Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Jaki obiektyw na Egipt?

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

tak, tylko w tych przypatkach i do takich wycieczkowych zdjec aparat w stylu G10 naprawde lepiej sie sprawdza, nie mowiac o tym ile mniej zajmuje od lustrzanki a roznica zdjec w tego typu zdjeciach w stosunku do lustrzanki nie bedzie az taka znaczna raczej. Z moich doswiadczen wynika ze taki zoom 18-270 z lustrzanka da obraz jak z dobrego kompaktu po prostu w tego typu zdjeciach.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jesteś w błędzie, Nie ma szans żebyś był w stanie wskazać mi róznice w takich wycieczkowych zdjęciach robionymi 18-270 i 17-40.Nie jestem jakimś obrońcą uniwersalnych szkieł, poprostu są sytuacje w których takie szkła się sprawdzają i takie objazdowe wycieczki po Egipcie są jedną z nich.
    Róznica pomiędzy zdjęciami z kompaktu G10 a 50D z 18-270, jest wyraźna i błagam cię, nie pisz chłopie już więcej głupot, bo normalnie płakać się chce.
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    Zaraz zaraz nigdzie nie napisałem że na kładach będę jeździł, nie ma takiej opcji, największe ekstremum to lot balonem w LUXOR z ranka przed przed wschodem słońca, może nawet przelot na Nilem oczywiście wszystko uzależnione od firmy organizującej.
    Balony zaczynają się przed świtem i przelot trwa około 30-45 minut, w zależności od warunków.

Tutaj 10mm na 40D, ISO1600, f/3.5, 1/60sec

Ja Ci mówię, bez jakiegoś zooma 10mm wzwyż to jak bez ręki
    .

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Byłem w krajach tego regionu kilkakrotnie, zarówno z 17-40 jak i 17-55 IS. Kurzu wewnątrz obiektywów nie stwierdziłem, ale to może dlatego, że jestem przeciwny niszczeniu pustyni quadami. 17-40 przeżył dwie burze piaskowe bez problemu (takie, po których wytrzepuje się piasek z majtek), dla 17-55 przyroda była łaskawsza. Moim zdaniem oba zdały egzamin, f 2,8 nie używałem. To drugie szkło (17-55) moim zdaniem jest pod cropa lepsze po powrocie do domu, do innych zastosowań, choć 17-40 ma lepszy feeling.

Jeżeli jedziesz na wycieczkę zorganizowaną, albo masz własny napięty program zwiedzania, czy innych atrakcji, może się okazać, że nie będziesz miał tyle czasu na fotografowanie ile byś chciał i dużo sprzętu może nie pomagać. Zresztą również w wielu innych sytuacjach fotograficznych "mniej" znaczy "więcej", dlatego w tym roku biorę tylko 30/1.4.

Oczywiście nie zrobisz jedną ogniskową wszystkich ujęć, które widziałeś na flickerze przed wyjazdem, ale to już zależy od celu fotograficznego, jaki sobie stawiasz. Ja planuję świadomie olać wszystkie kadry gdzie standardowo potrzebne są UWA czy tele a w zamian za to mam nadzieję uzyskać kilka nietypowych interpretacji oklepanych tematów.

Myślę, że zabranie tylko UWA jest dobrym pomysłem, choć łatwo pójść na łatwiznę, kiedy zawsze wszystko się mieści w kadrze, albo popaść w manierę wykorzystywania wszędzie na siłę efektu dynamicznej perspektywy (na Ukrainie używałem wyłącznie UWA i takie są moje doświadczenia). Lepszym IMO wyborem jest zabranie wyłącznie standardowego zooma typu 17-40 czy 17-55, bo może nie ma efektu wow, ale treść ma większą szansę przebić się nad formę przy wykorzystaniu bardziej standardowych ogniskowych. Można też wziąć tylko tele. Kiedyś przez 10 dni fotografowałem Brukselę wyłącznie przy użyciu tele i wyniki były bardzo ciekawe.

Podsumowując, uważam, że:
    1) Jeżeli czasu mało, a program jest napięty, warto zabrać tylko jeden obiektyw zamiast torby UWA+standard+tele + 3 stałki + 2 body
    2) Jeżeli zdjęcia robisz dla siebie = nie masz zamówień na konkretne kadry, nie potrzebujesz pełnego zakresu ogniskowych, ani uniwersalnych tzw spacer-zoomów

Udanych wakacji i góry ciekawych zdjęć życzę.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Balony zaczynają się przed świtem i przelot trwa około 30-45 minut, w zależności od warunków.

Tutaj 10mm na 40D, ISO1600, f/3.5, 1/60sec

Ja Ci mówię, bez jakiegoś zooma 10mm wzwyż to jak bez ręki

Kończąc temat bo jak widać z powyższych postów robi się już "gorąco" w tym wątku to do całego zestawu swojego dokupuję C10-22 szczególnie za namową dr11 - dzięki
    Czyli podsumowując będzie 10-22, 50, 70-200 + polar, UVx3 + statyw

Dziękuję wszystkim za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

dobry zestaw, ale gwarantuje ci ze 10-22 praktycznie nie bedziesz sciagal.
    Szeroko mozna robisz ZAWSZE, ew wycinac/cropowac, a jak masz zalozonego tele i nagle zabraknie przestrzeni to niestety nie zadziala to w druga strone
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Domyślnie

Gdy ja byłem w Egipcie to akurat na czas wycieczki do luxoru nad pustynią była burza piaskowa. wszytkie zdjęcia poszły do kosza ze względu na dziwne przebarwienia. Robiłem w jpegach i nie mogłem trafić z WB. Jedynie fotki z bliska do albumu rodzinnego były poprawne. Podobno miałem pecha bo w dolinie królów rzadko o taką zła pogodę.

Jeśli chodzi o używnie aparatów w grobowcach to mimo, że nie robiłem zdjęć byłem kontrolowany poprzez oglądanie zdjęć znajdujacych się w aparacie.
    [A72] 40D ; 17-85 f4-5,6 IS USM ; 85 f1,8 USM

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A tak z ciekawosci, to jaki jest powod zakazu robienia fotek? (w muzeum rozumiem, ze chodzi o flesza... no ale bez?)
    Aparat mam i ja

Domyślnie

co "egipskich" zwyczajów w muzeach i grobowcach rzadze poczytać na forum gazety.pl

bodajże kilka lat temu w muzeum kairskim moznabyło focic bez lampy do upadłego, ale teraz jest bezwgledny zakaz.

Nie wiem czy cos sie zmieniło - ja byłem 2 lata temu

najbardziej aktualne info jak mówiłem gazeta.pl
    [A72] 40D ; 17-85 f4-5,6 IS USM ; 85 f1,8 USM

Bywalec

Domyślnie

UWA jako 'must have' wycieczkowy jest IMO przereklamowany. Sam jezdzilem fotografujac duzo na ogniskowych 18-24 (na APSC) i wiekszosc zdjec potem w domu kadrowalem. WA uzaleznia i wszystko sie bierze szeroko, a potem sie okazuje ze co za duzo to niezdrowo Ja bym w obiketyw pokroju 10-20 nie inwestowal zwlaszcza pod katem jednej wycieczki, mimo ze sie kiedys bardzo na to nosilem, z w.w. powodow mi przeszlo, pozdrawiam.

Jesli to wycieczka objazdowa to mimo, ze przestalem sie lubic ze 'spacerzoomami' to cos pokroju 18-250/270 bedzie napewno wygodne, bo 'prosze wycieczki wysiadamy, macie 15min na zdjecia' to walka zeby nie miec 10 wycieczkowiczow w kadrze i uniwersalny zoom lub compact moze byc nieoceniony. A na wieczorne przechadzki 30/1.4(lub 28/1.8) powinno starczyc.

Takie moje 0.2PLZ.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów