Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Czy BF/FF to blad obiektywu czy body?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Czy BF/FF to blad obiektywu czy body?

Witam,

Szukalem, ale nie moge znalesc...

A wiec tak....

350 + 50mm 1.8 mam FF okolo 1cm na kartce testowej...
    350 + Sigma 70-300 jest okej
    350 + kit jest ok

Hmmm to wina 50mm czy mozliwe, ze body?

Aparat jest na EU gwarancji... servisowac czy przyzwyczaic sie?

Pozdrawiam
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

1. Wymieniać 50mm 1.8 - do skutku
    2. Przestać robić testy - przyzwyczaić się
    3. Zamienić się ze mną na body (najlepsze rozwiązanie)

Pozdrawiam

P.s. Nie napisałeś czy tylko przy 1.8 jest ten 1cm ??
    Ostatnio edytowane przez Moris ; 24-08-2005 o 19:39

Bywalec Awatar esenpe
    Miasto
    Warmia

Domyślnie

a na 2,8 w 50mm tez masz?
    [OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błajo
    350 + 50mm 1.8 mam FF okolo 1cm na kartce testowej...
    350 + Sigma 70-300 jest okej
    350 + kit jest ok
    A przy jakich przyslonach?
    Zauwaz ze 50 1.8 jest najjasniejsza a im bardziej otwarta przyslona tym bardziej blad FF jest widoczny.
    Wiec jesli 50 1.8 robiles przy 1.8 czy 2.8 a pozostalymi szklami w okolicach 5.6 - to moze to nadal byc wina body ale zauwazalna tylko przy mocno otwartej przyslonie szkla.

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

No kit to tam za duzej GO nie ma ale sigma na 300 + macro ma i to spora... i na niej jest ok... a na 50mm na F1.8 jest ff okolo 1cm... na 2.8 juz prawie nie ma... wlasnie mysle co zrobic... czy 50mm wyminiac... czy body dac do servisu...

POMOCY!
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

jak jeszcze sie tym przejmowalem i robilem te testy to na kicie wychodzil mi ogromny ff z lewej strony i nie mniejszy bf z prawej, wtedy rzucilem wszystkim w cholere... no dobra pokusilem sie jeszcze o sprawdzenie tego na tamronie i wsio ok, ale nie widze powodu zeby serwisowac body lub zmieniac obiektywy mmsza ma racje, to wiodace tu tematy, ff/bf, bad pixele-hot pixele, szumiaca niemozebnie matryca...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

jak podobają się zdjęcia i wszystko jest ok i niezauważasz problemów z ff bf to szkoda zawracać sobie głowy testami ja nierobiłem i narazie niezamierzam
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

"słyszałem", że Canony tak mają (często FF/BF) i to jest ich urok. Ręcznie się bawić nie łaska ? Tak na poważnie, to chyba tylko naprawdę jakieś wadliwe body może dawać FF/BF z każdym (lub wieloma) obiektywami. Domyślam się tylko, że proces montażu body jest bardzo bardzo precyzyjny, więc musiałby to być wyjątkowy defekt, aby mówić o winie body. Nie wiem, tylko tak sobie kombinuję. Może ewentualnie jakieś błędy w sofcie lub coś takiego. Niektórzy mówią, że winne body inni obiektyw. A może ewentualne błędy wynikają z bardzo szybkiej pracy AF, albo z niewłaściwego ustawienia pola ostrości, lub czegoś pomiędzy obiektywem a tematem co daje małe błędy ? Pewnie prawda jest złożona i nie ma jednej, tej samej odpowiedzi. Poprawcie mnie.

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

Ostatnio czytałem "FOto Kurier" nr7/2005 i był w nim artykuł o poprawności działania body z obiektywami.Uczestnicy testu: Nikon D70; EOS 300D; EOS 20D; EOS 350D i Olympus E-300.Najgorzej z testu wypadł 350D iw łaśnie w śród obiektwów z odchyłami był 50mm i odziwo 18-55mm kitowy. Inne apraty wypadły dobrze. Jednak najbardziej zadziwił
    300D który z 17 obiektwów odchyły miały tylko 4 szuki.Pozdrawiam. I polecam po szukać tego "Foto Kuriera".
    Canon 40D | EF 100-300mm f/4.5-5.6USM | Speedlite 430 EX |CZJ Sonnar 180/2.8
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Follman
    Ostatnio czytałem "FOto Kurier" nr7/2005 i był w nim artykuł o poprawności działania body z obiektywami.Uczestnicy testu: Nikon D70; EOS 300D; EOS 20D; EOS 350D i Olympus E-300.Najgorzej z testu wypadł 350D iw łaśnie w śród obiektwów z odchyłami był 50mm i odziwo 18-55mm kitowy. Inne apraty wypadły dobrze. Jednak najbardziej zadziwił
    300D który z 17 obiektwów odchyły miały tylko 4 szuki.Pozdrawiam. I polecam po szukać tego "Foto Kuriera".
    ten test był niestety niezbyt miarodajny - aparaty nawet canona występowały z róznymi obiektywami a według mnie powinny być takie same, ale że ff/bf czasami istnieje to fakt - pożycz inną 50 i testuj pewnie to wina obiektywu
    5d + L plecak

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów