Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Wątek: [test] TAMRON 60mm f/2 Macro - CB Exclusive

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

http://tinyurl.com/yczucbd

The Tamron 60mm f2 Di II macro is a good lens with high sharpness and low distortion, even wide open, at both normal and macro focusing distances. The fast f2 aperture allows creative use of DOF effects, provides a sightly brighter image for focusing and can be used to better blur backgrounds in portrait work. Peak performance is probably in the f5.6 to f8 region, but the lens can be shot wide open at f2 and excellent results still obtained.

My only complaint is a less then perfect manual focus action with stiff operation and a small amount of play. This is offset by accurate AF, even at 1:1 macro settings. As an unexpected bonus, the lens has full frame coverage at 1:1 macro settings, though possibly with slightly lower corner image quality.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 26-01-2010 o 09:23
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

"our review unit showed significant underexposure"

Skąd mamy pewność, że te f=2.0 to nie jest ściema? Może obiektyw faktycznie może ma 2.8 a raportuje do body f=2.0 i stąd "underexposure"? Da się to jakoś sprawdzić?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta

Skąd mamy pewność, że te f=2.0 to nie jest ściema? Może obiektyw faktycznie może ma 2.8 a raportuje do body f=2.0 i stąd "underexposure"? Da się to jakoś sprawdzić?
    Ma ktoś w Kielcach ef-s 60/2.8?
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

kupiłem to cacuszko i jak dla mnie to najbardziej udany zakup jakiego dokonałem. Bez zadnych FF i BF, ostry z paru cm. jak i 50 m, tablice samochodów są tak czytelne że jestem pod wrażeniem. Teraz byle do wiosny i dobrego statywu.

Dla tych co nie mają kasy a chcieliby go kupic, polecam http://fotoplanet.pl/strona,szukaj.html

Zakup ratalny bez wychodzenia z domu, wystarczy wypełnić rubryki i przesłać skan lub zdjęcie dowodu osobistego.

Domyślnie kolejny niezadowolony klient ;)

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=34783068

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Skąd mamy pewność, że te f=2.0 to nie jest ściema?
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=34795267

Malwa
    Guest

Domyślnie Pytanie od laika :)

Witam, czytając wnikliwie Wasze opinie, nasuwa mi się jedno pytanie. Który obiektyw opłaca się bardziej kupić tamrona 60/f2 czy też 90/f2.8 ?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jeden i drugi jest bardzo dobry. Zasada jest taka - im większa ogniskowa tym większa odległość robocza --> wygodniej robi się macro.

Domyślnie

To zależy co chcesz robić.

Domyślnie

I mi sięzapadłą szybka przy skali odwzorowania, głębi ostrości, zastanawiam się, czy to mi naprawią w ramach gwarancji...

Domyślnie T 60/2 Macro

Pozwolę sobie odświeżyć wątek, bo tak się stało że w sumie przez przypadek i impuls wszedłem chwilowo w posiadanie tego szkła. Podłączyłem ów wynalazek pod moje 5d i po kilku zdjęciach testowo - spacerowo, niemal z butów nie wyskoczyłem, jak zobaczyłem co uzyskałem. Rzecz jasna szkło jest na APS-C nie pod FF ale to absolutnie, ku mojemu zdziwieniu, nie przeszkadza robić nim fajnych zdjęć. Po krótkiej "obdukcji" obiektywu stwierdzam, że AF jest wolny jak żółw i głośny jak suszarka do włosów mojej mamy Budowa plastikowa na maxa i to w zasadzie koniec wad. Obrazek? Miód. Jestem w ciężkim szoku prawdę mówiąc, gdyż od pełnej jego dziury f/2.0 otrzymujemy ostry niczym żyleta obraz. Mam porównanie do kilka szkieł które posiadam, do kilku które posiadałem i z którymi się rozstałem ale żadne z nich nie dało mi takiej radochy (no może poza 35L) ja ten oto mały wynalazek optyczny. Jakość obrazu i tzw. plastyka jest na świetnym poziomie. Obrazek przypomina bardzo średni format (no może proporcjami obrazu ), boheh jest bardzo gładki i przyjemny. Są to moje oczywiście subiektywne odczucia, jednakże ostrość jest niezaprzeczalna. Zakupiłem owo szkło nówka-sztuka w MM za 899zł i przy tej cenie, Bóg mi świadkiem, nie widziałem lepszego stosunku jakości obrazu do ceny. To tyle. Ogólnie, jak to napisał ładnie Cichy, na FF można stosować do "kreatywnego" portretu. Można, że tak powiem, i to bardzo!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    [QUOTE=thedoc;877443]Pozwolę sobie odświeżyć wątek, bo tak się stało że w sumie przez przypadek i impuls wszedłem chwilowo w posiadanie tego szkła. Podłączyłem ów wynalazek pod moje 5d i po kilku zdjęciach testowo - spacerowo, niemal z butów nie wyskoczyłem, jak zobaczyłem co uzyskałem. Rzecz jasna szkło jest na APS-C nie pod FF ale to absolutnie, ku mojemu zdziwieniu, nie przeszkadza robić nim fajnych zdjęć. Po krótkiej "obdukcji" obiektywu stwierdzam, że AF jest wolny jak żółw i głośny jak suszarka do włosów mojej mamy Budowa plastikowa na maxa i to w zasadzie koniec wad. Obrazek? Miód. Jestem w ciężkim szoku prawdę mówiąc, gdyż od pełnej jego dziury f/2.0 otrzymujemy ostry niczym żyleta obraz. Mam porównanie do kilka szkieł które posiadam, do kilku które posiadałem i z którymi się rozstałem ale żadne z nich nie dało mi takiej radochy (no może poza 35L) ja ten oto mały wynalazek optyczny. Jakość obrazu i tzw. plastyka jest na świetnym poziomie. Obrazek przypomina bardzo średni format (no może poza proporcjami obrazu ), boheh jest bardzo gładki i przyjemny. Są to moje oczywiście subiektywne odczucia, jednakże ostrość jest niezaprzeczalna. Wszystko w zakresie zastosowań tzw. portretowych. Dodatkową zaletą jest makro - tu jednak się nie wypowiadam, bo miałem pierwszy raz w życiu szkło o takim przeznaczeniu. Zakupiłem owo szkło nówka-sztuka w MM za 899zł i przy tej cenie, Bóg mi świadkiem, nie widziałem lepszego stosunku jakości obrazu do ceny. To tyle. Ogólnie, jak to napisał ładnie Cichy, na FF można stosować do "kreatywnego" portretu. Można, że tak powiem, i to bardzo! Jeżli ktoś szuka czegoś na FF dłuższego niż 50mm i krótszego niż 85mm i nie przeszkadza temu komuś poważna winieta w rogach, to można kupować śmiało. Na APS-C nie wiem jak to będzie się spisywało? Może poza ostrością "efekciarskość" tego szkła na FF uzyskuje się właśnie przez winietowanie? Pewnie tak, ale mi akurat to nie przeszkadza.
    Ostatnio edytowane przez thedoc ; 07-10-2010 o 21:34 Powód: Automerged Doublepost

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów