Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 80

Wątek: [test] TAMRON 60mm f/2 Macro - CB Exclusive

Uzależniony

Domyślnie

A może tamron podaje faktycznie kąt widzenia obiektywu, a canon kąt jaki można zarejestrować na matrycy z cropem 1,6? Pamiętajcie że tamron podchodzi też pod lustrzanki z cropem 1.5 - i tam da nieco większy kąt widzenia...
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

dretan
    Guest

Domyślnie tak wtrącając się...

po samplach gdyby ktoś miał brać tamronka a Canon EF 100/2,8 USM (przeznaczenie TYLKO do macro) to co by wybrał?

Uzależniony

Domyślnie

Tylko do macro to chyba jednak 100-tka, albo nawet 150-tka SIGMY (bardzo sobie ludzie chwalą) i do tego pełna klatka.

Jako macro+portret pod cropa to Tamron.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Podepnę się pod wątek Cichego.

7D, AI Servo (AF Expansion), f/2, 1/40, ISO 800, 430EX II: +2/3 FEC, DPP: wszystko zero, kontrast -4, PSE8: resize-800 (biq sha), save for web (pro, 85%), zapomniałem włączyć MAF (na mojej 7D pomaga korekcja +7) stąd ostrość niekoniecznie tam gdzie chciałem: Tamron/Sigma C'est la vie

crop: http://img191.imageshack.us/img191/7684/t602c.jpg

I tu niespodzianka: przy podobnym kadrze 100L IS się wyłożyło na CA. Imho T60/2m ma je mniejsze niż eLka, ale to muszą dokładnie zbadać optyczni naukowcy, if ever...

Tamron T60/2m w zakresie 1:1, w pełni otwarty, z ręki, to jak jazda zimą na letnich oponach, GO nie wybacza niczego. To szkło nie ma stabilizacji (nawet Tamrona) i na cropie imho jest znacznie trudniejsze niż otwarte 85L

extreme crop: f/2, 1/40:
    http://img682.imageshack.us/img682/5170/t602c2.jpg

Kiedyś zamieszczę bokehowo, ale na pierwszy rzut oka: tylko poprawne, ale może to tylko ja i moje niedoleczone choroby (300/2.8, 200/2, 135L, 85L)

Moje minusy:
    - szkło ma problemy z autofokusem:
    1. silnik z Żyguli/Ziła (tichyj transport socjalizma), o ironio czasem to pomaga bo dzieci nie patrzą się na lampę czy rodziców tylko w szkło
    2. autofokus wymaga korekcji MAF lub serwisu by trafiał w punkt ostrzenia.
    3. autofokus jest dużo, dużo wolniejszy od 100L IS
    - szkło ma minimalny luz na pierścieniu (wspominali o tym również na swiatobrazu.pl) - widocznie taki design... to jakby się ktoś pytał dlaczego Canon jest dwa razy droższy
    Trzeba się do niego po prostu przyzwyczaić, nie przeszkadza przy manualu (LiveView)

Moje plusy:
    - małe, zgrabne, lekkie szkiełko
    - f/2; imho idealne portretówka pod cropa
    - dekielek optymalizowany pod osłonę p. przeciwsłoneczną
    - spada na cenie; zaczynało od $650, obecnie kosztuje $515
    - warte zawracania sobie **** z wysyłką do serwisu w celu kalibracji.
    - otwarte daje radę na 7D
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna Awatar said1
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mam Canona 60mm 2,8 macro za którego dałem 1400 PLN i nie widzę większego sensu kupowania tego Tamrona... Canon też robi poprawne portrety a do tego macro - rewelacja Jeśli komuś robi większą różnicę jedno oczko więcej na jasności - proszę bardzo... ale ja jestem szczęśliwym posiadaczem Canona i osobiście polecam!
    Ostatnio edytowane przez said1 ; 22-01-2010 o 11:44
    Canon EOS 60D | EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM | EF-S 60 mm f/2,8 macro USM | EF 35-135 mm f/4-5,6 USM | EF 70-300 f/4-5,6 IS USM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez said1 Zobacz posta
    A ja mam Canona 60mm 2,8 macro za którego dałem 1400 PLN i nie widzę większego sensu kupowania tego Tamrona... Canon też robi poprawne portrety a do tego macro - rewelacja Jeśli komuś robi większą różnicę jedno oczko więcej na jasności - proszę bardzo... ale ja jestem szczęśliwym posiadaczem Canona i osobiście polecam!
    OK, tylko:

1. to jest wątek o Tamronie nie o Canonie
    2. Nie czytałeś postów przynajmniej Cichego, mówiących o tym w kogo celuje Tamron tym szkłem.
    3. nikt nie mówi, że Canon jest zły
    4. kupiłeś drogo
    the silence is deafening

the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ktoś się orientuje, jak się ten obiektyw sprawdza z APS-H? Bo mogłoby być z tego ciekawe krótkie tele (coś jak 50mm na cropie), którego by mi brakowało.
    Z góry dzięki.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    A ktoś się orientuje, jak się ten obiektyw sprawdza z APS-H? Bo mogłoby być z tego ciekawe krótkie tele (coś jak 50mm na cropie), którego by mi brakowało.
    Z góry dzięki.
    Jeśli lubisz winietki...

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Obiektyw jest dedykowany do aparatów z małą klatką (DX, APS-C).
    (...)
    Obiektyw da się także podpiąć do 5D, ale pojawia się już dość spora winieta. Ale ostrość jest nadal bardzo dobra, więc można go wykorzystać również na FF do jakichś kreatywnych portretów, jak ktoś lubi winietkę... (ostatnie zdjęcie jest z 5d).
    Skoro na FF jest spora winieta to na APS-H możesz się spodziewać średniej winiety.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z testu tego tamrona /w wersji do nikona/ na photozone.de wynika, że tamron i w tym przypadku ma problemy z jakością, a serwis nie tylko w Polsce również działa "problematycznie".
    http://www.photozone.de/nikon--nikko..._nikon?start=2
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 23-01-2010 o 12:02

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów