Witam forumowiczówOstatnio ciągnie mnie bardziej w kierunku portretów - postanowiłem spróbować
Poniżej moje początki, proszę was o konstruktywną krytykę, pozdrawiam życząc udanych kadrów :wink:
1
2
3
4
![]()
Witam forumowiczówOstatnio ciągnie mnie bardziej w kierunku portretów - postanowiłem spróbować
Poniżej moje początki, proszę was o konstruktywną krytykę, pozdrawiam życząc udanych kadrów :wink:
1
2
3
4
![]()
Żadnego z tych ujęć nie nazwałbym portretem.
No i to samo co każdemu w swoich początkach piszę - najpierw pokaż normalne, poprawnie naświetlone i skadrowane ujęcie. Jak okaże się że podstawy masz opanowane to dopiero przekombinowuj z obróbką. Bo tu widzę nieopanowane światło, pojechane Bw/sepią i winietą i... no i nic ciekawego z tego nie wyszło.
Co do kadrów - owszem, tutaj dopiero się uczę jak już wspomniałem i liczę na porady, również co do kompozycji. Odnośnie światła - z blendą byłoby lepiej ale i tak nie jest źle mz; niektóre zdjęcia lepiej wyglądają w bw/sepii niż w kolorze, a winietkę lubię![]()
Mim zdaniem najwieksze wpadki w tych fotach to balagan w tle, przepaly (wzorzaste rajty cie zgubily, bo na czesci wdiac szczegoly na czesci nie). Ponadto to ustawienie modelki przy tak padajacym sloncu powinno byc wspomagane blenda z prawe-cienie prawa strona.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Dla mnie kadry ok, jak nie masz blendy ani niczego czym mógłbyś doświetlić pilnuj żeby ustawiać modelkę do słońca, i patrz co się dzieje z cieniami.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Blendy ani lampy akurat przy sobie nie miałem, następnym razem oczywiście będzie z blendą, chociaż gdybym dał ją z prawej to chyba oświetlenie wyszłoby za płaskie w połączeniu z zastanym, przy nr 1 na pewno by się przydała. Przepały celowe, choć u mnie na monitorku jest na granicy, muszę zobaczyć na innym. Dzięki za cenne rady![]()
zabierajac sie za analizowanie portertu zawsze zaczynam od wizerunku postaci sfotografowanej. z 4 wersji jakie nam tutaj serwujesz zdjecie pierwsze jest najlepsza. dziewczyna wyglada na nim najkorzystniej, a poza tym mimika jej twarzy cos wyraza, jest niby enigmatyczna, niby nie, ale mi sie to niedopowiedzenie w jej oczach podoba. jasne, ze kadr moglby byc np. szerszy a tlo bardziej uporzadkowane, ale na przyszlosc, jesli besziesz robil kolejne portrety - panuj nad poza i wyrazem twarzy swojej modelki/modela, bo to oni tak naprawde buduja Ci fotografie
powodzenia wiec![]()
IMHO trafialy sie tu duzo wieksze "gnioty". Fakt - kadrowo i oswietleniowo mozna by co nieco poprawic, natomiast sama obrobka sprawia ze zdjecia oglada sie dosc przyjemnie.
Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog
przesadzacie, mi tez sie podoba. moze faktcznie troszke tlo, ale nie odwazylbym sie powiedziec, ze z twarzy nic nie widac. modelka fajna
C A1 + C 40d +...