Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Padł przycisk zoom'u, nie wraca na środek G7.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Padł przycisk zoom'u, nie wraca na środek G7.

Cześć,
    Padł mi przycisk, suwak, czy jak to inaczej nazwać... od zoomu, kiedy zoomuję nieważne w którą stronę ta gałka... przełącznik itd... nie wraca na środek wiec albo poprostu najezdza na maxa na max ogniskową lub na min ogniskową i uniemożliwia fotografowaniue dopóki nie ustawię ręcznie na środek tego zoom levera... Wiem o innych przypadkach wystapuienia tej usterki bo na innym forum (dpreview.com) opisywali to i proces reklamacji (mnię on nie obejmuję gdyż nie mam już gwarancji....) więc może komuś z Was też to się stało, może w innym aparacie... pewnie pękła jakaś sporężynika... tylko cyz możliwe jest naprawienie tego samemu ?

Coś już napisał

Domyślnie

nie wiem czy w serwisie bedzie to naprawialne za sensowne pieniadze- wziawszy pod uwage cene sprawnego g7 z allegro

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za linka, znam go, szkoda tylko, że nie ma opisu do tej rozbiórki.
    Własnie dlatego staram dowiedzieć się jak naprawić samemu bo wiem, że serwis weźmie b duzo za to w porównaniu z wartoscią aparatu a żeby go wywalić to troche za mała usterka i aparat rewelacyjny,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, dla tych, którzy mająpodobvy problem co mój to podaję rozwiązanie jkak naprawić :
    -Rozkręcamy aparat, najpierw 5-6 srób na obudowie - 2 na dole, po bokach, nad LCD...
    -zdejmujemy obudowy - przednia i tylnia
    -odkręcamy ten panelik z obrotowym elementem i przyciskami jak macro, lampa, itp.... - zdejmujemy go
    -odkręcamy górny panel z przełącznikami trybów P M A itp... i zdejmujemy.
    -bierzemy ten panel z punktu wyżej, rozkręcamy elementy aż dostaniemy się do przycisku zoomu, jest tam sprężyna, która w moim przypadku była niekompletna

-wziołem sprężynę od długopisu i wyrzeźbiłem taki kształt jaki powinien tam być czyli spirala z 1 lub 2 zwojami ale płasko umieszczone i końcówki tej nowej sprężyny wyprostowuje i wyprowadzam równolegle aby były koło siebie. Zamonotwuję sprężynę... i skręcam - działa.

jakby co to pisać na boruta@escop.phi.pl choć chyba nikomu z Was to się nie przytrafiło.

Uprawnienia umieszczania postów