Ehhh, szkoda, ja ciagle szukam cos lepszego (szybszego) od ACDSee do przegladania zdjec. Z katalogowaniem nie mam problemu, kazdy wyjazd czy sesja ma swoj katalog i zawsze (no, prawie zawsze) wiem gdzie co mam.
Ehhh, szkoda, ja ciagle szukam cos lepszego (szybszego) od ACDSee do przegladania zdjec. Z katalogowaniem nie mam problemu, kazdy wyjazd czy sesja ma swoj katalog i zawsze (no, prawie zawsze) wiem gdzie co mam.
foto station
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
Moze szybszy komputer?Zamieszczone przez Polaco
![]()
Hehehe, przydalby sie, ale czekam do przyszlego roku, niech ten jeszcze troche pochodziZamieszczone przez [DoMiNiQuE]
![]()
zainstaluj wersje 3.1... ma wszystko co miec powinna i jest duzo szybsza od nowszych wersji...Zamieszczone przez Polaco
S45 user
Pracuje na 7-mce i sie troche muli, na 3.1 pracowalem, ale nie bylem z niej zadowolony. Zobaczymy jak bedzie dzizlac 8-mka, sciagne triala i moze sie zdecyduje...Zamieszczone przez sail0r
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Szukam programu do katalogowania zdjęć, który będzie oferował takie funkcje:
- przeszuka tylko wskazane przeze mnie katalogi,
- pozwoli dodać tagi (keywords) do każdego zdjęcia i zapisze je w strukturze danych plików, np. w postaci komentarzy EXIF, czy podobnego rozwiązania,
- pozwoli np. zaznaczyć kilka fotek z danego dnia i dodać tag (keyword) Berlin, nie kasując innych tagów zapisanych już w danym pliku,
- stworzy miniaturki ze wszystkich zdjęć, najlepiej w postaci 1 pliku bazy danych, który można łatwo zback-upować,
- nagra płyty DVD z tymi zdjęciami, lecz ich miniaturki pozostawi na dysku (ewentualnie kopię miniaturek z danymi zdjęciami nagra też na tą płytę),
- w katalogu głównym programu pokaże wszystkie zrobione zdjęcia w postaci miniaturek, pozwalając na filtrowanie ich wg roku (daty) i wpisanych tagów,
- po wskazaniu danego zdjęcia pokaże, że znajduje się ono na płycie nr #6.
Miło byłoby, gdyby program był w języku polskim. Oczywiście przy takich wymaganiach dopuszczam możliwość zakupu, nie stawiam wyłącznie na darmowe rozwiązania.
Znalazłem już ciekawy temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=5009), ale jest on już bardzo stary i myślę, że przez te kilka lat pojawiły się nowe rozwiązania.
Bardzo proszę o przedstawienie propozycji i pomoc w wyborze takiego programu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
pawelooss
poszukaj programów fotostation, whereisit, fotobus
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Extensis Portfolio wciąż aktualny... wybadaj na ich stronie www, bo na pewno od tamtego czasu pojawiły się nowsze wersje.
OK, dzięki za propozycje. A odpuszczając sobie funkcje obsługi płyt itd. (korzystając z ręcznego sposobu -> http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=10) i skupiając się jedynie na dobrej obsłudze tagów, to jaki program jest wart polecenia?
Chodzi głównie o taki, który "pozwoli np. zaznaczyć kilka fotek z danego dnia i dodać tag (keyword) Berlin, nie kasując innych tagów zapisanych już w danym pliku" oraz dodawać oceny zdjęć za pomocą gwiazdek. Wyczytałem, że format metadanych XMP jest dość dobrym rozwiązaniem, więc warto by z niego skorzystać.
Z otagowanych zdjęć stworzyłbym sobie miniaturki z zachowanymi słowami kluczowymi i gitara.![]()