Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Katalogowanie zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ehhh, szkoda, ja ciagle szukam cos lepszego (szybszego) od ACDSee do przegladania zdjec. Z katalogowaniem nie mam problemu, kazdy wyjazd czy sesja ma swoj katalog i zawsze (no, prawie zawsze ) wiem gdzie co mam.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

foto station
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Ehhh, szkoda, ja ciagle szukam cos lepszego (szybszego) od ACDSee do przegladania zdjec.
    Moze szybszy komputer?

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Moze szybszy komputer?
    Hehehe, przydalby sie, ale czekam do przyszlego roku, niech ten jeszcze troche pochodzi
    Troche moich knotow

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Ehhh, szkoda, ja ciagle szukam cos lepszego (szybszego) od ACDSee do przegladania zdjec..
    zainstaluj wersje 3.1... ma wszystko co miec powinna i jest duzo szybsza od nowszych wersji...
    S45 user

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sail0r
    zainstaluj wersje 3.1... ma wszystko co miec powinna i jest duzo szybsza od nowszych wersji...
    Pracuje na 7-mce i sie troche muli, na 3.1 pracowalem, ale nie bylem z niej zadowolony. Zobaczymy jak bedzie dzizlac 8-mka, sciagne triala i moze sie zdecyduje...
    Troche moich knotow

Domyślnie Szukam zaawansowanego programu do katologowania zdjęć.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Szukam programu do katalogowania zdjęć, który będzie oferował takie funkcje:
    - przeszuka tylko wskazane przeze mnie katalogi,
    - pozwoli dodać tagi (keywords) do każdego zdjęcia i zapisze je w strukturze danych plików, np. w postaci komentarzy EXIF, czy podobnego rozwiązania,
    - pozwoli np. zaznaczyć kilka fotek z danego dnia i dodać tag (keyword) Berlin, nie kasując innych tagów zapisanych już w danym pliku,
    - stworzy miniaturki ze wszystkich zdjęć, najlepiej w postaci 1 pliku bazy danych, który można łatwo zback-upować,
    - nagra płyty DVD z tymi zdjęciami, lecz ich miniaturki pozostawi na dysku (ewentualnie kopię miniaturek z danymi zdjęciami nagra też na tą płytę),
    - w katalogu głównym programu pokaże wszystkie zrobione zdjęcia w postaci miniaturek, pozwalając na filtrowanie ich wg roku (daty) i wpisanych tagów,
    - po wskazaniu danego zdjęcia pokaże, że znajduje się ono na płycie nr #6.

Miło byłoby, gdyby program był w języku polskim. Oczywiście przy takich wymaganiach dopuszczam możliwość zakupu, nie stawiam wyłącznie na darmowe rozwiązania.

Znalazłem już ciekawy temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=5009), ale jest on już bardzo stary i myślę, że przez te kilka lat pojawiły się nowe rozwiązania.

Bardzo proszę o przedstawienie propozycji i pomoc w wyborze takiego programu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Pozdrawiam,
    pawelooss

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

poszukaj programów fotostation, whereisit, fotobus
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Extensis Portfolio wciąż aktualny... wybadaj na ich stronie www, bo na pewno od tamtego czasu pojawiły się nowsze wersje.

Domyślnie

OK, dzięki za propozycje. A odpuszczając sobie funkcje obsługi płyt itd. (korzystając z ręcznego sposobu -> http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=10) i skupiając się jedynie na dobrej obsłudze tagów, to jaki program jest wart polecenia?

Chodzi głównie o taki, który "pozwoli np. zaznaczyć kilka fotek z danego dnia i dodać tag (keyword) Berlin, nie kasując innych tagów zapisanych już w danym pliku" oraz dodawać oceny zdjęć za pomocą gwiazdek. Wyczytałem, że format metadanych XMP jest dość dobrym rozwiązaniem, więc warto by z niego skorzystać.

Z otagowanych zdjęć stworzyłbym sobie miniaturki z zachowanymi słowami kluczowymi i gitara.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów