Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: jaki filtr polaryzacyjny?

Widok wątkowy

Bezerk86
    Guest

Domyślnie jaki filtr polaryzacyjny?

Witajcie
    Mam mały "wakacyjny" problem. Otóż chcę uwydatnić chmury na błękitnym niebie poprzez przyciemnienie tego nieba, koledzy doradzili bym kupił filtr polaryzacyjny. Dodatkowo fotografuję pociągi dla krajowych o tematyce kolejowej, a także amerykańskich, dlatego chciałbym by był on dobrej jakości. Dodatkowo chcę by on chociaż częściowo niwelował refleksy świetlne na błyszczących powierzchniach (np. świeżo wylakierowana lokomotywa), a także odbicia w szybach, by woda była bardziej "niebieska" i ogólnie lepsze kolory, bo focąc moim EOS 450D zauważyłem, że na trybie "neutralny" są one ciut wyblakłe, a jak podkręcę natężenie, lub ton koloru to się robią "przepalone".

Przesyłam link do forum kolejowego, gdzie wklejałem kolorowe zdjęcia pociągów i tam też mi chłopaki pojechali, że kolory są "przepalone".

http://www.forum.n-orma.pl/viewtopic...r=asc&start=15

Mam nadzieję, że na ustawieniu "neutralny" filtr polaryzacyjny kołowy, "podciągnie" mi trochę nasycenie kolorów, ale tak żeby ich nie "przepalić", a także ciut kontrast.
    Pytanie do Was: jakiej firmy ten filtr kupić i jaki rozmiar ??
    Mam EOSa 450D i "kit-owy", który był razem z aparatem w zestawie. Chciałbym dobrej jakości filtr. Nie wiem czy np. B+W Slim KSM C-POL MRC ?? czy ten filtr robią w rozmiarze takim żeby pasował do mojego obiektywu ?
    Proszę o pomoc. To ma być dobrej jakości, bo potrzebuję pod czasopisma amerykańskie i krajowe, ale też cenowo "bez szaleństw". Da się to pogodzić ?
    Ostatnio edytowane przez Bezerk86 ; 15-07-2009 o 01:04

Uprawnienia umieszczania postów