Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 450D nietypowy problem

Coś już napisał Awatar karni
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 450D nietypowy problem

Witam, po ostatnim spacerze po parku na zdjęciach zaczęły pojawiać mi się dziwne pasy. Na początku myślałem, że to może od odcisku palca, jednak są one zbyt regularne. Czy może ktoś się spotkał z czymś takim:

foto 1
    foto 2
    foto 3

będę bardzo wdzięczny za pomoc
    Ostatnio edytowane przez karni ; 14-07-2009 o 21:39

Domyślnie

To ustrojstwo pojawia się przy każdym obiektywie? i każdych nastawach?

Obejrzyj filtr przed matrycą, zrób zdjęcia na małej i dużej przysłonie, obejrzyj tylną soczewkę obiektywu..

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dopiero teraz dostrzegłem takie zjawisko po jednej sesji - ok 60 zdjęć; na 3 znalazłem paski, szykuje się teraz do większej próby. Miałem podpiętą L-kę 70-200 2.8, po powrocie do domu obejrzałem czy może jakiś paproch się nie dostał, ale nic nie zauważyłem - dodatkowo przedmuchałem gruszką i jak tylko będę miał chwilę zrobię kolejne zdjęcia.

Domyślnie

Regularne prążki, wygladają na interferencję. Miałeś założone jakieś filtry , może jeden na drugi ...?

Domyślnie

Ja też mam 450d i z kitem nie mam takich problemów, sprawdziłem ostatnie zdjęcia z pleneru. sp3uca ma racje, jeżeli takie fale regularnie pojawiają się to może filtr ma wade.
    Canon Eos 450 (D

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A moze to po prostu mora? Sprobuj zmienic rozdzielczosc zdjecia.
    CANON EOS 40D z dodatkami

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

założona była UV hoya HMC, właśnie wróciłem z pracy i przeglądam inne zdjęcia z wcześniejszych wypadów - może coś znajdę

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    A moze to po prostu mora? Sprobuj zmienic zdjecia.
    niestety nie pomaga
    Ostatnio edytowane przez karni ; 15-07-2009 o 17:00

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

od razu przepraszam za drugi post ale
    przeczyściłem co się dało i skoczyłem pstryknąć pare fotek; 100% rawy i ogólnie ten efekt dostrzegłem na 2 zdjęciach ale był tak mały że nie widoczny na 100% powiększeniu - więc chyba czeka mnie ostre testowanie korpusu i w miejscu, gdzie zrobiłem pierwsze fotki choć teraz nie jestem pewny swojego sprzętu a to nie miłe uczucie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karni Zobacz posta
    od razu przepraszam za drugi post ale
    przeczyściłem co się dało i skoczyłem pstryknąć pare ; 100% rawy i ogólnie ten efekt dostrzegłem na 2 zdjęciach ale był tak mały że nie widoczny na 100% powiększeniu
    1. Spróbuj odtworzyć ten (d)efekt przy założonym i zdjętym filtrze.
    2. Jakiego używasz konwertera RAW? Czy mógłbyś gdzieś wgrać RAWy?

zdRAWki!
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Zrób zdjęcia gładkiej powierzchni o jednolitym kolorze (MF i nieskończoność), na różnych nastawach - wyeliminujesz tym, teorię o zabrudzeniu. Kolejno sprawdź exify tych uszkodzonych zdjęć - może naprowadzi to Ciebie na jakiś trop. Zdejmij filtr. Generalnie wydaje mi się że to bokeh tak dziwnie wyszedł, te linie są różne na różnych zdjęciach. Bokeh przy dużych przysłonach potrafi dość dziwnie wyglądać. Lub też jest to problem konwersji pliku. W każdym razie odpowiedzi szukałbym w exifach..

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów