Ostatnio edytowane przez karni ; 14-07-2009 o 21:39
To ustrojstwo pojawia się przy każdym obiektywie? i każdych nastawach?
Obejrzyj filtr przed matrycą, zrób zdjęcia na małej i dużej przysłonie, obejrzyj tylną soczewkę obiektywu..
Dopiero teraz dostrzegłem takie zjawisko po jednej sesji - ok 60 zdjęć; na 3 znalazłem paski, szykuje się teraz do większej próby. Miałem podpiętą L-kę 70-200 2.8, po powrocie do domu obejrzałem czy może jakiś paproch się nie dostał, ale nic nie zauważyłem - dodatkowo przedmuchałem gruszką i jak tylko będę miał chwilę zrobię kolejne zdjęcia.
Regularne prążki, wygladają na interferencję. Miałeś założone jakieś filtry , może jeden na drugi ...?
Ja też mam 450d i z kitem nie mam takich problemów, sprawdziłem ostatnie zdjęcia z pleneru. sp3uca ma racje, jeżeli takie fale regularnie pojawiają się to może filtr ma wade.
Canon Eos 450 (D
A moze to po prostu mora? Sprobuj zmienic rozdzielczosc zdjecia.
CANON EOS 40D z dodatkami
od razu przepraszam za drugi post ale
przeczyściłem co się dało i skoczyłem pstryknąć pare fotek; 100% rawy i ogólnie ten efekt dostrzegłem na 2 zdjęciach ale był tak mały że nie widoczny na 100% powiększeniu - więc chyba czeka mnie ostre testowanie korpusu i w miejscu, gdzie zrobiłem pierwsze fotki choć teraz nie jestem pewny swojego sprzętu a to nie miłe uczucie![]()