Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: adaptowanie matówek z analogów do cyfrówek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Potwierdzam to co napisał Peri Noid. Matówka z klinem zaburza pomiar światła. Objawia się to tym, że np. np. przy przysłonie 2,8 zdjęcie wychodzi lekko niedoświetlone, przy f4,0 prawidłowo naświetlone, a przy wyższej prześwietlone. Wymagana jest więc korekta ekspozycji. Jest to pewne utrudnienie przy korzystaniu głównie z obiektywów o manualnie przymykanej przysłonie, gdzie pomiar jest dokonywany przy przysłonie roboczej, oraz przy obiektywach o świetle zmieniającym się wraz ze zmianą ogniskowej.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goblin Zobacz posta
    Mógłbys to rozwinąć?
    Matówka od Andee'go jest jaśniejsza od standardowej, co bardzo ułatwia ostrzenie manualne, ale, ponieważ pomiar światła jest robiony właśnie na matówce, nie jest on taki jak w przypadku standardowej matówki - zwykle aparat trochę prześwietla. Z mojego doświadczenia, w przypadku większości średnich/dłuższych obiektywów nie ma z tym problemu, bo różnica pomiaru jest stabilna (wystarczy wprowadzić korektę -1EV i zwykle jest OK). Tak było na 50-kach i dłuższych, które mam, zarówno manualnych jak i AF. Ale dla szerokich kątów może być inaczej. W przypadku stałek nie ma problemu - jak masz obiektyw to po kilku zdjęciach znasz jego charakterystykę, ustawiasz odpowienią korektę i tyle. Ale dla zoomów może być problem - w moim przypadku dla Tamrona 17-35/2.8-4 na szerokim kącie korekta była inna, a na wąskim inna i dość istotnie się różniły od siebie. Efekt - przy przeogniskowaniu zdjęcie albo było prześwietlone, albo niedoświetlone, albo trzeba było za każdym razem przestawiać korektę - upierdliwe do bólu. Ponieważ cały używany przeze mnie zakres mam pokryty teraz przez akceptowalne przeze mnie obiektywy AF, wróciłem do standardowej matówki pozbywając się problemu z pomiarem światła, a ta z klinem wylądowała w szufladzie.

Więcej znajdziesz na forum, poszukaj.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Dopiero zaczyna Awatar goblin
    Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Ale dla zoomów może być problem - w moim przypadku dla Tamrona 17-35/2.8-4 na szerokim kącie korekta była inna, a na wąskim inna i dość istotnie się różniły od siebie. Efekt - przy przeogniskowaniu zdjęcie albo było prześwietlone, albo niedoświetlone, albo trzeba było za każdym razem przestawiać korektę - upierdliwe do bólu. Ponieważ cały używany przeze mnie zakres mam pokryty teraz przez akceptowalne przeze mnie AF, wróciłem do standardowej matówki pozbywając się problemu z pomiarem światła, a ta z klinem wylądowała w szufladzie.
    Nie doczytałem tego, że korekty mogą zależeć od ogniskowej. Jeżeli tak jest to moja matówka prędzej czy później też pewnie wylądowałaby w szufladzie.
    Na razie chyba sobie dam spokój z wymianą matówki, kupię chipa do adaptera m42 i może wystarczy potwierdzenie ostrości na początek.
    goblin
    Fuji S5Pro

Domyślnie

goblinowi chodziło raczej o zmiane światła przyzmianie ogniskowej (2.8-4) i stąd potrzebne zmiany korekcji naświetlania.
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Dopiero zaczyna Awatar goblin
    Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    goblinowi chodziło raczej o zmiane światła przyzmianie ogniskowej (2.8-4) i stąd potrzebne zmiany korekcji naświetlania.
    goblinowi to było wyjaśniane, a wyjaśniał Peri Noid
    Chyba nie o to chodziło Peri'emu, że przy zmianie ogniskowej zmienia się światło, bo przecież stała korekta np +0.5EV załatwiłaby sprawę. Chyba chodzi o to, że korektę trzeba by wprowadzać nieliniowo wraz ze zmianą ogniskowej. Wyobrażam sobie to tak, że np dla 17mm wprowadzam +1/3 EV, a dla 50mm +2/3 EV czy jakoś tak. Czy dobrze myślę?
    Bo jeżeli nie - jedyny mój zoom jaki mam to tamron 17-50 ze światłem 2.8 więc po zmianie matówki nie miałbym dużego problemu z ustaleniem jednakowej korekty dla pełnego zakresu ogniskowych.
    Fuji S5Pro

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

dokładnie tak jak piszecie. nie chodzi o same zoomowanie lecz właśnie ściemnianie się matówki podczas zoomowania. czyli jak założysz zooma ze stałym światłem to raz wprowadzona korekta wystarczy, gorzej jak założysz coś amatorskiego co się ściemnia - to wtedy problem. jeśli chodzi o zoomy do manualnego ostrzenia to polecam tokiny 80-200 2.8 i 150-500 5.6 . mają stałe światło i bardzo dobrą rozdzielczość. 150-500 ma lepszą niż 100-400 IS canona.
    canon

Dopiero zaczyna Awatar damian.j.

Domyślnie

ja uzywalem matowki made by Andee zaczolem troche pstrykac sport i niestety przez ten przymus korekty musialem wrocic do oryginalnej canonowskiej, orientuje sie ktos czy firmowe (canon, katz-eye o ile ta druga jest firmowa) matowki z klinami tez zmieniaja pomiar swiatla?
    Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
    i zapraszam gorąco na:
    djfoto.up.pl - moja galeria
    www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
    www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damian.j. Zobacz posta
    ja uzywalem matowki made by Andee zaczolem troche pstrykac sport i niestety przez ten przymus korekty musialem wrocic do oryginalnej canonowskiej, orientuje sie ktos czy firmowe (, katz-eye o ile ta druga jest firmowa) matowki z klinami tez zmieniaja swiatla?
    Jeśli aparat jest fabrycznie przystosowany do zmiany rodzaju matówki to ma odpowiednią funkcję w ustawieniach aparatu. Więc po zmianie matówki trzeba odpowiednio ją ustawić aby poinformować aparat, że jest założona inna matówka i aparat sam odpowiednio koryguje pomiar światła. To się tyczy fabrycznych matówek. Z niezależnymi producentami może być różnie.

Bywalec Awatar suluf
    Miasto
    > :Wieś

Domyślnie

Nie chciałem zakładać nowego tematu. Czy ma ktoś dokładny rysunek matówki w 350d? Chce przerobić niepotrzebną matówkę z praktici i przydałby się jakiś wzór
    Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Awatar Saphrii
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rysunku nie mam, ale ostatnio ściągnąłem dokładne wymiary samej tylko matówki bez kołeczków justujących(?). I jest to: 2,62 x 1,68 cm

a tak btw: czym i jak najlepiej docinać matówkę? chcę spróbować z taką od praktiki serii B
    pozdrawiam,
    BaRtOsZ

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów