Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: adaptowanie matówek z analogów do cyfrówek

Dopiero zaczyna Awatar goblin
    Miasto
    Głucholazy

Domyślnie adaptowanie matówek z analogów do cyfrówek

Kilka ostatnich dni spędziłem na szperaniu w necie o wymiennych matówkach do aparatów cyfrowych. Mam Canona 20d i chciałbym uprzyjemnić sobie pracę z manualnymi obiektywami.
    Na początek chciałbym przyciąć matówkę z Zenita do wymiarów 20tki. Nie spodziewam się dobrych wyników ale matówki z Zenita żal nie będzie.
    I teraz kilka pytań
    - czy ktoś dysponuje rysunkiem z wymiarami matówki z 20d (albo mógłby napisać jeżeli żadnych rysunków nie trzeba)? Nie chcę na razie wyciągać mojej jedynej matówki z body, bo nie ukrywam trochę się boję
    - czy komuś udało się przypasować jakąś dobrą jasną matówkę ze starego analoga do swojej cyfry? Z tego co wyczytałem to godne uwagi są matówki z t70,t80 czy minolty x300,x500,x700 lub revueflexa ac-1
    - czy taka matówka jak w 20d jest jeszcze w jakiejś innej cyfrze?

pzdr
    goblin
    Fuji S5Pro

Domyślnie

Tu masz instrukcję wymiany matówek:
    http://www.andee.nwz.pl/matowki/dokumentacja.pdf

Ogólnie temat był co najmniej parokrotnie poruszany na forum m42:
    http://forum.stock-photo.pl/ (użyj szukajki)

Pozdrawiam

Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Z wymiana matówki sobie poradzę, znalazłem już kilka dokumentów jak to zrobić, od Andeego również.
    Co mnie bardziej interesuje to wymiary matówki z 20d (to jest mniejszy problem, w ostateczności sam sobie zmierzę), oraz z jakiego starego aparatu można wymontować matówkę, żeby ją było łatwo wsadzić do 20-tki ( po przycięciu oczywiście) i żeby nie było problemu z bf/ff. O ile dobrze zrozumiałem to, czego się wcześniej dowiedziałem ważna jest grubość
    Fuji S5Pro

Dopiero zaczyna Awatar damian.j.

Domyślnie

matwki z zenita nie zamontujesz do canona rozebralem juz pare zenitow i ich matowki sa o wiele grubsze niz canonowskie i jeszcze rozlatuja sie na dwie warstwy, wiec dociecie ich do odpowiedznich wymiarow jest praktycznie niemozliwe,
    co do kompatybilnych aparatow to kiedys znalazlem cos takiego ale nie prubowalem osobiscie
    http://users.abo.fi/jskata/300Dfocus/
    pozdrowka i powodzenia
    Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
    i zapraszam gorąco na:
    djfoto.up.pl - moja galeria
    www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
    www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Dzięki o coś takiego właśnie mi chodziło. Szkoda, że dawcą nie był jakiś bardziej popularny aparat. No i szkoda, że matówka nie była z klinem.
    Czy ktoś wie jak to jest z grubościami matówek w lustrzankach cyfrowych Canona? Czy wszystkie są takie same?
    Fuji S5Pro

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

robiłem kiedyś matówkę do 350D, miałem kiedyś canona AE1 program który się zepsuł i z niego wykorzystałem. działalo jak ta lala - mam ją gdzieś jeszcze, ale bardzo porysowana bo o nią nie dbałem. z klinem oczywiście. a co do 20D to może z 40-50D pasuje? to bym sie nie męczył tylko kupił taką z klinem na allegro. sam takiej używam - kosztowała coś koło 130zl.
    canon

Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

a która matówka była lepsza? Ta z AE1P czy ta którą kupiłeś do 50d?
    Fuji S5Pro

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

nie widać różnicy. tylko, że do robionej się nie przykładałem bo byłem pewny że nie wyjdzie i jest porysowana. efekt mnie mile zaskoczył. trzeba tylko pamiętać, że matówka z klinem i rastrami nadaje się do obiektywów max f2.8 na sonnarze f3.5 już nie jest tak różowo a od f4,6 to już są kliny ciemne i utrudnione ustawianie ostrości.gdyby ktoś chciał przerabiać matówkę to radzę przykleić folię z dwuch stron i dopiero ją piłować, kazde dotknięcie pozostawia ślad.
    canon

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja dodam jeszcze jedną uwagę - matówka z klinem wpływa na pomiar światła w sposób zależny od używanego obiektywu (przynajmniej ja tak miałem na matówce od Andee'go).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Ja dodam jeszcze jedną uwagę - matówka z klinem wpływa na pomiar światła w sposób zależny od używanego obiektywu (przynajmniej ja tak miałem na matówce od Andee'go).
    Mógłbys to rozwinąć?
    Fuji S5Pro

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów