Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Jak uzyskać taki kolor skóry?

Dopiero zaczyna Awatar Feudos

Domyślnie

No to jutro będzie zabawa, dzięki za informacje.

Pozdrawiam!

Zablokowany

Domyślnie

ja dzisiaj "posadziłem" modelkę na blendzie-daje to bardzo fajny efekt
    http://img198.imageshack.us/img198/5952/img4809j.jpg

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    ja dzisiaj "posadziłem" modelkę na blendzie-daje to bardzo fajny efekt
    http://img198.imageshack.us/img198/5952/img4809j.jpg
    Fajnie, przynajmniej jest jasno, ale zabrałeś jej skórę Jest gładsza niż pupa niemowlaka.
    Blenda; nawet kawałek styropianu odbije światło
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feudos Zobacz posta
    @czornyj.
    Znalazłem RAW samples z google, powinno wystarczyć na tą obróbke, dla lepszego przykładu wziąłem parę http://raw.fotosite.pl/index-Canon_5..._by_matuvu.htm
    Przykład jest cokolwiek do luftu, bo zaświecony kontrastowo z góry, ale wydłubałem z niego coś takiego:

Ogólnie należy w ACR poprawnie ustawić WB, ekspozycję dać raczej jasno by histogram dopiąć do prawej strony, rozjaśnić cienie (Fill light) i obniżyć kontrast (Contrast), a skórę rozjaśnić posługując się suwaczkami HSL/Luminance - barwy skóry znajdują się w zakresie oranży, więc wystarczy je mocno rozjaśnić, a następnie nadać im odpowiedni ton w zakładce HSL/Hue - ustawiając oranże na minus uzyskujemy bardziej karminowe, zaś na plus bardziej żółte barwy skóry.
    W tym wypadku rozjaśniłem również w HSL/Luminance czerwienie i dodałem im nieco nasycenia w HSL/Saturation.

Dopiero zaczyna Awatar Feudos

Domyślnie

No właśnie ide zaraz po żaluzję i będziemy się bawić z cyklu zrób to sam (http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=360)

@czornyj.
    Dzięki za udzielone rady, po powrocie z dzisiejszej sesji się napewno pobawię zrobionymi rawami.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Pobawiłem się trochę z jednym zdjęciem w ACR (zaznaczam, że wołanie rawów to dla mnie coś w miarę nowego) i wyszło mi takie cuś:

Powiedzcie mi tylko proszę: kolory na prawym zdjęciu są fajnie nasycone (mniej więcej jak na 1 wrzuconym przez Feudosa) czy bardziej szarawe? Bo jeśli szarawe to czeka mnie kupno kalibratora :/
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na dobrym monitorze są odpowiednio nasycone. Na złym - niekoniecznie.

Popraw trochę WB.

Możesz też rozjaśnić i odrobinę nasycić partie niebieskiego - powinny wtedy ładnie wyjść oczka.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-07-2009 o 12:50

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Czyli na prawym skóra jest bardziej różowawa niż szarawa? Bo na kompie widzę fajne kolorki, a wrzucone zdjęcie jest be, jakby wyprane i nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Masz ochotę pobawić się tym rawem? Zobaczyłbym czy wtedy mi normalnie wyświetla i jaki jest wg Ciebie poprawny WB

edit:
    dzieciak ma dziwaczne te oczy; próbuję wszystkimi suwaczkami, a ich kolor w ogóle się nie zmienia
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 15-07-2009 o 12:53
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Aaaa faktycznie - przed publikacją w internecie zawsze konwertuj do sRGB, bo wrzuciłeś zdjęcie w AdobeRGB, więc w przeglądarce bez modułu barwą siłą rzeczy będzie wyprane z kolorów.
    Używam Safari, które ma moduł zarządzania barwą, dlatego na początku tego nie zauważyłem.

wstaw RAW, chętnie rzucę okiem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczka faktycznie są dość neutralne a zdjęcie nieco zaszumione, dlatego zmiana HSL nie oddziaływuje na nie zbyt intensywnie. Trzeba rozjaśnić walory niebieskie i morskie, lekko przesunąć ton niebieskiego w cyan, który jest nieco jaśniejszy niż granatowy, ale tak czy owak cudów się nie osiągnie, trzebaby to korygować lokalnie. WB ustawiłbym na 4350/-3
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-07-2009 o 13:21 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Jaśniejsze zdjęcie rzeczywiście wygląda lepiej. Jeszcze raz pobawiłem się suwaczkami i tym razem ładniej wyszło. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów jestem zadowolony ze swojej fotki (a może obróbki?) Może kapkę przesadziłem z ekspozycją, ale strasznie podobają mi się takie jasne zdjęcia. Teraz już wiem jakie korzyści niesie za sobą RAW

Przy okazji: dzięki czornyj za pomoc z profilami.
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 15-07-2009 o 13:34

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów