Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Canon 20D shutter count

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebag Zobacz posta
    Nie musisz ograniczać się tylko do 20D. Chodzi o DigicII, taki sam jest np w 5D.
    A ja myślę że większe tutaj ma znaczenie firmware wersja krzemu jest mniej istotna jak czegoś nie zaimplementujesz w software to nic nie pomoże

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niestety, ale już chyba sprzedany, więc się nie umówię. Poza tym to był sklep więc i tak nic by to nie dało...
    Mimo wszystko średnio mi pasował akurat ten aparat - szukam dalej...

PS A ten sposób działa zawsze z 20D tylko nie wiem, w jakim stopniu jest miarodajny ;-) Bo nikt tak na prawdę nie zna przebiegu swojej puszki, nikt nie liczy ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdziłem tą metodą. Wynik wydaje się być zbliżony do tego, co się spodziewałem (17649).
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryto Zobacz posta
    Niestety, ale już chyba sprzedany, więc się nie umówię. Poza tym to był sklep więc i tak nic by to nie dało...
    Mimo wszystko średnio mi pasował akurat ten aparat - szukam dalej...

PS A ten sposób działa zawsze z 20D tylko nie wiem, w jakim stopniu jest miarodajny ;-) Bo nikt tak na prawdę nie zna przebiegu swojej puszki, nikt nie liczy ;-)
    A po co znać przebieg jeśli to jest licznik to cykasz 2 fotki i powinieneś mieć zwiększenie o 1 porównując pola z tych fotek.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgadza się,
    jest zwiększenie o taką liczbę(cyfrę) zdjęć ile ich strzeliłeś.. Czyli dodaje ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

U mnie jest tak, ze jak badam RAW'y i ich zapisane dane w hex, to do malych roznic np 2-50 zdjec kolejno zawsze sie zgadza, numeracja jest zgodna w hex i w nazwie IMG. Jednak gdy wezme na 'warsztat' 2 RAWY oddalone o np. o 300 lub wiecej, to zawsze sa bledy i liczba IMG_xxx odjeta od drugiego jest niezgodna z danymi odczytanymi w HEX'ach RAW'ow.

Przykladowo mam numer IMG_0001 i IMG_0050 - roznica 49, badam w srodku HEX np. 10001 i 10050 - zgadza sie.
    Ale juz np. IMG_8001 i IMG_8400 - roznica 399, badam rawy od srodka i wyskakuje mi roznica np. 200...

To tak przykladowo. Moglbym szukac w ktorym miejscu sa wałki, ale nie chce mi sie grzebac.

Reasumujac zawsze kolejne fotki sa ok, numeracja w hex jest dodatnia, jest rowna. Ale patrzac wyrywkowo rozne rawy z calego zywota mojego 20D to wyskakuja mi bardzo rozne liczby. Raz mam duzy przebieg, a raz 5x mniejszy
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 17-07-2009 o 00:59

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebag Zobacz posta
    Mimo wszystko sposób jest, w serwisie jest :-)
    No jasne, chodzi o to, czy ta informacja jest zapisywana w jakiś sposób w rawy. Serwis odczytuje przebieg z puszki, a SDK do starszych aparatów (przed Digic III) chyba nie udostępnili.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    U mnie jest tak, ze jak badam RAW'y i ich zapisane dane w hex, to do malych roznic np 2-50 zdjec kolejno zawsze sie zgadza, numeracja jest zgodna w hex i w nazwie IMG. Jednak gdy wezme na 'warsztat' 2 RAWY oddalone o np. o 300 lub wiecej, to zawsze sa bledy i liczba IMG_xxx odjeta od drugiego jest niezgodna z danymi odczytanymi w HEX'ach RAW'ow.

Przykladowo mam numer IMG_0001 i IMG_0050 - roznica 49, badam w srodku HEX np. 10001 i 10050 - zgadza sie.
    Ale juz np. IMG_8001 i IMG_8400 - roznica 399, badam rawy od srodka i wyskakuje mi roznica np. 200...

To tak przykladowo. Moglbym szukac w ktorym miejscu sa wałki, ale nie chce mi sie grzebac.

Reasumujac zawsze kolejne fotki sa ok, numeracja w hex jest dodatnia, jest rowna. Ale patrzac wyrywkowo rozne rawy z calego zywota mojego 20D to wyskakuja mi bardzo rozne liczby. Raz mam duzy przebieg, a raz 5x mniejszy
    i to jest dowód, że tylko Żytnia !
    Może wystarczyłaby jakaś kombinacja klawiszy w puszce, żeby sięwyświetlił licznik, w wielu sprzętach tak jest, no ale jak tu zdobyć takie informacje...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gdyby to byla prawda, to juz dawno by ktos napisal prosty program z automatu odczytujacy i wyswietlajacy wynik. Bez kombinowania z tutorialami i programem do grzebania w hex'ach Widocznie sposob nie daje realnych wynikow, wiec nikkt o zdowych zmyslach nawet nie chce sie podjac pisania takiego softu

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    mozliwe, ze problemem jest endianess

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów