Ponieważ jestem nowy na forum witam wszystkich entuzjastów fotografii
Jestem na etapie kupna używanego canona - myślę nad 20D, ewentualnie 10D jak trafi się dobra oferta (nie zbijcie mnie za to, ale chciałem Nikona D80 - ale cena tej puchy nie jest wprost proporcjonalna do jej możliwości). Problemem oczywiście jest przebieg takiej puszki, który jak wiadomo może być odczytany (w starszych modelach) tylko w serwisie Canona. Ale przebieg interesuje mnie przed zakupem aparatu, a nie juz po fakcie!
Otóż szperając w internecie trafiłem na pewną metodę liczenia ilości klapnięć, skonsultowałem to z jednym gościem (nie znam go, po prostu twierdził, że wie jak odczytać przebieg, więc napisałem do niego maila i wysłałem RAWa) i podał wartość.
Moim sposobem wyszło ok 100-200 zdjęć więcej, więc można uznać, że taki margines błędu jest dopuszczalny (przecież chodzi o orientacyjny przebieg)
Ponieważ zdjęcie, z którego odczytałem przebieg jest z aukcji na allegro nie wiem, w jakim stopniu metoda jest prawdziwa...
I tu zwracam się głównie do osób posiadających Canona 20D i mają pojęcie o ilości zrobionych przez puszkę zdjęć - chcę po prostu potwierdzić, na ile metoda jest słuszna.
Użytkowników 30D czy 40D też proszę o pomoc - być może metoda zadziała również i w tych puszkach... Ale proszę znać ilosć zrobionych przez puszkę zdjęć (lub chociaż wartosć orientacyjną).
Potrzebne mi będzie zdjęcie w formacie RAW - na maila ryto1979 (at) gmail com lub prośba o zamieszczenie zdjęcia na jakimś ftp... (np www.odsiebie.com)
Oczywiście proszę nic nie zmieniać w pliku graficznym. Tu nie jestem pewny, ale zdaje się, że canon robi rawy w pliku z rozszerzeniem CR2 i taki można wysłać.
Wieczorem postaram się sprawdzić forum - może ktoś juz odpowie.
Pozdrawiam,
Bartek
PS metoda może działać do określonej ilosci zrobionych zdjęć (prawdopodobnie do ok 60tys klapnięć) potem prawdopodobnie leci od zera. Ci który mają ponad 65tys przebiegu proszę to od razu zaznaczyć w poście czy mailu). Ci którzy mają mniej klapnięć mogą od razu nie podawać przebiegu - zobaczymy czy się zgodzi ;-)
PS2 Jeżeli post zamieściłem w nieodpowiednim dziale prośba do moderatorów o wyrozumiałość - jestem tu nowy ;-)