[fish2004] Portret / Człowiek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fish2004
    • 2025

[fish2004] Portret / Człowiek

Witam wszystkich, a szczególnie tych uzależnionych Jestem całkowitym żółtodziobem, dlatego postanowiłem dołączyć do Waszego forum, by nauczyć się robić poprawne i fajne zdjęcia. Mam nadzieje, że Wasze porady, jak i krytyka na tyle mnie zmotywują by dążyć do jak najlepszego poziomu i stać się w pełni uzależnionym

450-tkę mam od miesiąca. Kupiłem ją dzień przed moją podróżą poślubną, z której są poniższe trzy portrety mojej żony. Są bardziej eksperymentami niż przemyślanym portretami, bo wtedy jeszcze nic nie wiedziałem o fotografii. Dopiero od dwóch dni zabieram się za teorie a od dzisiaj zaczynam czytać „Ekspozycja bez tajemnic” Bryana Petersona

1.
    2.
    3.
  • jakbau
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 21

to chyba Anglia, mam racje? tez jestem zoltodziob podobno trzeba cwiczyc, cwiczy i ... pozdrawiam
    C A1 + C 40d +...

Komentarz

• Look
      Coś już napisał
      • 2007
      • 55

ucz sie, podgladaj lepszych cwicz warsztat photoshopowy poczatki sa trudne...

aha i nie zniechecaj sie zbyt szybko
      5dmk2/5d/C85 1,8/C50 1,4/C24LII 1,4/C15mm 2,8

Komentarz

• Frugo
        Zablokowany
        • 2009
        • 45

Nie żebym był jakiś portrecista :P ale tyle co wiem bo widze że koledzy wyżej tylko podpowiedzieli żeby się uczyć, ale można też wytyczyć błędy.
        Więc tak:
        1. Nieostre podejrzewam że skoro masz od miesiąca 450tke to pstrykasz kitem, kit nie jest zbyt jasny i chyba tu tkwi kwestia rozmazania tego zdjęcia
        2.Światło i kolorki na pewno lepiej niż na pierwszym zdjęciu, szkoda oczu, rozumiem wiatr na molo i ciężko uchwycić ale w portrecie jedno z ważniejszych to stawiaj ostrość na oczy jeśli możesz. No i to molo po skosie, lepiej chyba na wprost molo albo troche inaczej.
        3.Znowu ciemne i rozmazane, za dużo po lewej dałbym to może w pionie ale to moje zdanie, B&W mi sie nie podoba tutaj.

To tylko moje zdanie

Komentarz

• sowask8
          Bywalec
          • 2006
          • 166

Zamieszczone przez Frugo Zobacz wpis
          Więc tak:
          1. Nieostre ...
          2....szkoda oczu, rozumiem wiatr na molo i ciężko uchwycić ale w portrecie jedno z ważniejszych to stawiaj ostrość na oczy jeśli możesz.
          3.Znowu ciemne i rozmazane.. B&W mi sie nie podoba tutaj.

To tylko moje zdanie
          Moje też
          Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• preinwher
            Początki nałogu
            • 2008
            • 458

Kopalnia wiedzy na temat portretu na naszym forum http://canon-board.info/showthread.php?t=30957

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• dr11
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1143

2 ma power Dobry moment, podoba mi się.
              .

Komentarz

• fish2004

1. Nieostre podejrzewam że skoro masz od miesiąca 450tke to pstrykasz kitem, kit nie jest zbyt jasny i chyba tu tkwi kwestia rozmazania tego zdjęcia
                2.Światło i kolorki na pewno lepiej niż na pierwszym zdjęciu, szkoda oczu, rozumiem wiatr na molo i ciężko uchwycić ale w portrecie jedno z ważniejszych to stawiaj ostrość na oczy jeśli możesz. No i to molo po skosie, lepiej chyba na wprost molo albo troche inaczej.
                No niestety na razie robie tylko kitem, ale na razie postanowiłem się na nim pouczyć zanim kupię cos lepszego, bo jeszcze nie wiem jaki będzie dla mnie najlepszy.

Ciemność. Właśnie największe problemy mam z tym, że zdjęcia wychodzą za ciemne.

Co do ostrości, to efekt tego, że poszedłem od początku za bardzo ambicjonalnie i wszystko ustawiałem ręcznie. Dlatego tego efekty często nie są w pełni satysfakcjonujące.
                Zamieszczone przez Look Zobacz wpis
                ucz sie, podgladaj lepszych cwicz warsztat photoshopowy
                Mam takie pytania co do obróbki zdjęć:
                Zna ktoś może jakąś fajną stronkę z tutorialami obróbki zdjęć ??
                Czy używacie „akcji” w photoshopie ?? Jak tak, to jak zainstalować „akcje” ściągnięte z sieci ?? Bo mi jakoś się nie udaje :/
                Zamieszczone przez jakbau Zobacz wpis
                to chyba Anglia, mam racje? …
                A nie, bo Międzyzdroje :P
                Zamieszczone przez dr11 Zobacz wpis
                2 ma power Dobry moment, podoba mi się.
                Wielkie dzięki Tobie i wszystkim komentującym

Komentarz

• lajf_entusiast
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 73

dla mnie 3 jest iscie mistrzowska. tak wlasnie - mistrzowska, nie boje sie tego slowa. pasuje mi w nim wszystko, nawet to, ze nie jest super jakosci. ma w sobie taki niesamowity prawdziwy ladunek emocjonalno-spoleczny, ze az chce mi sie na to zdjecie patrzec

1 miala byc niby zabawna, bo w lustrze widac biust? wyszlo sztucznie bardz, a 2 mimo, ze ma byc urocza, to tez jest taka jakas podrobkowa.

ale 3 jest WOW. sadze, ze mozesz isc dalej w tym kierunku podgladania ludzi ze swojego otoczenia i uchwytywania ich w takich codziennych, badz niekoniecznie sytuacjach

keep on photing :P

Komentarz

• MarcinG
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 123

Zamieszczone przez lajf_entusiast Zobacz wpis
                    niesamowity prawdziwy ladunek emocjonalno-spoleczny
                    Co ma? Rozwiń to, bardzo jestem ciekaw o czym wogóle mówisz...

Niestety w trzecim zdjęciu jak i w pozostałych nie widzę nic interesującego.
                    Ciemne, brzydko oświetlone, nieostre. Drugie to albumowy strzał.

Zamieszczone przez fish2004 Zobacz wpis
                    Są bardziej eksperymentami niż przemyślanym portretami, bo wtedy jeszcze nic nie wiedziałem o fotografii. Dopiero od dwóch dni zabieram się za teorie
                    to dlaczego nas męczysz
                    poczekamy, wtedy coś pokaż :-P

Zamieszczone przez fish2004 Zobacz wpis
                    jak zainstalować „akcje” ściągnięte z sieci ?? Bo mi jakoś się nie udaje :/
                    Jak to robisz?
                    Wrzuć plik ATN do folderu photoshopa - \Presets\Actions i już. Wydaje mi sie że to wystarczy i pojawią się w menu. Zresetuj PSa jeśli był włączony podczas kopiowania atn do folderu, żeby program zauważyl zmianę.
                    Ostatnio edytowany przez MarcinG; 11658.
                    Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• Frugo
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 45

to dlaczego nas męczysz
                      poczekamy, wtedy coś pokaż
                      Troche głupie podejście, po to powstawiał zeby sie nauczyć, samą teorią tego nie wychwyci, cenne wskazówki bardziej doświadczonych są w cenie

Komentarz

• MarcinG
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 123

Zamieszczone przez Zasady publikacji zdjęć na forum Nasze fotografie
                        6. Zdjęcia muszą być starannie wybrane i realizować podany w tytule temat, a także wpisywać się w kategorię podforum (np.: Sport / Akcja) - moderatorzy mają prawo przenosić źle umieszczone wątki. Jeśli, w wyniku dyskusji, użytkownik chce pokazać inne swoje fotografie, nie realizujące podanego tematu, powinien je umieścić w swoim wątku na forum "Galerie użytkowników". Tam też należy publikować efekty pierwszych prób wykonywania zdjęć nowym sprzętem, zdjęcia towarzyskie ze zlotów itp.
                        Troche głupie podejście, po to powstawiał zeby sie nauczyć, samą teorią tego nie wychwyci, cenne wskazówki bardziej doświadczonych są w cenie
                        ale to nawet z regulaminem działu nie jest zgodne :-P
                        w każdym razie czekam na następne zdjęcia, pozdrawiam
                        Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• Canonborg
                          • 2009
                          • 6

MarcinG absolutnie nie rozumiem zarzutu o nie regulaminowości. Punkt który podałeś ni jak sie nie ma do potwierdzenie twojej tezy.
                          Frugo jest początkujący co nie znaczy że jego zamieszczone zdjęcia nie są staranie wybrane (bo temat raczej realizują). Nie widziałeś pozostałych - może to co nam pokazał to faktycznie jego najlepsze prace (mieszczące się w temacie podforum). Skoro to są jego pierwsze zdjęcia to bądź wyrozumiały i zamiast czepiać się rąbka przy spódnicy powiedz co byś Ty zrobił i w jaki sposób - a tematyczność zostaw złu koniecznemu czyli moderatorom.
                          Canon EOS 5D + Canon 28-300/1:3,5-5,6 IS USM, Canon 50/1:1,4 USM

Komentarz

• Frugo
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 45

Hehe dzieki Canonborg za wsparcie, chociaz jakbys przeczytał cały temat to wiedziałbyś że nie jest mój i zdjęcia również nie moje ,) Ja tylko stanąłem w obronie autora

Komentarz

• fish2004

Wielkie dzięki za wszystkie komentarze
                              Kolejna seria:

4. Córeczka naszych znajomych (zdjęcie robione przez żonę)
                              5. Mama na tarasie
                              6. Żona zauroczona bobasem
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 27601.

Komentarz

Pracuję...
                              X