Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 90

Wątek: Zrob sobie wlasny album foto

Mieszany widok

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie Zrob sobie wlasny album foto

Niedawno wreszcie do mnie dotarla paczka od Apple'a. Z pierwszym wlasnorecznie zrobionym albumem. Otoz dla systemu MacOSX dostepna jest aplikacja o nazwie iPhoto sluzaca do przegladania i katalogowania zdjec. Program ten, wg mnie, jest jednak dosc ulomny wiec z niego nie korzystam. Zainteresowala mnie natomiast opcja "iPhoto Books", ktora pozwala na stworzenie wlasnego albumu fotograficznego.

Calosc sprowadza sie do wybrania zdjec z dysku ktore chcemy umiescic w albumie, wybraniu rozmiaru i schematu albumu (Portfolio, Picture Book, Travel, ...) oraz wlasnorecznemu ulozeniu zdjec na pustych stronach albumu. W zaleznosci od schematu istnieje tez mozliwosc dodania podpisow, stron tekstowych, itp. Calosc po zlozeniu przesyla sie od razu przez siec do Apple'a, placi karta i czeka na przesylke.

Bez wdawania sie w zbedne szczegoly rzecz jest prosta jak konstrukcja cepa ale niestety czasem trzeba sie lekko naglowkowac a to z powodu np. formatu albumu przystosowanego raczej do zdjec w formacie 4/3 a nie 3/2. Powoduje to ze automatyczne dopasowanie fotek przez iPhoto obcina zawsze jakas czesc zdjecia. Poradzilem sobie z tym chalupnicza metoda polegajaca na dodaniu paskow w kolorze tla strony w Photoshopie u gory i na dole zdjec tak ze iPhoto nie obcina mi bokow fotek probujac je przeskalowac. Efekt wizualnie jest bardzo dobry ale niestety wymaga troche pracy.

Podobne kukielki wychodza np. przy probie formatowania tekstu (nie da sie go wyjustowac od prawej do lewej wiec trzeba recznie dodawac spacje), nie da sie przesuwac pol podpisow, mozna jedynie zmienic czcionke i kolor. A zatem duzy minus za ogolna "sztywnosc" schematow i brak swobodnej konfiguracji. Podobnie drugi minus nalezy sie za niewielka ich ilosc i brak mozliwosci dodania wlasnych. Innym minusem moze byc obsluga polskich liter czego akurat nie przetestowalem (Ciekawe czy "ogonki" zostalyby poprawnie wydrukowane?)

Jesli chodzi o ostateczny rezultat to jest on calkiem niezly. Album wyglada przywoicie mimo niewielkiej grubosci (tylko 22 strony), okladka przyjemna, jakosc fotek wlasciwie bez zarzutu choc papier moglby byc troszke lepszy (bardziej "sliski") bo przy niektorych zdjeciach widac drobny raster wydruku (szczegolnie na gladkim niebie).

Wybralem album w najwiekszym dostepnym rozmiarze (8.5 x 11 cali) - zeby przekonac sie o jakosci wydruku. Cala zabawa kosztowala okolo $22 co jest rozsadna cena. Tym bardziej ze efekt jest niezly no i milo miec album z wlasnymi fotkami. Czasem moze to byc dobry pomysl na prezent.

Na koniec glowna wada - iPhoto Books nie sa raczej dostepne w Polsce i wymagaja Maca z MacOSXem. Potraktujcie to wiec bardziej jako ciekawostke.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

swietna sprawa.. szkoad ze nie mam mac'a ... bo w zasadzie to jedyne ograniczenie - od czego internet i znajomi poza granicami kraju.. jakos by dotarlo do Polski

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    swietna sprawa.. szkoad ze nie mam mac'a ... bo w zasadzie to jedyne ograniczenie
    W USA wlasciwie kazdy szanujacy sie lab online ma oferte PhotoBooks. Nie wiem czy sa one lepsze czy gorsze od Macowych ale sa. Przyklady:

http://www.photoworks.com
    http://www.kodakgallery.com

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Miasto
    Boston

Domyślnie

Trudno powiedziec czy lepsze. Na oko z tej strony (photoworks.com) wygladaja podobnie. Standardowo maja chyba sztywne okladki co jest dostepne w iPhoto w drozszej wersji.

Skoro to w USA jest takie popularne to czy to znowu oznacza ze Polska jest daleko w tyle? Rynek chyba nie taki...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Skoro to w USA jest takie popularne to czy to znowu oznacza ze Polska jest daleko w tyle? Rynek chyba nie taki...
    2 x TAK niestety .

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

mowisz 22$ za 22 strony - mi cena pasuje (jesli jakosc zdjec jest ok).
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    mowisz 22$ za 22 strony - mi cena pasuje (jesli jakosc zdjec jest ok).
    Jakosc jest niezla ale jednak odstaje od profesjonalnego albumu jaki mozesz znalezc w ksiegarni. Podejrzewam ze przyczyna jest papier, ktory nie jest tak blyszczacy i gladki jak w albumie z prawdziwego zdarzenia. W kazdym razie za te cene to mysle ze warto.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    W kazdym razie za te cene to mysle ze warto.
    Oczywiscie nie zapominajac ze w Polsce bezposrednio to nie jest dostepne... trzeba by przez znajomych zalatwiac (zdjecia w jedna strone album w druga).

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Trzeba zalozyc jakis import-export
    ...

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Trzeba zalozyc jakis import-export
    Słuchajcie a w kraju laby robią takie pierdy? Typu kalendarz itp. to niezły prezencik dla ulubionej rodzinki. Jasne są PS i inne programiki, tu jednak chodzi o przyzwoitą jakość, dwustronny druk, bindowanie, foliowanie itp. pierdy, nie mam czasu ...
    Empik tego czasm nie robi? Ktoś wie?

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów