Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 156

Wątek: Canon 3000D - nieoficjalnie

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    Canon zdobędzie u mnie szacunek, kiedy AF w DSLR będzie przewidywalny, BF/FF będzie nieznanym skrótem a pomiar światła wreszcie pozwoli na robienie Canonem zdjęć kontrastowych kadrów
    kup sobie nikona, a dowiesz sie, ze ma wszystkie w/w przypadlosci, a dodatkowo balans bieli, ktory w trzech kolejnych klatkach (identyczny kadr) ustawi ci trzy rozne wartosci balansu bieli (pewnie po to, zebys sobie mogl wybrac).

co do pomiaru swiatla; kup sobie swiatlomierz

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Mam, nawet taki stary radziecki... zarąbiście działa jak odpowiednio mierzyć...

Co do takiego 3000d... wiesz... żaden profi ze mnie nie jest, fotki pstrykam jakie pstrykam ( możesz sobie poszukać mojego topiku w galerii forumowej )... sprzęt mam niezbyt profesjonalny, bo niestety wszystko w podejrzanej klasie amatorskiej...
    W dodatku - o zgrozo - jestem stary analog, wiem co to koreks i umiem z niego korzystać... jedyny mój kontakt z "cywilizacją" to skaner do klisz...

Cyfra to dla mnie takie dziwne coś.
    Bo z jednej strony fajne, a z drugiej do bani.
    Bo żeby pożądne b/w zrobić to trzeba się nagimnastykować... no ale kolorki ładne, fakt... i taniej jakby... ale poza tym same problemy, jakieś beefy i syfki na matrycy... ja wiem... nie dam za coś takiego 3000 pln... ale wiesz...
    ...daj mi za 1600 pln lustro, niech ma plastikowy bagnet, niech skrzypi... to nieważne... byleby była migawka, światłomierz ( mój rusek do cyfry się nie przyda... ), program manualny, drabinka w wizjerze i bagnet zgodny z tym, co mam... i mam w pompie "obciach" czy coś, że to ma aż tyle zer... głęboko bym to miał... bo za takie pieniądze to skusiłbym się na lustro cyfrowe.

I to jest argument - cena.
    A jak mi się spodoba, to przecież obciachowy/tandetny 3000d będę mógł rozjechać polonezem, a kupić sobie 1ds... ktoś mi zabroni?
    To że Ty masz sprzęt wartości 5o.ooo pln nie obliguje Cię do wyśmiewania sprzętu tańszego lub gorszego od Twojego, no i jego userów.
    No bo to już jest moim zdaniem trochę... mam ochotę na buraczki.

I myślę, że jeśli taki 3000d nie będzie głuptakiem - nie wierzę, żeby było, skoro wszawy A60 ma manuala - to jest aparat właśnie dla takich ciemniaków jak ja.
    I tu może się przedać.

A co do pstrykaczy "uciocinaimieninach"... lustrem faktycznie łatwiej... nie zabraniaj im... :wink:
    No, chyba, że trendy jest mieć idiotenkamerę dedykowaną na takie imprezy... to przepraszam... te lepsze się psują przy fotkach rodzinnych... one tylko dla sztuki... SZTUKI, panie...

PS. NO OFFENCE. Mam zły dzień.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[QUOTE=Tytus]
    Cytat Zamieszczone przez dariuszartur

albo wręcz przeciwnie, wiesz że 20D nie jest ci potrzebny, nie wywalasz na niego pieniędzy? może tak być?
    Jak ktoś- jak piszesz-jest dobrze sytuowany i zamiast np. takiego T7 Soniaka kupuje lustro i trochę się na tym zna to nie wybierze 300 zamiast 20. Bogaci ludzie nie kupują trabantów nawet jak nie potrzebują szybciej jeździć. Chyba że U2

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariuszartur
    Bogaci ludzie nie kupują trabantów nawet jak nie potrzebują szybciej jeździć. Chyba że U2
    Nieprawda. mam znajomego, ktorego stac na dowolne body canona i dowolny osprzet. On kupl jednak w swoim czasie nowe 300d (zaraz po premierze w PL). Dlaczego? Po pierwsze, byl swiadom, ze topowego dslr-a i tak w pelni nie wykorzysta (pstrykanie "u cioci na imieninach"). Po drugie, na tych samych szklach robil w sklepie zdjecia na roznych body i nie widzial roznicy. Po trzecie, stwierdzil po porownaniu cen, ze jak mu 300d sie zepsuje albo spadnie na ziemie to przy tej cenie kupi sobie nastepny. Dodam tylko, ze znajomy nie jest 'sknera' finansowym, bo przynajmniej za dwa samochody (z czterech, ktore posiada) miesiecznie placi wiecej ubezpieczenia niz wart jest samochod, ktorego ja uzywam.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Nieprawda. mam znajomego, ktorego stac na dowolne body canona i dowolny osprzet. On kupl jednak w swoim czasie nowe 300d (zaraz po premierze w PL). Dlaczego? Po pierwsze, byl swiadom, ze topowego dslr-a i tak w pelni nie wykorzysta (pstrykanie "u cioci na imieninach"). Po drugie, na tych samych szklach robil w sklepie zdjecia na roznych body i nie widzial roznicy. Po trzecie, stwierdzil po porownaniu cen, ze jak mu 300d sie zepsuje albo spadnie na ziemie to przy tej cenie kupi sobie nastepny. Dodam tylko, ze znajomy nie jest 'sknera' finansowym, bo przynajmniej za dwa samochody (z czterech, ktore posiada) miesiecznie placi wiecej ubezpieczenia niz wart jest samochod, ktorego ja uzywam.
    ło to mnie się rozchodzi...

ale ludzie są różni, także za granicą, tyle, że tam nie ma tylu mercedesów z szybami wyklejonymi folią bo właścicieli nie stać na nową...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    W to akurat wierzę, bo bywam tu i ówdzie i też mam oczy. Natomiast za niezwykle oryginalną uważam Twoja hipotezę jakoby ich popularność wynikała li tylko z faktu, że można je kupić za ćwierć darmo.
    I tak (głupi) profesjonaliści używają jedynek Canona a (mądrzy) amatorzy używają lustrzanek Nikona Różne rzeczy tutaj na forum można wyczytać, ale tym stwierdzeniem pobiłeś najbardziej oryginalne wypowiedzi.

dla mnie to poniekąd także ciekawostka, ale może być na nią dość proste wytłumaczenie

to jak z serwisem Optimusa, klientów biznesowych całował w d*** a indywidualnych lał z góry

czytaj:

Canon przykłada się do "jedynek" i jednocześnie robi masówkę dla plebsu...

obym nie miał racji...

a co do ceny "jedynek" dla biznesu...

to znowu jak z telefonami dla biznesu, żadna firma nie kupuje ich po cenie detalicznej, a upusty nawet na najlepsze modele za cięzkie tysiące sięgają 70%, nie sądzę, by inaczej nyło z aparatami

i z tego także może wynikać sukces Canona, bo jak ludziska widzą, że reporterzy w łapskach mają wyłącznie Canony to co kupują???
    Ostatnio edytowane przez Tytus ; 06-09-2005 o 11:42

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus

a co do ceny "jedynek" dla biznesu...

to znowu jak z telefonami dla biznesu, żadna firma nie kupuje ich po cenie detalicznej, a upusty nawet na najlepsze modele za cięzkie tysiące sięgają 70%, nie sądzę, by inaczej nyło z aparatami

i z tego także może wynikać sukces Canona, bo jak ludziska widzą, że reporterzy w łapskach mają wyłącznie Canony to co kupują???
    Ludziska telefony dla biznesu są tanie, bo kasa leci za rozmowy, a nie za aparaty. Natomiast żaden profesjonalista nie będzie używał byle g****, nawet jakby je dostał za darmo, bo jest profesjonalistą i używa profesjonalnego sprzętu o maksymalnie wysokiej jakości.
    Nie jestem profesjonalistą fotografem, natomiast w swojej dziedzinie, zawsze dążę do tego, żeby pracować na profesjonalnym sprzęcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter
    Ludziska telefony dla biznesu są tanie, bo kasa leci za rozmowy, a nie za aparaty. Natomiast żaden profesjonalista nie będzie używał byle g****, nawet jakby je dostał za darmo, bo jest profesjonalistą i używa profesjonalnego sprzętu o maksymalnie wysokiej jakości.
    Nie jestem profesjonalistą fotografem, natomiast w swojej dziedzinie, zawsze dążę do tego, żeby pracować na profesjonalnym sprzęcie.
    czyli?

"jedynki" są git? to wiemy...

ale jaka jest polityka cenowa Canona wobec reporterów, tego nie wiemy...

spekulujemy sobie tak tylko...

sv
    Guest

Domyślnie

Nie sadze, zeby Canon dawal jakies rabaty reporterom (po co, skoro i tak nie maja wyboru i musza kupic canona?). Rabarty dostaja pewnie wydawnictwa (Agora) kupujace jednorazowo wiecej sprzetu, ale takie rabaty pewnie daje rowniez nikon.

Talking

Nie rozumiem podejścia... Są takie narody na świecie, które stać na kupno takiego aparatu z plastykowym bagnetem, po to żeby porobić trochę zdjęć i dać go dziecku, lub wywalić go po roku bez żalu do kosza. Nie słyszałem żeby aparat z plastykowym bagnetem lub bez preselekcji czasu czy przysłony robił gorsze zdjęcia...
    Czy lustrzanki to jakies aparaty dla wybrańców? Niektórzy traktują je jak bożka, a przecież to to samo urządzenie co kompaktowy Pentagram, tylko przeznaczony dla innej klienteli. Dla klienteli którą można będzie dłuuugo doić, czego przykładem jestem ja i paru duzo lepszych pod tym względem ode mnie! W tym miejscu chciałem pozdrowić kolegę "V" do którego puszczam oko
    Ludzie!!! To tylko...puszka! A ta jest do tego tania. Obyście się nie zdziwili, jak się okaże że się świetnie sprzedaje. Aston Martin to niezły samochód, ale najwięcej jeżdzi u nas...Fiatów ))

Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów