Witam.

Szukałem w na forum i w necie informacji nt. kart pamięci CF i powiem szczerze, że nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy jest sens do Canona 30D kupować kartę szybszą niż x133. Znalazłem taką stronkę która prezentuje szybkość zapisu i odczytu kart w tym modelu aparatu http://www.robgalbraith.com/bins/mul...?cid=6007-8478 ale chyba jest trochę nieaktualna - brak porównania nowych dostępnych na rynku kart. Wynika z niej, że ten aparat nie jest w stanie zapisać RAW'a z prędkością większą niż 7MB, a tym czasem nowoczesne karty oferują zapis nawet do 45MB - jaki zatem sens kupować super szybką kartę skoro i tak aparat jest wąskim gardłem (przy czym nie chodzi mi tu o szybkość kopiowania zdjęć na komputer - bo to już odrębny temat). Dla mnie kluczowe jest żeby jak najszybciej opróżniać bufor aparatu po zrobieniu zdjęcia, jak i odczyt z karty w celu podglądu zdjęcia.

Dodatkowo czytałem też opinie że wraz ze wzrostem pojemności karty spada jej szybkość pomimo - tzn. karta CF 4GB x133 może być szybsza od podobnej karty różniącej się tylko pamięcią czyli 8GB x133.
Czy to jest prawda?

Pozdrawiam WM.