Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: ME-600U2 OTG a DigiMate IIIx

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Swiss Knife - byl juz na tym forum dawno temu wlasnie w kontekscie partycji FAT32...
    Minuta roboty...
    Sformatowałem Swissknife dysk 160GB na FAT32 i Welland nie widział tej partycji. Jakieś pomysły?

To że się da większy dysk niż 32GB na FAT32 sformatować to nie ulega wątpliwości. A to że software tegoż urządzenia takiej partycji nie łyka to inny problem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie .

No właśnie o to mi chodziło, sformatowanie to nie problem, ale czy samo urządzenie potrafi to obsłużyć?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Sformatowałem Swissknife dysk 160GB na FAT32 i Welland nie widział tej partycji. Jakieś pomysły?
    Gorzej dla Wellanda - strasznie kijowy Digimate widzial wieksze partycje niz 32 GB. To tylko wskazuje ze jedno i drugie urzadzenie jest bezuzyteczne...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Faktycznie, Welland nie obsługuje partycji ponad 32 GB http://www.welland.com.tw/html/support/ME600faqs.xls duży minus dla niego.

Dopiero zaczyna

Domyślnie .

No to chyba dyskwalifikuje go jako fotobank.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Faktycznie, Welland nie obsługuje partycji ponad 32
    U mnie obsługuje. Zapakowałem mu przed laty dysk 40 GB. Pod W XP nie dało się sformatować. Przełożyłem dysk do laptopa i odpaliłem dyskietkę startową W 98 (fdisc). I poszło. Potem działał normalnie. A teraz to ja nie wiem gdzie to ustrojstwo leży - jakoś nie był potrzebny gdy karty potaniały...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinmarg Zobacz posta
    Nie mam doświadczenia z takimi wypadami, dlatego też szukam rozwiązania jakiegoś, ale nie wydaje mi się żebym potrafił wypstrykać 200GB w ciągu 2 tyg, zwłaszcza że coś też trzeba zobaczyć a nie tylko foty robić.
    To ja cos napisze.
    Mam NextoDi eXtreme ("napisalem list do Sw. Mikolaja" i wysluchal moich prosb) z dyskiem 120GB. Niedawno wrocilismy z uropiku w Tajlandi (3 tygodnie). Przed wymienilem dysk na 500GB (SATA). Fotobank sam formatuje dyski (nie musze sie uzywac Swiss Knife jak to robilem w Digimate III plus i mialem HDD 80GB). Szybki, 1GB w mniej niz minute (w do 7 minut w Digimate to demon predkosci). Funkcja OTG tez dziala niezle. W przeciwienstwie do VITEZa nawet na dluzsze wyjazdy nie biore (nie chce mi sie), wole Foto Bank. Teraz do czego zmierzam. 3 pelne tygodnie, ja i moja zona strzelalismy na zmiane. Strzelalem RAW + JPG (poniewaz po powrocie zonka zawsze chce ogladac zdjecia od razu i jeszcze przerzucic do niej na laptopa (a z rawami to jest troche roboty - batch do JPGa trwa - dlatego RAW + JPG). Mam 40D. 3 tygodnie i focenie prawie no stop. Przywiozlem ok 50+ GB materialu (RAW i JPG). Gdzie mam duzo. Nie wiem jak bys musial focic zeby przez 2 tygodnie zrobic 200GB fotek. To jest ponad 14GB dziennie. Szczerze mowiac - duzo.

Edit.
    Dodatkowo - gdziekolwiek jedziesz - nie bedziesz focil 24/24. Bedziesz musial odpoczac, zrelaksowac sie. Jesli jedziesz z kims - checie spedzic czas razem a nie "ona" bedzie "ciagnela sie" za Toba poniewaz chcesz cos pofocic. Od focenia tez trzeba odpoczac. Jesli jedziesz gdzies "nad wode" to i wykapac sie trzeba, jakis basen, morze, ocean - cokolwiek. Dobrze czasmi jest nie miec aparatu, pilnowac go. Poprostu odpoczywac.
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 15-07-2009 o 19:43

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Mam NextoDi eXtreme ("napisalem list do Sw. Mikolaja" i wysluchal moich prosb) z dyskiem 120GB. Niedawno wrocilismy z uropiku w Tajlandi (3 tygodnie). Przed wymienilem dysk na 500GB (SATA). Fotobank sam formatuje dyski (nie musze sie uzywac Swiss Knife jak to robilem w Digimate III plus i mialem HDD 80GB). Szybki, 1GB w mniej niz minute (w do 7 minut w Digimate to demon predkosci). Funkcja OTG tez dziala niezle.
    Dzięki za namiar. Przed kupnem Wellanda szukałem czegoś lepszego z funkcją OTG i nie znalazłem. Wygląda na to że najważniejsze wady Wellanda w tym NextoDi są wyeliminowane (głównie limit partycji powodujący większy sens inwestycji w karty pamięci, oraz obsługa dysków IDE nie SATA...).
    Pozostaje kwestia podglądu i sortowania oraz usuwania zdjęć po zrzuceniu... tu już tylko multimedia banki/viewery (Epson P-5000 itp) się kłaniają, a że są w cenie niezłych netbooków/używanych laptopów to sensu raczej nie mają no i nie mają funkcji OTG a tylko czytniki kart.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dodatkowa rzecz, o ktorej nie napisalem. Naladowalem Nexto przed wyjazdem i cale 3 tygodnie mi wytrzymal - na 1 ladowaniu zrobilem backup 50+GB danych (mialem ze soba ladowarke oczywiscie) ale ilosc przewalonych danych zrobila to na mnie wrazenie (bardzo pozytywne). Moj FotoBank znalezc mozna na http://www.nextodi.com/en/ Wymienilem go z Digimate III plus poniewaz potrzebna mi byla mozliwosc kopiowania SDHC (bardzo czesto foce 1D/1Ds MK III). Epsona P-5000 mam wlasnie pod stolem (kolegi) - fajna maszynka tylko troche wolna (teraz jak mam Nexto). Dodatkowe funkcje przegladania posiadaja HYPERDRIVE http://www.hyperdrive.com/ (mialem zagwozdke co wybrac czy Nexto czy HYPERDRIVE przed swietami). Wybralem Nexto z 1 powodu, przegladarka zjada energie (chcialem szybki backup a nie kombajn multimedialny - laptopa nie chce mi sie targac - nawet tego malego 12"). Bawilem sie OTG i powiem ze ssie szybko, nie tak szybko jak kopiowanie kart, nieco wolniej - nie tak wolno. Kopiowalem dane z roznych "malpek" jak rowniez dane z kamery wideo kolegi (ma jakas tam JVC z wbudowanym HDD) zassalo idealnie - nawet nie zorientowal sie kiedy zrobilem kopie (powiedzial ze tyle samo czasu to on przerzuca na swojego laptopa). Tak wiec OTG dziala. Przegladarka mi nie jest potrzeban z 1 wzgledu. Wole obejrzec i przejrzec zdjecia w domu (zawsze mozna cos niechcacy skasowac).
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 15-07-2009 o 20:25

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pytałem trochę u dostawcy Human media o fotobank Digimate III. Dostałem odpowiedz że jest możliwa praca z zasilacza, kopiowanie z karty na dysk, czy z dysku na PC (bez baterii, lub na rozładowanej baterii) czy ktoś z was może to potwierdzić?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów