Witam,
być może zadam jedno z tysiąca podobnych pytań w historii tego forum... zaryzykuję:
stoję przed wyborem 500D v 50D (tylko body)
na codzień mam szkła:
EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
EF 70-200mm f/4L USM
EF 50mm f/1.8 II
90% moich zdjęć to prywatne okazje. portrety, miasto, samoloty
10% zdjęcia produktowe
wcześniej działałem na EOS 300D, 350D, 400D - tym razem szukam jednak lepszego poziomu jeśli chodzi o AF, kolory (bez konieczności zaawansowanej zabawy w obrabianiu zdjęć na PC), szumy przy wyższych ISO.
w zasadzie wolałbym 5DmkII :-) i nie byłoby "dylematu" ale jest to poza moim zasięgiem "rozsądnych finansów" - poza tym, czułbym się jak 17-nastolatek z nowym prawem jazdy, który kupuje sobie nowego porsche, bo chce żeby mu się "dobrze jeździło"... po prostu to jeszcze chyba także nie mój poziom umiejętności.
analizując czysto techniczne parametry doszedłem do wniosku, że porównując 500D oraz 50D podstawową różnicą jest MAGNEZOWY KORPUS z 50D.... pozostałe parametry są takie same lub na "korzyść" 500D (nagrywanie filmów - co średnio jest mi potrzebne i nie spodziewam sie tu jakości)
jaki jest sens w wyborze 50D (różnica ok +1000 PLN) oraz większa waga i droższe akcesoria?
czy ktoś ma logiczne argumenty, czy pozostaje tylko argument, że "to model z półki wyższej niż 500D w ofercie Canona"?
będę szczerze zobowiązany, kupić muszę do czwartku (16 lipca)
pozdrawiam!