Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: 500D v 50D róznice warte 1000PLN?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Bez przesady z tą ergonomią. Co do rozpiętości tonalnej to trzaskanie w sRAWach nie zmienia właściwości fizycznych pojedynczego piksela więc rozpiętość tonalna będzie taka sama jak w RAWach. Co do tego przeskku wyżej to już zależy od indywidualnych upodobań, zależnie od rodzaju uprawianej fotografii jest to przeskok albo i nie jest. Przy szybkiej reporterce zapewne jest spory, przy landszafciarstwie bez różnicy, tylko dźwigania więcej.
    Moim zdaniem wystarczy podpiąć 24-105 lub inny cięższy obiektyw do 500d i do 50d żeby poczuć różnicę w ergonomii - ale to pewnie zależy od indywidualnych upodobań.

Wspomniane sRAW-y to świetna rzecz tym bardziej dla amatorów.

Jeśli chodzi o inne różnice 500d-50d to boczne punkty krzyżowe i 6,3fps vs 3,4fps też są dosyć istotne.
    Było 50D + 24-105/4L + 85/1.8, jest D700+50/1.4+80-200AF-S

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ts147 Zobacz posta
    Moim zdaniem wystarczy podpiąć 24-105 lub inny cięższy obiektyw do 500d i do 50d żeby poczuć różnicę w ergonomii - ale to pewnie zależy od indywidualnych upodobań.
    Tak i niektórym nawet już się odechce robić zdjęć nosząc coś takiego na codzień :wink:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co Wy z tą ergonomią? Psioczycie na tą serię xxxD jakby grip miał okładzinę ze szpilek.

Eergonomia od modelu 450d znacznie się poprawiła w tej serii.
    Macałem obydwa modele, wybrałem "niższy".

1000 PLN zostaw sobie na szkła i będziesz zadowolony. Poza tym filmy w 500d są naprawdę fajne (patrz vimeo.com), ale już mamy wątek o filmach w 500d.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kondrat Zobacz posta
    Eergonomia od modelu 450d znacznie się poprawiła w tej serii.
    Macałem obydwa modele, wybrałem "niższy".
    Może masz po prostu mniejsze dłonie .

Ja przesiadłem się na 30D z 350D i po kilku dniach biorąc do ręki ten drugi myślałem, że to zabawka.
    Skok w ergonomi pomiędzy serią xxxD i xxD jest ogromny i nie dotyczy tylko uchwytu, bo duże znaczenie ma także wyświetlacz na górze korpusu, kółko nastaw i LCD.
    Teraz użytkując 5DmkII widzę także sporą różnicę w stosunku do 30D. Piątka jest trochę większa i lepsza w uchwycie.
    Spróbuj podpiąć do 500D i 50D dość popularny obiektyw C70-200 w wersji f2.8, od razu zobaczysz różnicę.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Spróbuj podpiąć do 500D i 50D dość popularny obiektyw C70-200 w wersji f2.8, od razu zobaczysz różnicę.
    Bez problemu można używać - trzymasz po prostu za szkło :wink:.
    Pewnie że różnica jest ale nie każdy lubi targać te kilogramy. To też poniekąd jest ergonomia.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Witam

Ja osobiście cały czas korzystam z 20D, ale bardzo często mam w ręku i 40 i 50 i modele xxxD i ja osobiście nie kupiłbym xxxD, nie wiem może mam za małe ręce ale poprostu jest mi niewygodnie z xxxD no i brak drugiego kółka. Jeżeli jednak różnica w ergonomii Ci nie przeszkadza i korzystasz głównie ze środkowego punktu AF to tak jak kolega wyżej powiedział, 1000zł zainwestuj w lepsze szkło.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bez problemu można używać - trzymasz po prostu za szkło :wink:.
    Obydwiema rękami za szło .
    Oczywiście, że się da, jednakże średnica 70-200/2.8 jest już pokaźna, za to puszeczka mała i przynajmniej mi jakoś dziwnie się to trzymało.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

a ja z checia zamieniłbym 40d na 500d.
    Dzieki temu mialbym kamere i aprat w jednym
    Może jest ktoś chetny na wymiane?
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Dopiero zaczyna

Domyślnie

przesadzasz jakos uzytkuje 500d z t 70-200 2.8 i jest ok, czy cos jest male czy duze to kwestia gustu niektorzy wola sportowe bmw a drudzy sportowa corse opc ...uwazam ze robienie - jak to ktos napisal "na powaznie" - fajnych zdjec nie ma nic wspolnego z wielkoscia i ergonomia ... a taka jest przewaga 50d nad 500d bo napewno nie elektronika.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może masz po prostu mniejsze dłonie .

Ja przesiadłem się na 30D z 350D i po kilku dniach biorąc do ręki ten drugi myślałem, że to zabawka.
    Podobnie się poczułem po przesiadce na 500d

Uprawnienia umieszczania postów