Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Nośniki danych - technicznie

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Post Nośniki danych - technicznie

SD jest delikatniejszym nośnikiem, wolniejszym i jak dla mnie SD ma tylko jedną przewagę - wbudowane czytniki w lapkach, a reszta jest na korzyść CF. Swoją drogą, nie jestem w stanie powiedziec kiedy ostatni raz ściągałem z karty SD przez wbuowany czytnik, a nie przez kabelek od aparatu.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    SD jest delikatniejszym nośnikiem, wolniejszym i jak dla mnie SD ma tylko jedną przewagę - wbudowane czytniki w lapkach, a reszta jest na CF. Swoją drogą, nie jestem w stanie powiedziec kiedy ostatni raz ściągałem z karty SD przez wbuowany czytnik, a nie przez kabelek od aparatu.
    (pogrubienie moje)
    To może dlatego jest "wolniejsza" ;-)
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

bardzo zabawne ale nie udało ci sie niestety :-).. jest wolniejsza nawet w czytnikach

spójrz na spec Sandiska choćby CF ma 45 MB/s SD 30 MB/s czyli jest 3 generacje kart wstecz w porównaniu do CF.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    bardzo zabawne ale nie udało ci sie niestety :-).. jest wolniejsza nawet w czytnikach .
    Patrzmy odrobinę bardziej przyszłościowo:
    http://www.sdcard.org/developers/tech/sdxc
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 07-07-2009 o 19:09

Domyślnie

wiesz w sumie o we właściwym dziale bo wiesz... ja myśle że 1DMkVIII to będzie FF 65 MPx... ISO 102400 itd itp.... zanim SDXC trafią do urządzeń to szacuje 2011 .. co do CF to tylko zaznacze że przepustowość interfejsu ma 133 MB/s a SDXC mają mieć narazie 104 MB/s z możliwością rozszerzenia kiedyś tam do 300MB/s w SDXC...oraz jedna znacząca rzecz...CF mają tak naprawde złącze IDE więc nie trzeba czytników by stworzyć dysk Flash MLP któy zadziała jak obecne dyski Flash czyli 200MB/s przy raczkującej technologi i pełna przepustowość złącz PCxExpress patrząc jak ktoś ma kase :-)...

...no to sobie pogdybaliśmy a teraz wróćmy na ziemie.
    SD max 30 MB/s
    CF 45 MB/s

choć i tak narazie w czytnikach... poczekamy aż aparaty zaczną z taką szybkością przekazywać... ale wówczas problemem będzie USB 2.0 czyli praktycznie 33-35 MB/s max :>...czyli znowu USB 3.0 ...i tak w koło macieju.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    A "czemu nie" ? Moim zdaniem to najmniej istotna cecha systemu. Dodatkowo - widzę ostatnio coraz częśćiej wbudowane czytniki SD, w laptopach itp., a coraz rzadziej - CF.
    tylko ze te czyniki w laptopach to najczesniej straszny szmelc, w moim Lenovo czytnik owy jest wolniejszy od czytnika Sandiska jakies 5 razy a moze i wiecej

uzywam kart SDHC i CF i za kazdym razem kiedy biore SDHC do reki to boje sie zeby jej nie uszkodzic
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tylko ze te czyniki w to najczesniej straszny szmelc, w moim Lenovo czytnik owy jest wolniejszy od czytnika Sandiska jakies 5 razy a moze i wiecej

uzywam kart SDHC i CF i za kazdym razem kiedy biore SDHC do reki to boje sie zeby jej nie
    1. Co do czytników - Twój argument nie zbija mojego, nie jest żadnym kontrargumentem. Masz albo nie masz czytnik SD "awaryjny" w kopmputerze. Bardziej prawdopodobne to, niż posiadanie czytnika CF (czy nawet przejsciówki CF-PC Card) wbudowanego w komputer
    2. Co do kart - ja tam się nie boję. Co więcej, Jak CF'ki nosiłem w "portfelu" Sandiska, tak SD-czki noszę w "klap-pudełeczkach" z przezroczuystego plastiku dołączonych do kart. I z żadną z moich kart nie miałem "mechanicznych" problemów

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    tylko potem trzeba to szybko na kartę zapisać która już jest tysiące razy od RAMu wolniejsza.. a znowu chce serię walnąć.. poz tym w nikonie d3 ten większy bufor kosztuje coś ze 2000 albo w okolicy więc czemu nie wyciągnąć znowu paru groszy od ludzi bo kolejna puszka będzie miała coś tam większego
    Można sobie wyobrazić mechanizm bufora pierwszego (mały-bardzo ) i drugiego (bardzo duży - "tylko" szybki) poziomu... ale chyba żaden z producentów tego nie ma.

zdravki!
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 09-07-2009 o 12:46 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

i tak żeby uspokoić co szybsze na dzień dzisijeszy:

CF 90 MB/s
    SD 30 MB/s

http://fotopolis.pl/index.php?n=9202

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Jest szybsza i szybsza ( http://fotopolis.pl/index.php?n=8581 ) ale co z tego? Na dzień dzisiejszy i tak pomijając 0,001% rynku z cyfrowymi 60mpixami i tak nikomu takie prędkości się nie przydadzą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Jest szybsza i szybsza ( http://fotopolis.pl/index.php?n=8581 ) ale co z tego? Na dzień dzisiejszy i tak pomijając 0,001% rynku z cyfrowymi 60mpixami i tak nikomu takie prędkości się nie przydadzą.
    w aparacie faktycznie ciezko wykorzystac taka szybkosc, ale w czytniku FireWire juz latwiej, dla fotoreporterow przegladajacych karty pamieci na laptopie na imprezie jakies z setkami zdjec kazdy MB/s jest bezcenny
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów