Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: [dariusz_p] moje makro

Miasto
    Konin

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariusz_p Zobacz posta
    Dziękuję bardzo.Od miesiąca zastanawiam się nad zakupem lampy makro,sam nie wiem.Moim zdaniem bardzo "spłaszcza", co zrobić?
    Jeśli już to bardziej 24. Plus jakieś dyfuzorki. 14 tak średnio wychodzi na zdjęciach. Tyle, że 24, moim zdaniem, jakieś koszmarne pieniądze kosztuje
    .

Miasto
    Konin

Domyślnie

Zgadzam się.Fotografuję dla przyjemności , 24 jest poza zasięgiem portfela i ... zdrowego rozsądku. Ma ktoś pomysł na tańsze rozwiązanie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Standardowa lampa na kablu off camera shoe, zamocowana na jakiejś łapce do aparatu/statywu, z dużym powierzchniowo dyfuzorem. Najlepiej jakby trzymadło miało możliwość ustawiania lampy w paru pozycjach (lewo, prawo, góra, może pośrednie).
    .

Miasto
    Konin

Domyślnie

Dzięki za sugestie,tyle że większość z tych fotek wymaga podejścia na kilka centymetrów
    w gęstwinie traw i chaszczy .To bardzo płoszy owady a z dodatkowym wyposażeniem... spróbuję.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jako kopalnia pomysłów proponuję przejrzeć ten cały wątek (36 stron...): http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=142566 Z mojego doświadczenia - zarówno w terenie jak i po przeczytaniu kilku podobnych wątków wynika, że jeżeli nie ma się na tą drogą dwupalnikową lampę canona to trzeba umiejętnie zrobić dyfuzor na zewnętrzną lampę, co da lepszy efekt niż zwykły ring. Co do płoszenia owadów to niestety racja, zamontowałem ostatnio płytkę rozpraszającą na przedzie obiektywu (błyskam 430EX) i łatwo zahaczyć o gałązki i inne.. straciłem przez to wiele ujęć.. szczególnie żałuję mojego pierwszego, ale niedoszłego... skakuna no ale nie poddaję się. Wiem, że podobnej techniki używają wymiatacze (jak dla mnie) w tej dziedzinie: benas oraz karbonara

Miasto
    Konin

Domyślnie

Znów dziękuję,nie kupię lampy typu ring.Myślałem o kupnie delty żeby się przekonać,ale nie mam już wątpliwości.Czytam i kombinuję. Dzisiejszy dzień przyniósł nowe doświadczenie- 6 rano to za późno,szkoda butów i spodni.O tej porze łąka już żyje w pełni.
    "Udało" się pstryknąć to:
    13
    pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

fajna jaszczurka

Miasto
    Konin

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie komentarze,bardzo mnie cieszą wasze uwagi i sugestie.Ciągle brakuje mi czasu,ostatnio pstryknąłem :
    14
    15
    pozdrawiam wszystkich.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów