Test nowego obiektywu?![]()
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Co poza testem?
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Na razie faktycznie to testy - zarówno obiektywu jak i puszki - macie więc rację.
A na więcej - kto wie - może kiedyś przyjdzie pora:-D.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Rafał K ; 12-07-2009 o 09:51
Witaj Rafale,
Rozumiem, że to Dorobek własny?
Trzeba było juniorowi kupić ten lizak z wystawy, tak mu ślina cieknie po brodzie...A poważniej - sam napstrykałem sporo fotek swojej córce w sytuacjach "mało reprezentacyjnych", ale uważam, że nie należy ich pokazywać postronnej publice. Zaślinione dziecko czy też umorusane kaszką, itd-itp. nie wzbudzi raczej powszechnego aplauzu, choć dla rodziców może stanowić bezcenną pamiątką z jakiegoś etapu rozwoju malucha. Publiczność, nie związana emocjonalnie z Obiektem, ogląda zdjęcia i dość wątpliwe, żeby trafił do niej jakiś "przekaz podprogowy", a bardziej zauważy dobre/złe kadry, obróbkę, grę światła, barwę, formę, niezależnie czy tematem jest dziecko, modelka, pies, pojazd... No chyba, że Autor zastrzeże, że należy wyłącznie podziwiać jego Dzieło a nie debatować o zdjęciach
Kolejne dwie fotki dobrze naświetlone, z ładnie rozmytym tłem, ale wg mnie albumowe.
Następne (post #8 ) - miłe, radosne, ale czy musiało być tak centralnie, zwłaszcza że dziecko jest zwrócone w określonym kierunku, gdzie chciałoby się mieć więcej przestrzeni (po prawej)? Może marudzę, ale tak bym to widział
Ostatnie foto dziewczynki, MSZ, niezbyt fortunnie kadrowane - powinno być mniej dołu a więcej oddechu nad głową dziecka, jeśli chciałeś ująć to w szerszym kontekście ścieżki (plus to samo co we wcześniejszym przypadku). Pomysł z wykorzystaniem drogi w celu poprowadzenia wzroku widza w dal prosty, znany ale fajny, ogólnie całkiem przyjemne foto.
Miłego focenia!
ps: aha, przydałaby się jakaś numeracja zdjęć, łatwiej będzie się do nich odnosić.
Post nr.7 zdjęcie 2 i kolejne, rzeczywiście zbyt centralne (chociaż w przypadku zdj. z postu 8 trzyma się to kupy, ponieważ dziewczynka patrzy dokładnie w obiektyw)
Najprzyjemniejsze, jak dla mnie, jest ro z postu 9, chociaż mam wrażenie, że tam, gdzie kończy się droga, nic nie ma.
A to nieprawda (chyba, że mówimy o Świecie Dysku), Postarałbym się jakoś zamknąć kompozycję od góry, może po prostu pozostawić nieco przestrzeni nad horyzontem?
Albo wykadrować pod 'końcem' drogi.
Poza tym, to zdjęcie jest, jak dla mnie, z dotychczas pokazanych najciekawsze.
Czekam na więcej!