Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: update 70-210 3.5-4.5 na 70-200 f4

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

ooo to ja się może jeszcze coś zapytam

Warto dokładać kasę do IS w 70-200 2.8 , miał ktoś może oba te szkła na stanie ? Różnica dość spora pytanie czy warto..

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Brak jednej małej niewinnej czerwonej literki "L " W nazwie obiektywu i takie zamieszanie następnym razem będę pamiętał o tym jakże istotnym szczególe

Oki to w takim razie dzięki za podpowiedzi . Zakupię ta eLeczkę .

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    ooo to ja się może jeszcze coś zapytam
    Warto dokładać do IS w 70-200 2.8 , miał ktoś może oba te szkła na stanie ? Różnica dość spora pytanie czy warto..
    Jeśli fotografowałeś w miejscach gdzie chciałbyś tym szkłem zejść na czasy dłuższe niż 1/200 (przy ogniskowej 200mm) to tak

(np na halach - ale jak fotografujesz sport to i tak musisz trzymać krótkie czasy więc i użycie stabilizatora nie jest konieczne.

Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie ile zdjęć zepsułeś/ nie zrobiłeś nie mając stabilizatora. i czy jego obecność poprawiłaby sytuację .

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

he he generalnie jeśli chodzi o Canona EOS nie miałem takiego szkła, ale zawsze brakowało Dlatego myślę nad zakupem i się pytam Najdłuższe jakie używałem to 300-tka przy zenicie do tego też dwusetki ale przy starszych analogach

Chodzi mi bardziej czy poprawa komfortu jaki oferuje ten stabilizator jest warta dopłaty... (testy znam) ale chodzi mi bardziej o opinie z praktycznego używania w terenie

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    Chodzi mi bardziej czy poprawa komfortu jaki oferuje ten stabilizator jest warta dopłaty... (testy znam) ale chodzi mi bardziej o opinie z praktycznego używania w terenie
    Jak masz kasę to kupuj .
    Według mojego porzekadła : "Lepiej mieć i nie używać niż nie mieć a zaszłaby potrzeba użycia " a co do praktycznych opinii w terenie to się nie wypowiem.

Ale wypowiem się odnośnie stabilizacji kita w terenie .
    Bardzo to poprawia komfort przy dłuższych czasach .
    Parę dni temu robiłem wieczorem przy ładnym niebie parę grupówek .
    ISO 400 , czas 1/10 ogniskowa około 24mm i dopalenie lampą na druga kurtynę . I fotki wyszły nawet nawet nie musiałem się martwić o poruszenia z mojej strony .

Ale w moim przypadku jakbym nie miał wsparcia IS-a to poleciałbym krótką serią i też miałbym stabilizator.

A w przypadku gdybym miał wydać na samego IS 1500 to sam bym się zastanawiał . (tym bardziej że w ciemniejszych miejscach operuję stałkami)

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

...gdybym miał wydać na samego IS 1500...
    Obiektywy 70-200/4 L i 70-200/4 IS L różnią się nie tylko stabilizacją lub jej brakiem. Ten drugi, z IS, to zupełnie inny obiektyw. Wystarczy porównać pracę pod światło...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No i L f4 jest baaardzo ostra(lekko ostrzejsza od 2.8 przymknietej do 4) :-D
    Ale mowa chyba o wersji z IS (f4), bo ten bez IS aż taki dobry nie jest.

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Obiektywy 70-200/4 L i 70-200/4 IS L różnią się nie tylko stabilizacją lub jej brakiem. Ten drugi, z IS, to zupełnie inny obiektyw. Wystarczy porównać pracę pod światło...
    Albo ostrość .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Znajomy miał wersję f4 bez IS i też była lekko ostrzejsza.

Co do ISa w wersji 2.8 to hmm... ogólnie zdarzyło mi się robić przy czasie 1/30 @200mm i dało radę :-D Poprostu seria 3-4zdjęć i któreś na pewno wyjdzie ok :-D
    Jedyne co by mi dała stabilizacja to to, że mógłbym zejść do 1/15, no może nawet 1/10 i zejść z ISO lub lepiej doświetlić :-P
    Ale ogólnie to zastanawiam się nad zmianą na wersję z ISem tylko, ze względu na to, że jest ona jeszcze lepsza optycznie i ma uszczelnienia. Ale to raczej daleki wydatek w mojej długiej liście zakupowej :-D
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

Albo ostrość .
    nie no... przy pracy pod swiatlo ten f/4 bez IS, faktyczni, wbija mi noz w serce, bo po prostu robi cuda na kiju, tylko nie normalne kontrastowe zdjecia. i bym tu jeszcze troche winiety doliczyl, bo na FF sie pojawia przy jednolitym tle.

ale jesli chodzi o rozdzielczosc. no moze w tych cropach z nasra... megapikselami, albo w 5D mkII czy 1D mk-N widac wielka roznice do wersji z IS. w 5D czy w 30D ten 70-200/4 bez IS nie ma sie zupelnie czego wstydzic. w 5D to nawet od f/4 ten obiektyw mozna drukowac w 30x45 cm i bedzie dobrze. w cropie starczy 2/3 dzialki domknac i tez jest toppie
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    to już zależy chyba od egzemplarza, mój jest mega ostry od f4 na całym zakresie.
    I na cropie ten obiektyw działa dużo lepiej niż na FF. A jego praca pod światło powinna być podawana jako przykład jak się nie powinno robić obiektywów
    Canon 855D + 8-200mm f4

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Znajomy miał wersję f4 bez IS i też była lekko ostrzejsza.
    Cytat Zamieszczone przez fyrste Zobacz posta
    to już zależy chyba od egzemplarza, mój jest mega ostry od f4 na całym zakresie.
    Możliwe że zależy od egzemplarzy, bo w moich ten z F4 jest prawie tak dobry jak 70-200/2.8 IS przymknięty do 4.
    Przy czym ten F4 uważam za bardzo dobry - naprawdę trudno się czegoś czepiać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów