Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Czy jest jakieś wytłumaczenie poza przekrętem w serwisie?

PCZ
    Guest

Exclamation Czy jest jakieś wytłumaczenie poza przekrętem w serwisie?

Witajcie,

kilka dni temu oddałem 300D do (cieszącego się dobrą opinią) serwisu w celu oczyszczenia matrycy - było na niej kilka drobinek kurzu, to wszystko. Wczoraj odebrałem aparat. Zrobiłem kilka testowych zdjęć - matryca faktycznie czysta, ale...

Ostatni katalog założony na karcie przed oddaniem do serwisu (oddawałem bez karty) to 138CANON, utworzony wczoraj - 591CANON. Ostatnie zdjęcie przed oddaniem do serwisu - IMG_3745.JPG, pierwsze po odebraniu - IMG_9109.JPG.

Jak to możliwe, że licznik w ciągu trzech dni zwiększył się o ponad 5300?

Czy ktoś potrafi to wyjaśnić inaczej niż przekładką?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Licznik się mógł zwiększyć, co nie znaczy, że aparat zrobił tyle zdjęć. Poszukaj na forum, o numeracji fotek było już wiele razy. Wystarczy, że serwis użył swojej karty, na której był już jakiś katalog z fotkami i aparat dopasował się do karty. Nie masz się zupełnie czym przejmować.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Zablokowany

Domyślnie

A serwis użył jej z pewnością dla sprawdzenia efektów swoich matrycowych czystek.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Pewnie tak było jak sugerują koledzy, miałem kiedyś podobną historię kiedy pomieszałem kartami. Nie masz się co przejmować. Możesz też nauczyć się samemu czyścić matrycę aby nie mieć potem takich emocji.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

PCZ
    Guest

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za wyjaśnienie. Nie wpadłem na to, że licznik dostosowuje się do karty, a nie odwrotnie (chociaż konstrukcyjnie to oczywiste).

Domyślnie

Koledzy zapewne mają rację... jak kupiłem 40D i włożyłem swoją kartę, która wcześniej była w KM D7D to ku mojemu przerażeniu i zdziwieni 40d przejął numerację(!?) mimo iż D7D nie zapisuje liczby zrobionych zdjęć w Exif, a nazwy katalogów i plików ma zupełnie inne niż Canon...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PCZ Zobacz posta
    Witajcie,

oddałem 300D do (cieszącego się dobrą opinią) serwisu
    A gdzie jest taki serwis? W Berlinie?

Uprawnienia umieszczania postów