Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Pierwsze zdjecia

Mieszany widok

radosnyy1987
    Guest

Domyślnie Pierwsze zdjecia

Witam. Zaprezentuję tu moje zdjęcia, jestem początkującym amatorem .

1

3

4

5

6

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

O.K. powiedz nam co chciałeś pokazać na swoich zdjęciach?
    Gołębie - pomyśl nad kadrem i tematem, obcinasz gołębie i nie wiadomo co masz na myśli, co chcesz przez to pokazać. Z 2 coś by można wyciągnąć gdybyś pozbył się lewej strony i odpowiednio przyciął górę i dół. 3 bez komentarza poza powyższymi uwagami.
    4 i 5, przepalona 5, nie rób zdjęć kwiatów w pełnym słońcu. W 4 zgubiłeś ostrość bo domyślam się, że chciałeś pokazać szarańczaka, poza tym kadr, nie centralny.
    5 ten sam błąd centralny kadr na ślimaka, przytnij prawą stronę i dół a będzie lepiej choć przepałów nie zlikwidujesz.
    Powodzenia.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

radosnyy1987
    Guest

Domyślnie

chce sie dowiedziec co robię nie tak co moge poprawic w 4 na normalnej rozdzielczości widac go lepiej . Tak już zauważyłem ze w słońcu nie powinno się robić zdjęć .jeśli chodzi o gołębie to są moje pierwsze zdjęcia dlatego takie poobcinane ten kwiatek chyba troszkę lepiej wyszedł .?

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Centralny kadr jest nudny, poczytaj sobie na CB o kadrowaniu lub znajdziesz na rynku (allegro) książki na ten temat. Na zdjęciu musisz pokazać coś ciekawego, ważnego a tutaj tego brak. Nie rozdzielczość a kadrowanie. Wytnij z 4 prawą stronę i dół i sam zobaczysz jaki będzie efekt, chociaż w moim odczuciu nie wiele to poprawi całość ale zawsze będzie trochę lepiej.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety, niespecjalnie lepiej.
    Obiekt tego typu powinien zajmować ok 2/3 kadru. Za dużo "niczego" wokół, w dodatku zawierającego niepotrzebne śmieci (lewy, prawy dół, kij (?) w tle po prawej). Ciaśniej - pionowo lub poziomo byłoby lepiej. Kwiatek nieostry i kiepsko kontrastowy. Tło zbyt jasne w stosunku do obiektu.
    Pooglądaj zdjęcia flory (temat dość oklepany i mnóstwo tego w necie) i próbuj dalej.
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Może tak rada: spójrz na własne zdjęcia tak jakby ich autorem był zupełnie ktoś inny, obca Ci osoba. Czy wtedy zatrzymał byś się przy nich na dłużej, zachwyciły by Cię? Wiem, że to trudne, ale musisz próbować.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Uprawnienia umieszczania postów