Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Problemy ze 100-400 L, prosba o porade

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Jeśli występuje poruszenie, a takowe się podejrzewa na tym zdjeciu/przy tym problemie, to czas należy skrócić, nie wydłużyć.
    .

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axo Zobacz posta
    Mam pytanie do muflona, czy zauważyłes podobne zjawisko podczas pracy na swoim 100-400? Jeśli tak to jak można w skuteczny sposób tego uniknąć? Może jest to kwestia punktów AF'a. W swoim 40D najczęściej używam kombinacji, w którym wszystkie są aktywne.
    Jasne że zauważyłem i powyżej napisałem dlaczego Tak, jeśli przełączysz AF na tylko środkowy punkt, to zmienić się powinno o tyle, że nieostrość w takiej sytuacji będzie powtarzalna. I zniknie, gdy podkręcisz czas do 1/1000s

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airborne Zobacz posta
    czy w takim wypadku to nie przod powinien byc poruszony?
    To zależy z ruchem którego punktu na samolocie zgrany jest ruch obiektywu.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

ostatnio, jako że miałem podobne wątpliwości przy 300/4 obliczyłem sobie głębię ostrości. Przy odległości od samolotu 50 m, f/7,1, ogniskowej 300 głębia ostrości to 7,5 metra.
    Jeżeli mamy do czynienia z większym samolotem to raczej nie ma szans na złapanie całego w GO. No i oczywiście dochodzą prędkości kątowe itp. o czym już było napisane
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używam z 5D mk2, wszystki ok. Czasami z 50D, wówczas czas należy z oczywistych względów skrócić, 1/800-1/1000, f/5,6-7,1. Stabilizator w 100-400 to IMO gadżet.
    Podsumowując chwalę sobie to szkiełko, ale przy 70-200 leży.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Abstrahując od faktu że pod takim kątem samolot jest dość głęboki i może się nie mieścić w GO dla danej przysłony; odrzucając fakt że powietrze z tyłu samolotu dalekie jest od ideału do zdjęć to wydaje mi się że problem może leżeć w użyciu trybu AI Servo - przewidującego ruch obiektu (tu zdajesz się w końcu na to co wydoli komputerek aparatu - a nie jest to "jedynka") oraz fakt użycia wszytskich punktów AF - co powoduje że to znów aparat podejmuje decyzje co jest ważne w zdjęciu. Na mój gust - za dużo na taki aparat. Zrezygnowałbym z wielu punktów AF co ułatwi pracę układowi przewidywania trybu AI Servo.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów