No tak, najlepiej byłoby kupić 40d, ale cena to ok 3000zl za samo body i do tego dochodzi jeszcze jakis dobry obiektyw za ponad 1tys...
No niestety na az tyle mnie nie stac w tej chwili...
No tak, najlepiej byłoby kupić 40d, ale cena to ok 3000zl za samo body i do tego dochodzi jeszcze jakis dobry obiektyw za ponad 1tys...
No niestety na az tyle mnie nie stac w tej chwili...
Witam
Na początek wystarczy 450D. Do tego torba + karta pamięci + filtr UV dla osłony obiektywu + ewentualnie dodatkowy akumulator (zamiennik) i ....w tych pozostałych 550 PLN mało co zostanie. Jak spodoba Ci się przygoda z lustrzanką to pomyśl o 50/1.8 + używana lampa błyskowa z serii 380 EX, i na wakacje jakieś tele nie koniecznie z IS. Jeśli nie masz zamiaru rozbudowywać szklarni, najlepiej od razu obiektyw spacerowy np.18-200, abyś później nie narzekał na brak zooma w trakcie wizyty w zoo, lub na nieoczekiwanym wyjeździe, ale i cena podskoczy do ok. 3900.
Pamiętaj, im dłużej będziesz się zastanawiał, tym bardziej będziesz mniej pewny swojego wyboru..
Pozdrawiam
No niby tak ,40 droższa jest bez dwóch zdań ale tylko z pozoru ,kupisz z kitowym szkłem i masz w miarę szeroko to tak na początek ,potem możesz porozglądać się za czym lepszym a może wybierzesz coś z tele...
Wiem że trudno się zdecydować jak się ma ograniczony budżet w każdym bądź razie nie musisz kupować wszystkiego na raz a te parę stów moim zdaniem warto dołożyć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak nie ma to jak kolekcjonowanie szkiełek
Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 18-08-2009 o 23:21 Powód: Automerged Doublepost
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
Jak jesteś początkujący,to dobra rada-zaczniesz od kita/taki zestaw kupisz za ok.3500pln/, a potem ocenisz o co rozszerzyć szklarnię.
A co można zdziałać kitem można obejrzeć w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30159
teraz jak patrze na allegro to najtańszy 40d z kitem 18-55 kosztuje 3400zł
Zależy mi na tym aby kupic aparat z fakturą, bo moge sobie wtedy odliczyc, tak więc używany raczej ciężko bedzie jakis fajny znalezć.
Watro dokladać tego tysiąca do 40d??
Tutaj na forum CB jest kilku dobrych i godnych zaufania Tipów podpytaj co za ile, może akurat będą mieć coś taniej , choćby Cichy/Kuba Cichocki lub Towersivy. Warto podpytać to nic nie kosztuje.
Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 18-08-2009 o 23:35
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
ale to oni sprzedają aparaty, mają firme jakąś, czy jak to wygląda?![]()
Wiecie co chyba zdecyduję się na zakup 40d, bo znalazłem na allegro z fakturą za 2500zł uzywanego z przebiegiem 8000 zdjęć. Tylko do tego pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego obiektywu, kompletnie nie wiem jaki byłby najlepszy dla początkującego, chyba jakiś taki z uniwersalnym zakresem ogniskowych....
No i dodam, że cena raczej nie mogłaby przekroczyc 900zł, wiec sklaniam sie ku jakiemus uzywanemu
bardzo dobra decyzja,
ja przesiadłem się w czerwcu z 450 na 40. zmalał mi znacznie odsetek zdjęć z nietrafioną ostrością. poza tym ergonomia i mniejszy hałas nie są dla mnie bez znaczenia.
kupiłem używkę z gwarancją do stycznia, przebiegiem 3k i kartą ekstremeIII/4GB za 2450.
obiektyw kup na początek z jak największym zakresem ognisk. - porobisz foty i potem samo Ci wyjdzie jakich ogniskowych potrzebujesz. spokojnie może być używka - i tak pewnie ją niebawem sprzedasz jak wciągnie Cię ten sport
pozdrawiam