Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 103

Wątek: 450D vs 500D

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

wg mnie do duzych iso 500d jest na prawde dobre, jakosc zdjec, czy nawet filmow jest wysoka. zreszta jest watek o 500d. pytanie jest tak ogolne ze jakakolwiek odpowiedz Ci nie pomoze..
    sprecyzuj - zastosowania, ogolna kwota itd

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    miki450: różnica między tymi aparatami nie polega tylko na tym jaki obrazek wypluwają. Są różnice w budowie, AF, LCD, szybkością i ilością zdjęć seryjnych czy nawet posiadaniem możliwości LV czy filmów HD. Wybór aparatu nie jest tak kuriozalnie prosty, jak stwierdzenie - nie ma różnic w zdjęciach. To wobec tego po co przepłacać, można kupić używane 350D za 800zł - cena jak za lepszy kompakt (i za 2 korpusy zapłacisz tyle co za 1000d) i różnicy w zdjęciach też nie będzie...

Z drugiej strony 450D wg. optycznych ma raczej nie dopracowaną ze względu na DR, tak więc różnice ma też są spore. To czy rozpozna się zdjęcie z jednego czy drugiego aparatu w stanie surowym to jedno, ale to co się da osiągnąć z RAW'a to drugie...
    Co do tych roznic to...

Zdjecia seryjne, przynajmniej wedle oprtycznych na korzysc 450-ki. Roznica znikoma, ale skoro chesz szukac roznic.

AF w 450D bardzo dobry jak nate klase, potwierdzone przez userow i testy na optyczne, zdaje sie przy 500-tce optyczne juz nie pialy tak z zachwytu.

Co do DR, zgoda. Tylko, ze z userow tego apratu nikt na DR nie narzeka.

Takze nie demonizuj, bowiem zdaje sie, ze rzuciles pare ogolnikowych roznic nie powolujac sie na nic. Jak zajrzymy do zrodla chociazby do optycznych okazuje sie, ze 450-tce w porownaniu do 500-tki nie taki straszny. Nie mowie, ze 450D jest lepszy, ale nie ma co go stawiac na straconej pozycji opierajac sie na marketingowej papce. Podajac smieszny przyklad z 350D mogles zauwazyc, ze to kilka sprzetow wstecz i tutaj juz przepasc moze byc widac, czego raczej nie dojrzysz pomiedzy obecnym modelem i jeden w tyl.

To podobna kwestia jak w 40D/50D, znajdziesz wielu takich, ktorzy w dalszym ciagu kupia 40D, bo nie ma przepasci pomiedzy tymi puszkami, analogicznie do seii xxxD, kosztem np lepszego szkla.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 27-07-2009 o 11:06
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    Konia z rzędem temu kto wypatrzy różnice na zrobione 1000d/450d/500d/40d
    Mearuder: Pisząc swój wywód miałem na myśli raczej ten target puszek co wyżej niż samo porównywanie 450D vs. 500D. W takim pojedynku różnice są takie jak mówisz...

Domyślnie

Grisha - 500d ma jeszcze słabszy DR niż 450d a najlepszy ma 1000d
    Wg testów oczywiście
    Jeszcze raz napiszę: spróbujcie odróżnić fotki zrobione tym samym szkłem podpiętym do body 1000d/450d/500d/40d - jak zobaczycie różnice to naprawdę czapka z głowy.
    Mam na myśli normalne oglądanie i wydruki, nie żadne dziwne analizy bateryjek i kartek do testów.
    Jasne, że 40d jest optycznie lepiej wykonane ale też sporo (prawie 2x) cięższe od 1000d/450d/500d.
    Celność i szybkość AF? Jasne, że jest ważne. Ale ktoś kto zna własne potrzeby i oczekiwania odnośnie sprzętu, nie zadaje pytań na forum, tylko sprzęt testuje osobiście i kupuje pod konkretne oczekiwania.
    Do tego celny i szybki AF ma każdy Canon EOS.
    Wiem, że jestem tu "świeży' i zaraz mi to pewnie ktoś wytknie ale fotki robiłem jeszcze Zenitem (a po drodze był też inny sprzęt), którego pewnie mało kto tu zna, więc jakąś tam (mikrą, ale zawsze )wiedzę posiadam.
    Wiem, zaraz się dowiem, o tym jaki to super celny i precyzyjny AF ma 1ka - ale mam nadzieję, że piszemy tu o zastosowaniach amatorskich, czyli półce od lekkiego 1000d do ciężkiego 50d.
    Faktem jest, że 500d jest trochę jednak przeceniony.
    Zyskałby pewnie znacznie większą popularność po wycofaniu z rynku 450d i obniżeniu ceny do realnego poziomu 2300-2500 zł..

Zakładam, że jak ktoś pyta na forum o sprzęt, to tak naprawdę nie ma pojęcia co chce, nie potrafi określić własnych potrzeb.
    Ile to roboty podejść do MM czy innego foto sklepu, wziąć w garść 40d/50d/500d/450d/1000d, podpiąć to samo szkło i sobie porównać przyjemność pracy każdym z nich?
    Przynieść do domu kartę i porównać zdjęcia?

Początki nałogu

Domyślnie

Jeżeli chodzi o obrazek to się zgodzę, że różnic wielkich się nie znajdzie. DR z 500D, zależy jak rozpatrywać. Po pierwsze DR jest zależny od szumu, więc przy zmniejszeniu 15mpx przy wywoływaniu, może się okazać, że wyjdzie historia jak sRAW z 50D (+1ev do DR w do 203/30d - wg. optycznych ) Co nie zmienia jednego faktu: Wielkiej różnicy na zdjęciach nie będzie.

I tutaj dla początkującego koniec ułatwień. Ktoś kto się przesiada z kompaktu jest raczej zielony w temacie i kupi sobie 1000d takim właśnie tokiem myślenia: a na co mi jakiś super AF, na co mi coś tam, na co mi coś tam... To mi wystarczy. Moim zdaniem to jest myślenie: "myślę, że wiem co chce". Prawda jest taka, że to zupełnie inny temat jak kompakt. AF tutaj gra sprawę priorytetową i jak jak dajmy na to 1/10 zdjęć będzie nie trafione na 1000d to przy 1/100 z 40D to różnica, którą zauważy każdy kto się z kompaktu przesiądzie, gdzie każdą fotę miał "ostrą". Wtedy zaczyna się dorastanie do tego, że 1000d to nie taka jednak super fajna puszka i jednak nie tego potrzebowałem.

Dążę, do tego, że nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że jak nie widać różnicy w obrazkach to po co przepłacać. 1000d wg mnie to jest marketingowy aparat, dla ludzi którzy przesiadają się z kompaktów i nie rozumieją wielu spraw związanych z kupnem, użytkowaniem i posiadaniem dslr. Są spore różnice w AF w porównaniu 1000D vs. 40D. Fakt - można nie wykorzystać pełni potencjału 40D, lecz odsetek trafionych ujęć będzie na pewno większy. Dodatkowo dochodzi budowa, jakość wykonania i inne.

Jak ktoś wie co chce to wtedy tematu nie ma, jednak my rozpatrujemy kogoś kto się o coś pyta i chce się dowiedzieć co wybrać 450D czy 500D. Tutaj doradzanie 1000D bo jest dwa razy tańczy i obrazek będzie podobny jest wg mnie nie na miejscu, bo 1000D nie oferuje tego 450D czy 500D pod względem komfortu użytkowania (pomijam LV i HD bo to uznaje za ficzery).

Co do tematu... Ja bym brał 500D jeżeli oczywiście jest na to kasa. Uzasadnienie: Jeżeli chodzi o obrazek to tutaj się rozwodzić nie będę. Wg. mnie osobiście 15mpx matryca jest lepsza od tej w 450D, ze względu na wyniki jakie uzyskuje się po obróbce na 15mpx i zjazdu do tego co prezentuje w internecie czy na wydruki czyli do ok 5-6mpx. Wg mojej opinii jest to krok w dobrą stronę. Jeżeli chodzi o AF to tutaj różnic wielkich nie ma. LCD - w 500D jest lepszy LCD, który warto docenić. Jak ktoś lubi LV to w 500D jest bardziej dopracowany. No i koronny ficzer - filmy HD. Jak ktoś widzi u siebie zastosowanie, to wtedy wybór jest prosty.

Z drugiej strony, zakup tańszego 450D nie będzie złym wyborem. Na pewno jest lepszym wyborem pod względem cena/jakość niż 500D, lecz oferuje mimo wszystko mniej. Tutaj już trzeba sobie samemu odpowiedzieć czy różnicy w matrycy, lcd, LV i opcją filmy HD są mi potrzebne czy nie. Jak nie to 450D i spokój. Jak są i jest kasa na 500D to brać 500D.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    Faktem jest, że 500d jest trochę jednak przeceniony.
    Zyskałby pewnie znacznie większą popularność po wycofaniu z rynku 450d i obniżeniu ceny do realnego poziomu 2300-2500 zł..
    No z cena to pojechali, 450D w grudniu czyli ok pol roku po premierze kosztowalo polowe z tego co teraz 500D. Inna sprawa, ze ta cena tez jest podytkowana czym innym niz 450-tki.

Jednak nie zmienia to faktu, ze w cenie 500D mamy praktycznie D90, wiem wiem, to brzydkie zolte logo Ale tak serio w tym momencie jak bym stal przed wyborem systemu, grubo bym sie zastanowil. W cenie 500D jest tez 40D i tutaj raczej bym nie mial watpliwosci.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

system czyszczenia matrycy w 450 d jest słaby - kupiłem nówke, porobiłem kilka fotek i jak sie później okazało na zdjęciach pojawiła się "plamka". System czyszczenia nie poradził sobie z nią.

Macie jakies rady jak sprawie wyczyścić matryce ręcznie ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maks Zobacz posta
    Macie jakies rady jak sprawie wyczyścić matryce ręcznie ?
    http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20 + "czyszczenie matrycy"

Domyślnie dylemat 450d czy 500d

Planuje zakup lustrzanki, a jako ze dopiero zaczynam moją przygode z fotografia chciałem sie was poradzic. Zainteresowały mnie modele 450d i 500d z obiektywami kitowymi. Pierwszy mozna dostac za 2400zł natomiast drugi za ok 2950zł. I tu pojawia się moje pytanie czy oplaca się dokladać 550zł do wyższego modelu(od razu zaznaczam ze mozliwosc krecenia filmów raczej nie bedzie mi potrzebna)??
    Chyba ze moze znacie jakies lepsze alternatywy w cenie do ok 2800zł.
    Chciałbym powiedzieć ze na razie za bardzo nie znam sie na fotografii, dlatego nie wiem jakie opcje w aparacie bedą mi potrzebne najbardziej, po prostu chcę się nauczyć pstrykać :-D A zalezy mi na tym, zeby później, jak sie okaze ze fotografia mnie wciągnie, nie okazało się że jadnak sporo temu aparatowi brakuje.
    Odnośnie obiektywow to nastepny planuje sobie kupic na gwiadkę, bo jak na tą chwilę nawet gdybym chciał sobie kupic jakis porzadniejszy to nie wiem jaki bylby dla mnie najlepszy, do krajobrazów, makro a moze portretów....

Z góry dziękuje wam za pomoc

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Wykreśl jedno zero wywal piątkę połącz to i kup sobie 40stkę.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów