z 1GB na karcie? strzelać RAWy w kosciele ( okolo 50 zdjęć kościół licze), na dworze moge robic na moejej ''ukochanej'' chmurce, na sali mysle ze tez.Zamieszczone przez TommyTheCat
Ogolnie wieksza ilosc rawow odpada juz na poczatku, wlasnie przez te ograniczenia.
Jesli juz ominac raw to mysle ze w kosciele jednak musze się powstrzymać od wszelkiego kombinowania z balansem i ustawic go na AWB. Sala + na polu = wybieram mój.
A jeśli chodzi o zdjęcia na urodzinach u cioci - to na prawde, zdjęcia z fleszem i balansem na chmurke są dużo naturalniejsze - tak, jak widzi je oko (IMO) - skóra nie jest tak biała - przez co przy AWB aż razi - od razu widac błysk. Przy oswietleniu zastanym np. zarowka i robieniu zdjecia z fleszem i chmurką efekt jest taki, ze na zdjeciu widzisz kolory takie, jakie widzisz na prawde - troszke cieplejsze niz z AWB. I to się podoba - nie tylko mnie - ale robie dwa zdjęcia, ten sam kadr zmieniając te balansy - wszyscy wolą zwykle cieplejsze. Poza tym - oczywiscie Parametr w aparacie mam wszystko na 0 (czasem color tone +1 ale szczegolnej zmiany nie zauwazylem ;-) ).
A przyznaje, niekiedy RAWy są niezastąpiione (raczej zawsze - ale jak mówie - w moim wypadku te 1 GB bierze góre :-( )