Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 300D - balans bieli + blysk

Dopiero zaczyna Awatar M-S
    Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie 300D - balans bieli + blysk

Witam
    mam taki dylemacik... i prosze o opinie uzywajacych 300D i wiedzacych wiecej ode mnie kiedy robie zdjecia w pomieszczeniach ludziom z lampą ( tryb M, 1/30, f/5.6, iso400) to zauwaylem, ze z balansem "chmurka" zdjecia wychodza troszke cieplejsze (nei za bardzo pomaranczowe, chyba w sam raz), a co za tym idzie - wychodza dobrze na papierze. Kiedy ustawie na AWB (lub na blysk) zdjecia są jałowe, "nieżywe", wyblakłe..np.twarze..Czy inni podzielają moją opinie?
    Jak robic zdjecia pani mlodej z blyskiem? na AWB czy raczej kombinowac zeby skora miala cieplejszy kolor? zaniedlugo kuzynka ma wesele i dobrze by bylo zrobic ladne zdjecie w bialej sukni

Poza tym - robiąc w dzień - czy to w sloncu, czy w czasie pochmurnej pogody - ustawiam tez na chmurke - trawa ma vbardziej naturalny kolor, podobnie z twarzami, skórą. Na AWB znów jest chirurgicznie biało :neutral:

dzieki za odpowiedzi
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

nie wolisz robic w raw a pozniej wb ewentualnie skorygowac na kompie ?
    Canon 30D

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

dokladnie, RAW jest lekarstwem prawie na wszystko Ja praktycznie caly czas jade na AWB i imo nie jest zle. Jesli bedziesz focil na slubie i nie masz pewnosci czy WB wyjdzie poprawnie to rob w RAW

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

ABW swietnie sie sprawuje, a jak sa watpliwosci - RAW.
    przy slubie nie ma innego wyjscia - slubu nie powtorzysz

ale widze, ze Ty lubisz ,,chmurke'' czyli (dla mnine) nienaturalna kolorystyke...kwestia gustu. ja robie ABW (z lampa tez)
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Po moich ostatnich doświadczeniach ze ślubami też zacząłem robić RAW - ale nie przez balans bieli, a przez korektę ekspozycji. Na zmianę biała sukienka i czarny frak - skutecznie to ogłupiało światłowmierz, ale na szczęscie nie musiałem niczego poprawiać więcej niż 0,7 eV.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Bywalec Awatar esenpe
    Miasto
    Warmia

Domyślnie

moze nie swiatlomiesz a E-TTL, ja zawsze staram sie mierzyc od twarzy ale ogolnie robie zdjecia z odbiciem od bouncera wiec wtedy daje na lampie i-2/3 i manual i jest ok nie staram sie mierzyc od sukni prawie w ogole.
    [OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez feder
    Po moich ostatnich doświadczeniach ze ślubami też zacząłem robić RAW - ale nie przez balans bieli, a przez korektę ekspozycji. Na zmianę biała sukienka i czarny frak - skutecznie to ogłupiało światłowmierz, ale na szczęscie nie musiałem niczego poprawiać więcej niż 0,7 eV.
    Gdybys robil z jakas rozsadna lampka zewnetrzna to nie musialbys sie martwic o to czy garnitur czy twarz czy suknia - E-TTL II radzi sobie swietnie 8)

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No właśnie chciałem już sobie kupować Speedlite'a 420 na to wesele, ale wtedy przeczytałem, że ma wyjść EX430 i stwierdziłem, że przeboleje ten jeden ślub. Szczególnie, że ja tam tylko robiłem zdjęcia jako zapasowy fotograf na prośbę mmojego kumpla.
    Jako jedyny fotograf na razie bym się nie zgodził robić zdjęć - jeszcze nie mam tyle wprawy.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat
    nie wolisz robic w raw a pozniej wb ewentualnie skorygowac na kompie ?
    z 1GB na karcie? strzelać RAWy w kosciele ( okolo 50 zdjęć kościół licze), na dworze moge robic na moejej ''ukochanej'' chmurce, na sali mysle ze tez.
    Ogolnie wieksza ilosc rawow odpada juz na poczatku, wlasnie przez te ograniczenia.

Jesli juz ominac raw to mysle ze w kosciele jednak musze się powstrzymać od wszelkiego kombinowania z balansem i ustawic go na AWB. Sala + na polu = wybieram mój .

A jeśli chodzi o zdjęcia na urodzinach u cioci - to na prawde, zdjęcia z fleszem i balansem na chmurke są dużo naturalniejsze - tak, jak widzi je oko (IMO) - skóra nie jest tak biała - przez co przy AWB aż razi - od razu widac błysk. Przy oswietleniu zastanym np. zarowka i robieniu zdjecia z fleszem i chmurką efekt jest taki, ze na zdjeciu widzisz kolory takie, jakie widzisz na prawde - troszke cieplejsze niz z AWB. I to się podoba - nie tylko mnie - ale robie dwa zdjęcia, ten sam kadr zmieniając te balansy - wszyscy wolą zwykle cieplejsze. Poza tym - oczywiscie Parametr w aparacie mam wszystko na 0 (czasem color tone +1 ale szczegolnej zmiany nie zauwazylem ;-) ).

A przyznaje, niekiedy RAWy są niezastąpiione (raczej zawsze - ale jak mówie - w moim wypadku te 1 GB bierze góre :-( )
    Ostatnio edytowane przez M-S ; 23-08-2005 o 23:15
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie

zrobiłbym komuś teraz 2 zdjęcia testowe z owymi ustawieniami ale oprócz siebie kandydata nie mam, więc tymczasowo zrezygnuje ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów