Panowie oczywiscie piszecie o zastosowaniu tych filtrow UV w analogach?
bo to jakiego uzycie filtra UV w cyfrze nie ma zadnego znaczenia, chyba ze rzucaja w Was kamieniami to moga sluzyc co najwyzej ochronie obiektywu
prawde mowiac, jak mam wybierac szybke do oslony soczewki, to mi dynda napis na niej, byle nie psula zdjec. znacznie wazniejsze od tego, co tam jest napisane, jest dla mnie czyszczenie tego badziewia. a w przypadku Hoyi, chocby ona miala napisane "laser turbo diesel oral intercooler" - serdecznie dziekuje, odpuszczam. szkoda mi zycia na dlugie i namietne glaskanie tego.
od niedawna mam Marumi i jest duzo lepsze niz Hoya. a co do Samyanga... dlaczego nie? czeka mnie zakup filtrow niedlugo, to moze sprobuje
Pewnie warto podać link![]()
Dodam tylko, że kupiłam ten filrt 52mm na 50tkę i jestem bardzo zadowolona. W porównaniu do Hoyi HMC, w której już rusza mi się szybka, wykonanie jest lepsze. Optycznie też nie zauważyłam żadnego "ale" ;-)
Na pewno to nie jest klasa mercedesa, ale myślę, że te filtry moją spokojnie zastąpić amatorowi tę "niższą" półkę "sprawdzonych" producentów. Z polarem może bym się wahała. Chociaż osobiście bardziej jestem zadowolona z działania polara Marumi niż B&W za który dałam 3x więcej kasy.
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Witam.
Chciałem odświeżyć temat. Ma ktoś jakieś uwagi z używania/testowania tych filtrów (UV - czyli osłona szkła)?
Średnio dodam cokolwiek, nadal mam, tylko moja 50tka w średnim stanie jest i rzadko jej używam. Poza tym bez zmian ;-)
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Trochę odświeżę.
Posiadam 2 sztuki tych UV'ek. Jeżeli ktoś szuka filtru UV to niech sobie odpuści i lepiej zainwestuje chociażby w Hoye HMC albo Super HMC. U mnie pełnią rolę filtra ochronnego dla soczewek. Jakość wykonania całkiem niezła jak za te pieniądze (miałem wcześniej jakieś 2 filtry Hama, Phottixa Slim, Hoya i jak do tej pory to ciamciang jest wykonany najlepiej - na ile będę się tego trzymał zobaczymy za jakieś pół roku)
Ja również kupiłem ten filtr (bardziej z konieczności niż z chęci, bo zamówiony marumi nie dotarł przed moim wyjazdem, a akurat samyang był w sklepie na miejscu). Dotychczas korzystałem głównie z marumi i wcześniej z hoya super hmc (która jest totalnym badziewiem).
Pierwsze wrażenia (rozmiar 77mm):
- cena 69zł (czyli 1/2 marumi)
- zbudowany całkiem nieźle, choć szału nie ma (szkło nie wygląda na bardzo solidnie osadzone w obudowie, ale załóżmy że to wyjdzie w praniu)
- brak obudowy typu slim - podejrzewam, że w 17-40 w FF na szerokim może to pogłębić winietowanie
- opakowanie takie jak dają z każdym filtrem
Kupiłem go jako ochronę soczewki do 17-40.