Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Canon 100mm 2,8 macro - ale nie macro :)

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Makro i portret jak najbardziej!
    Teren nie, z uwagi na ogniskową. Dla mnie w terenie "100" to ni przypiął ni przyłatał (jednocześnie za długi dla krajobrazu i za żeby ściągnąć np. ptaka).
    Co do jakości nie mam nic do zarzucenia! Jedynie powiedziałem o stosowalności tej ogniskowej w terenie (poza makro).
    A bokeh ma super.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

W krajobrazie każda długośc ogniskowej ma zastosowanie - ja ostatnio bardzo często używam 100-400 ( i to częściej w okolicach dłuższej ogniskowej )

http://plfoto.com/9534/autor.html

ostatnie 4 zdjęcia dla przykładu

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a może 100/2.0 ?
    af ma bardzo szybki. plastyka i ostrość też fajna.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    a może 100/2.0 ?
    af ma bardzo szybki. plastyka i ostrość też fajna.
    Zastanawiałem się tez nad nim, ale jednak większą korzyść dla mnie widzę z opcji makro niż jednej działki EV więcej. Wybór już w zasadzie podjąłem - 100 2,8. Jedyne czego brakuje mi w nim w stosunku do 135 2,0 to możliwość wydłużenia za pomocą TC ( no chyba że jakimś Kenko da się to zrobić ??)

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Zastanawiałem się tez nad nim, ale jednak większą korzyść dla mnie widzę z opcji makro niż jednej działki EV więcej. Wybór już w zasadzie podjąłem - 100 2,8. Jedyne czego brakuje mi w nim w stosunku do 135 2,0 to możliwość wydłużenia za pomocą TC ( no chyba że jakimś Kenko da się to zrobić ??)
    Ja uzywam Tamrona SP 1,4x - kupilem chyba z 10 lat temu.
    Swietnie pracuje ze szklem Makro tamron 90/2.8 jak rowniez z 100/2.0. Podejrzewam ze z 100/2.8 rowniez. Jak bedziesz w okolicy to wpadnij, sprawdzisz.

dazz
    Guest

Domyślnie

Podłącze się do wątku ze swoim pytaniem (przy okazji może moje pytanie zasugeruje coś autorowi wątku). Mam Canon 100/2.8, makro mnie nie interesuje, do portretu mam lepsze szkła, więc generalnie obiektyw leży nieużywany na półce. Zastanawia mnie jednak szybkość AF w tym obiektywie. To szkło jest wolne jak żółw, oczywiście pomimo USM. Wiem, że to szkło makro, inna konstrukcja itd, ale żeby aż tak się ślimaczyło?? To normalne w obiektywach makro? Dodatkowo jak jest tylko nieco ciemniej AF nie potrafi wysotrzyć. W warunkach gdzie badziewna Sigma sobie radzi bez problemu, mój Canon 100/2.8 nie potrafi ustawić ostrości. Czy to normalne z tym szkłem czy może mój egzemplarz jest uszkodzony?
    Ostatnio edytowane przez dazz ; 15-07-2009 o 09:31

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Dziwnę mój egzemplarz radzi sobe bez problemu z ustawianiem ostrości. Problem pojawia się gdy chcemy ogniskować poniżej 0.48 lub 0.31 metra zależnie od ustawienia obiektywu. Wtedy AF po prostu błądzi bo nie potrafi na nic złapać ostrości. Fakt nie jest to demon szybkości ale do wolnych też nie należy, ale to normalne biorąc pod uwagę zakres ostrzenia który musi przemielić. Możliwe że problemem jest AF aparatu ? Można wiedzieć jaki model ?

Jeśli makro nas nie interesuje to chyba lepszym rozwiązaniem byłoby kupno 100/2.0 bo jest mniejszy ma lepsze światło i powinien być o niebo szybszy

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Możliwe że problemem jest AF aparatu ? Można wiedzieć jaki model ?
    powiedzmy 40d, ale z innymi moimi body jest dokladnie tak samo - wolno jak cholera ;-)

Domyślnie

Ja przed zakupem mojej 100 macro zastanawiałem sie jeszcze nad 85 1,8, jednak padło na 100. Obiektyw ostry od pełnej dziury. Kompletnie nie mogę sie zgodzic z tym co napisał kolega dazz odnosnie prędkosci AF. U mnie smiga jak burza!! AF mojej L 70-200 f/4 ustępuje pola 100.
    Canon EOS 450D + ob. 18-55mm IS + Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + Canon 70-200 f/4 USM + Jenis Battery Grip BG-E5

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

dazz - może masz coś nie tak z tym obiektywem
    bo mój działa bardzo szybko tzn. porównywalnie do innych wyposażonych w usm które posiadam.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów