Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Obiektyw do portretu

Dopiero zaczyna

Domyślnie Obiektyw do portretu

Witam, aktualnie jestem posiadaczem 50D + kitowy obiektyw 17-85.

Jakość jak dla mnie - laika, jest wystarczająca, ale brakuję czasem troszkę bardziej rozmytego bokehu, z drugiej strony chciałbym troszkę jaśniejszy obiektyw. Dlatego też, będę miał do wydania ok 1000zł.

Teraz nasuwa mi się pytanie, czy dozbierać jeszcze troszkę i kupić Canona 85, czy może zainwestować w podobno rewelacyjnego Samyanga 85 1.4 IF MC. A może rozszerzyć szklarnie o bagnet M42.

Bardzo proszę o wsparcie, jak najefektywniej wydać te pieniążki.

Zdaje sobie sprawę, że zarówno samyang jak i M42 będzie wymagało ode mnie ostrzenia ręcznego. Czy matówka w 50D jest wystarczająca do w miare przyjemnej pracy?

Pozdrawiam
    DIGITAL : 7d
    ANALOG : 50e
    LENSES : 17-50 2.8 : Takumar SMC 135mm f/2.5 : Takumar SMCmm 50 f/1.8

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Mnóstwo jest tego na forum. Wystarczy poszukać.
    Np. tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=48211
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Domyślnie

Dozbieraj do Canona 85/1.8 na pewno nie będziesz żałował i nie będziesz musiał go wymieniać po jakimś czasie na coś lepszego.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Zawsze mozesz zaczac od Canona 50/1.8 - tani i dla poczatkujacego idealny
    Na świat spoglądam przez armatę...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Manual może być w wielu sytuacjach niewygodnym rozwiązaniem. Zainwestuj w c85 1.8, ew. tamron 90mm 2.8 macro lub jak mówi DonBolano tani c50mm 1.8, lub nieco droższy 1.4
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

do cropa to lepiej kup 50/1.4, masz tysiaka, dozbieraj jeszcze kilka stówek, albo poluj na używany.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    do cropa to lepiej kup 50/1.4, masz tysiaka, dozbieraj jeszcze kilka stówek, albo poluj na używany.
    To zależy. 85mm to w wielu sytuacjach za ciasno, szczególnie w pomieszczeniach, kiedy będziesz chciał objąć większą część postaci (np. od kolan w górę). Wtedy faktycznie 50/1,4 to idealne szkło. Jednak, z drugiej strony 85mm będzie lepsze do ciasnych portretów, bo 50-ką będziesz musiał podejść zbyt blisko, co spowoduje wykarykaturzenie postaci.

A poza tym to polecam: http://tinyurl.com/nwr3ft
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 09-07-2009 o 10:40
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuje bardzo za zainteresowanie, jeszcze tylko bym prosił o informację, czy warto myśleć o m42, a może z góry uznać, że to strata pieniędzy?

I ostatnia rzecz która mnie nurtuje, to kwestia tej matówki, naprawdę za mała do wygodnego ostrzenia? Czy jest konieczność jej wymiany?
    DIGITAL : 7d
    ANALOG : 50e
    LENSES : 17-50 2.8 : Takumar SMC 135mm f/2.5 : Takumar SMCmm 50 f/1.8

Bywalec

Domyślnie

czy warto interesować się m42 to musisz sobie odpowiedzieć sam; masz jakość za stosunkowo niewielkie pieniądze, ale komfort pracy żaden - przynajmniej ja tak uznałem i zakończyłem przygodę z m42 (a nazbierałem już całkiem sporo fajnych szkieł manualnych); korzystałem na 350D i 40D i w jednym i drugim ostrzenie na standardowej matówce to koszmar - choć oczywiście w 40D o niebo lepiej. w/g mnie od razu inwestuj w dobre obiektywy systemowe
    pozdrawiam
    Tomek

Coś już napisał

Domyślnie

Jeżeli chcesz ustawiać ostrość ręcznie, to dobrze byłoby wymienić matówkę na Ef-S, wtedy da się bez większych problemów.

Może na początek jednak 50/1,8, na cropie jest całkiem niezły do portretów i na pewno wart swojej ceny :-).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów