Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: ACR/LR, Zmieniające się barwy/ WB przy recovery/saturation

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Question ACR/LR, Zmieniające się barwy/ WB przy recovery/saturation

Może ktoś prócz mnie miał taki problem:

Przy użyciu suwaka recovery (ale też czasem vibrance/saturation) leci mi balans bieli - wszystko staje się bardziej różowe.
    Słyszałem że w DPP nie ma tego efektu, ale ja już dość z ACR'em zżyty jestem. Używam różnych profili (Adobe Camera standard najczęściej chyba),
    ale efekt jest przy wszystkich.

Czy macie na to jakąś receptę?
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie używać HR na najwyższej wartości, bo sporo na tym traci tonalność zdjęcia
    jak odzyskujesz niebo czy inne duże "elementy", to spróbuj korekt lokalnych
    dw: jest adobe standard i camera standard
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

problem w tym, że nawet użycie Recovery (czyli wg Twojego nazewnictwa HR) na poziomie 8-10% powoduje widoczne zmiany balansu i np. zaróżowienia twarzy. profil to zwykle adobe standard, ale efekt jest przy wszystkich.

Maciek Toliński

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w LR tez jest ten efekt, szczegolnie widoczny kiedy probuje sie za uszy wyciagac fragmenty jednolite tonalnie, w ktorych (co najmniej) jeden z kanalow jest na granicy przepalenia. ja to widze standardowo w landszaftach przy wyciaganiu nieba, ktore nagle z niebieskiego zaczyna sie robic fioletowe.

rada na to: lekko oszczedniej naswietlac. nawet 1/3 EV mniej powinno starczyc.
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nawet jak fotka nie jest prześwietlona, widać, jak się nierównomiernie kolorki na histogramie przesuwają w lewo, jak jadę z recovery w prawo...

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Też ten problem zauważyłem. Jeżeli już, to staram się korzystać z recovera dość delikatnie 5-10 max, można lekko zdjęć vibrance/saturation lub korygować innymi sposobami o ile przeszkadza. Tak to ma na dziś.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dla pojedynczych fot to rzeczywiście nie problem - można sobie korygować. Gorzej gdy mamy np 50 ujęć, które chcielibyśmy skorygować na ten sam WB. Jeśli na kilku użyjemy recovery, brightness, saturation czy vibrance, to temperatura się sypie. tzn niby temperatura ta sama, ale efekt zupełnie inny. Moim zdaniem to troszkę porażka...

Maciek Toliński

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

porazka nie porazka, tak dziala recovery. mozesz kontrowac efekt przez korekte swiatel w HSL i to powinno zalatwic sprawe.

inna kwestia - mozesz wrzucic jakis przyklad? bo chcialbym zobaczyc skale tego bledu. ja go nie zauwazam, a jestem landszafciarz i raz, ze wyczulony na zmiany kolorow (choc oczywiscie nie celujacy w ich wierne odwzorowanie) a przy tym pracujacy raczej na wiekszym nasyceniu - i problemu, poza wyprowadzaniem przepalen na kanalach nie stwierdzilem.

zreszta, powtorze, zeby bylo jasne - nie musi byc przepalenie ogolnie, wystarczy, ze na jednym kanale konczy sie ciaglosc przejsc tonalnych. suwak recovery bedzie ja odtwarzal przez korekte innych skladowych RGB a w tej sytuacji, chocby skaly sraly, jest to skazane na porazke.
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jak skończę materiał to wrzucę coś modelowego.
    Ale jeśli jest tak jak piszesz to żeby recovery działało poprawnie to musi być idealnie naświetlona (tzn kanały muszą mieć taką samą wartość maksymalną, ciągłość i najlepiej bez przepaleń) ;-) Czyli po prostu fotka szarej karty ;-)
    A ja głupi sądziłem, że ten suwak właśnie do ratowania przepaleń służy
    Ostatnio edytowane przez myst ; 08-07-2009 o 15:24

Maciek Toliński

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

no to macie pecha... ja u siebie nie zauważam tego problemu ustawiając recovery nawet na 100%

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów