Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 450d - auto iso, brak iso 100

Domyślnie 450d - auto iso, brak iso 100

Witam.
    Jestem nowym użytkownikiem forum.
    Przejrzałem z dużą uwagą różne wątki ale nie mogę znaleźć informacji nt. działania auto iso w moim nowiutkim 450d.
    Przy ustawieniu trybu auto iso (wyłączone w CF wszelkie "polepszacze" obrazu) nie wybierana jest automatycznie czułość 100, wybierane są tylko czułości z zakresu 200-800.
    Zapięty obiektyw: EF 24-85 (3,5-4,5).
    Czy mógłbym liczyć na podpowiedź, czym to może być spowodowane?

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Sprawdz, czy na pewno masz wylaczona funkcje Highlight Tone Priority.
    Ponadto, ustaw Auto-ISO w trybie M, wartosc przyslony na 3,5; czas na 1/50 - 1/10 i zrob fotke w niebo. Nadal jest ISO 200?

Domyślnie

Funkcję auto-rozjaśniania mam wyłączoną na 100%
    Tryb M z auto-iso sprawdzę wieczorem.
    Ale czy z innymi trybami, głównie P i Av, auto-iso nie powinno wybierać od 100?
    Wybiera na pewno w trybie "zielonym".

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

W konfiguracji podanej przeze mnie aparat wybierze ISO 400 (zgodnie z informacjami zawartymi w instrukcji na str. 57). Zakres ISO ustawianych recznie i automatycznie podano w instrukcji na str. 180.
    Ostatnio edytowane przez michaljedynak ; 08-07-2009 o 10:20

Domyślnie

Dzięki za sugestie i podpowiedzi
    Jeszcze trochę poszperałem i znalazłem:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=34341&page=42
    Z tego wynika, że 450ka ustawia w trybie auto-iso czułość 100 tylko dla jasnych szkieł (poniżej 2 ?), przy robieniu fotek pełnym otworem.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

ISOauto w Canonie jest niedorobione. W 40D automat startuje od ISO400 i sam reguluje do ISO800. Jakoś w Nikonach jest to zrobione prosto i logicznie. Zaczyna się od najmniejszej wartości, najdłuższy dopuszczalny czas jak i najwyższą wartość czułości można ustawić ręcznie zgodnie z własnym widzimisię.

Domyślnie

hehe poczytaj sobie dokładnie instrukcje do 450 D i wyraznie jest tam zaznaczone że auto iso dla M ustawiana jest iso 400, aby uzyskac iso 100 to musi byc bardzo jasno

Uprawnienia umieszczania postów