Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Canon 5d czy 1Ds ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 5d czy 1Ds ?

Ostatnio wygrywają u mnie myśli o zmianie systemu (a dokładnie zauroczenie 85/1.2) i zanim podejmę decyzję, chciałbym się dowiedzieć, co nieco o systemie.

Używając szukajki nie znalazłem informacji na temat 1Ds Mk1. Cenowo wypada podobnie do starej piątki, a dodatkowo jest już wbudowany grip.

Jednak stary Ds może mieć już swoje lata i przebieg (chyba piątki podobnie). Co dla mnie będzie istotne to jakość obrazka na wysokich czułościach. W 1Ds'ie iso kończy się na 1250, w 5D na 1600.

Miałem okazję pobawić się starą 5 na iso 1600 i wg moich słabych oczu mi się obrazek podobał (w zakresie ostrości obrazka). A jak jest z iso 1250 w 1Ds? W internecie zdjęcia kończą się na iso 800.

Poza tym jak wypada porównanie celności AFa? Stara 5 wg mojej opinii jest w porządku. Generalnie dużo czytam na forum, że AF w jedynkach (mk2 i mk3) to jakiś legendarny jest, czy tak samo będzie w 1Ds'ie?

Nie wiem czy ktoś jest w posiadaniu sampli w większej rozdzielczości? Ewentualnie użytkował aparat i jest w stanie wypowiedzieć się w wyżej wymienionej kwestii.

Będę bardzo wdzięczny za wypowiedzi.

Domyślnie

Nie miałem 1Ds, ale mam 5D i również zastanawiałem się przed kupnem czy czasem nie używaną jedynkę. W momencie wyboru były dostępne stare i nowe piątki. Świadomie wybrałem starą piątkę jako kompromis pomiędzy super obrazkiem a ceną. Posiadam,także wcześniej zakupioną 40D , moje zainteresowania fotograficzne wymusiły mój wybór na posiadanie APS-C i FF. Wiem również , że 1DS mk I ma gorszy obrazek aniżeli stara 5D za to lepszy AF i jest bardzie pancerne czytaj uszczelnione. http://mariuszpietrzak.pl/

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[quote=kondeusz;670907] W 1Ds'ie iso kończy się na 1250, w 5D na 1600.

quote]

W 5d jest ISO3200.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    ...Wiem również , że 1DS mk I ma gorszy obrazek aniżeli stara 5D za to lepszy AF i jest bardzie pancerne czytaj uszczelnione...
    Cóż, na uszczelnieniach mi nie zależy, nie z aparatem, ale AF by się przydał

Teraz najtrudniejsze jest to, na ile jest gorszy obrazek. Na dpreview jest 1D z 1Ds i tam zdecydowanie 1Ds wypada lepiej. Niestety nie widzę porównania ze starą 5 :/

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta

W 5d jest ISO3200.
    Ale nie natywne ISO
    Ostatnio edytowane przez kondeusz ; 07-07-2009 o 16:12

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No nie powiedziałbym, że obrazek z 5D jest słabszy od tego ze starej jedynki....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Do ISO 800 obie puszki idą dość równo. Wyżej jest już tylko na korzyść piątki. Jest trochę porównań w necie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

mowiac krotko - 5d , swego czasu porownalem , o ile mozna by sie zastanawiam 1ds mkII a 5dmkI to ze stara nie ma co porownywac

iso3200 wypada bdb o dziwo , porownujac to ja roznicy miedzy 3200 w 5dmkI i 5dmkII nie widze...
    no comment...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No to widzę, że wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują, że 5d będzie lepszym wyborem.
    Mam nadzieję, że jako Back-up się sprawdzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Weż wypróbuj 1Ds Mk2. Ceny już mocno spadły, jak dobrze poszukasz, to znajdziesz względnie niedrogo w bardzo dobrym stanie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów