No to ja będę następny. Chciałbym podzielić się z wami moją subiektywną opinią odnośnie obiektywu Sigma 180 f/3.5 EX IF HSM APO Macro.
Używam go od ok. 6 m-cy.

Zalety:
Szkło jest niesamowite! Zapewnia ostre i kontrastowe zdjęcia nawet przy największym otworze przysłony. Ostrość jest w całym kadrze. Daje piękny bokeh. Po części prawdopodobnie dzięki przysłonie, która ma 9 listków. Nie zauważyłem żadnej aberracji chromatycznej. Co ważne, ten obiektyw jest zbudowany jak czołg. Ma solidną metalową konstrukcję (dlatego waży prawie kilogram ). Współpracuje z telekonwerterami 1,4x i 2x (z pewnymi ograniczeniami) co pozwala na osiągnięcie jeszcze większych zbliżeń. Moim zdaniem nie potrzeba już żadnych pierścieni pośrednich ani soczewek powiększających.
No i oczywiście cena !!! Ok. 2x tańszy od swojego canonowskiego odpowiednika !

Wady:
Można doczepić się do wolnego AF, który przy słabszym świetle ma czasem problemy z wyostrzeniem. Ale kto używa AF przy zdjęciach makro? Jest trochę niewygodny do portretów (za długi) i nieprzydatny do fotografii sportowej (za wolny AF). Poza tym mógłby być trochę lżejszy...

Krótko mówiąc ten obiektyw jest stworzony głównie do makro, tak jak na to wskazują jego oznaczenia).
Zapraszam do obejrzenie fotek jakie nim wykonałem (to nie są "cropy" tylko pełne zdjęcia):
http://republika.pl/p13ka/makro/

Polecam ten obiektyw każdemu kto poważniej myśli o makrofotografii. Ponoć niesamowity jest Tamron SP AF 180/3,5 Di LD (IF) Macro. Jeśli ktoś używa tego szkiełka chętnie przeczytałbym opinię.