ja wywolywalem swoje zdjecia z raw'ow wiec tam parametry takie jak ostrosc i tak sie nie licza :-)
zrob jeszcze jakies "zwykle" zdjecie ale wydaje mi sie ze po prostu trafil Ci sie mniej ostry egzemplarz :neutral:
ja wywolywalem swoje zdjecia z raw'ow wiec tam parametry takie jak ostrosc i tak sie nie licza :-)
zrob jeszcze jakies "zwykle" zdjecie ale wydaje mi sie ze po prostu trafil Ci sie mniej ostry egzemplarz :neutral:
w takim razie jestem slepy ;-)
wybacz, ale nie trzymam kazdego testowego zdjecia jakie robie - inaczej chetnie bym je tu wkleil.. szybko tez sprzedalem 50'tke canona - wierz mi ze bez waznego powodu bym tego nie robil.. tak wygladalo porownanie tych szkiel - nie mialem w tym zadnego "interesu" :-)
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 07-07-2009 o 11:23
ja nie mierzylem linii na mm jesli o to Ci chodzi :-)
oceniałem jakosc i ostrosc chocby na rogach zdjecia.. fotografowalem np. budynki po drugiej stronie ulicy i w rogu kazdy detal byl wyrazny i ostry.. w przypadku 50'tki canona podobna jakosc osiagalem wlasnie przy f4/5,6 :-) .. zestawilem cropy z obydwu tych szkiel - gdyby ktos mi o tym napisal tez pewnie bym nie uwierzyl.. ale miałem to "czarno na bialym" na wlasnym monitorze :-)
Pkt 8 regulaminu forum
plutophoto.blogspot.com
Aktualnie chyba nikt więcej:
Wrzucaj na jakiś inny serwer, RS ma spore ograniczenia.Error
This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.
This limit is reached.
Kubak82, S50 testowałeś na swoim 40D (chodzi o te brzegi kadru)? Przy f/1.4 to na pewno Sigma jest w stanie przebić C, ale żeby porównać to z f/4-5.6... Też mi się wierzyć nie chce, że aż tak słabe C50 miałeś - jak nie trafi AF to może:wink: Wniosek: najlepiej na własne oczy się przekonywać do szkieł, a nie czytać testy.
http://rapidshare.com/files/25318048..._2002.JPG.html
tak na szybkiego jeszcze raz wrzucilem.
Pkt 8 regulaminu forum
plutophoto.blogspot.com
Jeszcze jakby można było te zdjęcia pobrać ...
wydawalo mi sie ze moj C byl ok - uzywalem go na 1,4 ale glownie w centrum kadru :-) .. ale Sigma byla po prostu o wiele lepsza :-) .. miala wszakze jeden problem - z wiekszej odleglosci trafiala w punkt, z bliska byl ogromny FF![]()
najlepiej jak kazdy przetestuje szklo przed zakupem i sam oceni.. mnie takie porownanie zmotywowalo do sprzedania canona, 50'tki sigmy nie kupilem ze wzgledu na FF przy bliskich kadrach i koniec koncow - zsostalem z 30'tka sigmy ktora chyba najbardziej mi lezy pod wzgledem ogniskowej :-)