Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: [norb2222] Galeria użytkownika

Domyślnie [norb2222] Galeria użytkownika

Witam! Jestem nowym użytkownikiem forum, chociaż czytam CB od dawna. Fotografuję sporadycznie, zazwyczaj wakacyjny ze mnie fotograf. Chciałbym się rozwijać, dlatego zdecydowałem się pokazać swoje foto i poznać opinię tych którzy się na tym znają.

1.

2.

3.

4.

5.

Coś już napisał

Domyślnie

Na pierwszy rzut oka: fajne.

Z konkretnych uwag: na 2 obcięcie po bokach akurat w tym miejscu nie jest dla mnie jasne (tzn. dlaczego akurat tak). Na 4 trochę za ciasno, jakby było więcej na zdjęciu to łatwiej by było zrozumieć o co chodzi (ja akurat już kilka podobnych widziałem, to miałem łatwiej :P).

Domyślnie

Dzięki za pierwsze uwagi;-)
    2 wykadrowałem bo po prawej stronie stał śmietnik i część dźwigu w oddali który złapałem w kadrze, gdy się zorientowałem było już za późno na poprawną fotkę bo człek ruszył do mnie po "bakszysz" jak tylko zorientował się że go foce
    4 też myślę że trochę za ciasno złapałem, ale mam szerzej i na pewno wrzucę w przyszłości

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Na pierwszym zbyt dużo nieba.
    Dwójkę może właśnie ze śmietnikiem trzeba było kadrować?
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Miasto
    GDAŃSK

Domyślnie

Do 2. Niejasny jest główny temat zdjęcia. Jeżeli rzeżby, to pozostałe treści odwracają uwagę i psują czystość kadru. Patrz belki podpierające kamienie, niekompletne ogrodzenie, skurczony człowiek w cieniu. Jeżeli te figury są takie czyste i statyczne to i kadr w tle albo statyczny dla podkreślenia stabilności albo dynamiczny dla ukazania konrastu. Tu nie ma materiału na kontrast.
    Jest temat - ten kamień może zwalić się na te figury ale to nie to ujęcie.
    Gratuluję 1 - szukaj ideału.
    450D, 24-105 L, 75-300 IS, kit, 2 lampy Canon.

Domyślnie

Nie mam właśnie jeszcze takiego zmysłu co szybko wybrać żeby znalazło się w kadrze. Teraz, po namyśle kadrował bym inaczej. Dziękuje za uwagi, przydadzą się w przyszłości:-D

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez preinwher Zobacz posta
    Na pierwszym zbyt dużo nieba.
    Dwójkę może właśnie ze śmietnikiem trzeba było kadrować?

Nieba nigdy nie za wiele.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Wrzucam kolejne zdjęcia do oceny:-D

6.

7.

8.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Foto norb2222

Wydaje mi się, że powinieneś zwracać baczniejszą uwagę na kadr w momencie samego naciskania na spust. Ratowanie kadru poprzez zamykanie go w kwadrat nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Może poczytaj trochę ( nie za wiele ) o kompozycji bo chyba Twoja wiedza w tym temacie jest skromna. :-D
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Dzięki, fajnie obróciłeś fotki. Teraz przyglądam się uważniej zdjęciom które już zrobiłem i kombinuję żeby było ciekawiej. Wiedzy na temat kompozycji oczywiście brak, ale chęci są i książki też się w przyszłości znajdą

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów