Na pierwszy rzut oka: fajne.
Z konkretnych uwag: na 2 obcięcie po bokach akurat w tym miejscu nie jest dla mnie jasne (tzn. dlaczego akurat tak). Na 4 trochę za ciasno, jakby było więcej na zdjęciu to łatwiej by było zrozumieć o co chodzi (ja akurat już kilka podobnych widziałem, to miałem łatwiej :P).
Dzięki za pierwsze uwagi;-)
2 wykadrowałem bo po prawej stronie stał śmietnik i część dźwigu w oddali który złapałem w kadrze, gdy się zorientowałem było już za późno na poprawną fotkę bo człek ruszył do mnie po "bakszysz" jak tylko zorientował się że go foce
4 też myślę że trochę za ciasno złapałem, ale mam szerzej i na pewno wrzucę w przyszłości![]()
Na pierwszym zbyt dużo nieba.
Dwójkę może właśnie ze śmietnikiem trzeba było kadrować?
Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/
Do 2. Niejasny jest główny temat zdjęcia. Jeżeli rzeżby, to pozostałe treści odwracają uwagę i psują czystość kadru. Patrz belki podpierające kamienie, niekompletne ogrodzenie, skurczony człowiek w cieniu. Jeżeli te figury są takie czyste i statyczne to i kadr w tle albo statyczny dla podkreślenia stabilności albo dynamiczny dla ukazania konrastu. Tu nie ma materiału na kontrast.
Jest temat - ten kamień może zwalić się na te figury ale to nie to ujęcie.
Gratuluję 1 - szukaj ideału.
450D, 24-105 L, 75-300 IS, kit, 2 lampy Canon.
Nie mam właśnie jeszcze takiego zmysłu co szybko wybrać żeby znalazło się w kadrze. Teraz, po namyśle kadrował bym inaczej. Dziękuje za uwagi, przydadzą się w przyszłości:-D
Nieba nigdy nie za wiele.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Foto norb2222
Wydaje mi się, że powinieneś zwracać baczniejszą uwagę na kadr w momencie samego naciskania na spust. Ratowanie kadru poprzez zamykanie go w kwadrat nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Może poczytaj trochę ( nie za wiele ) o kompozycji bo chyba Twoja wiedza w tym temacie jest skromna. :-D
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Dzięki, fajnie obróciłeś fotki. Teraz przyglądam się uważniej zdjęciom które już zrobiłem i kombinuję żeby było ciekawiej. Wiedzy na temat kompozycji oczywiście brak, ale chęci są i książki też się w przyszłości znajdą
![]()