Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: adapter m42 źle ostrzy, bf/ff?

Coś już napisał
    Miasto
    A, A

Unhappy adapter m42 źle ostrzy, bf/ff?

witam
    zakupiłem niedawno adapter z potwierdzeniem ostrości, problem wygląda następująco otóż robiłem testy nowego szkła z adapterem i w paru portretach był widoczny bf/ff. zamiast na ostrość leciała na rękę albo w ogóle kadr nie był ostry. działo się tak na przysłonach 1.8-2.8 ale na 4 było już przyzwoicie. dodam, że ostrząc bez potwierdzenia af takie problemy nie występowały i ostrzenie "na oko" dawało nieporównywalnie lepsze efekty. czyżby 400d mi się rozkalibrowało czy może adapter za który dałem 129zł był trefny?
    dzięki z góry z pomoc.
    pozdrawiam
    edit:
    z innymi obiektywami af jakie posiadam czyli kit i 55-250mm IS takiego problemu nie było..
    Ostatnio edytowane przez giebe ; 06-07-2009 o 16:42

Dopiero zaczyna Awatar Dominik K
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

Według mnie często na rynku zdarzają się złe egzemplarze adapterów. Jeśli się da spróbuj wymienić u sprzedawcy....
    NIE WAŻNE CZYM SIĘ ROBI, LICZY SIĘ EFEKT

Coś już napisał
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Odesłałem go w piątek z powrotem, sprzedawca ma go porównać z resztą adapterów które posiada, jeśli powiedzmy przyśle nowy i problem się powtórzy zażądam zwrotu $$$ i kupie bez chipa

Zablokowany

Domyślnie

te cipy to się mylą-czasami trzeba wracać i kręcić -jedyny sposób żeby zobaczyć czy dobrze wyostrzył to poruszać aparatem góra -dół na wciśniętym do połowy spuście-jak kradracik będzie potwierdzał ostrość co chwile się zapalając to jest OKi -ja swojego z cipem sprzedałem-bo dłużej zajmoało ustawianie ostrości niż w manualu bez potwierdzania.

Coś już napisał
    Miasto
    A, A

Domyślnie

ale jak to możliwe że ostrzył przed celem? wina czipa?

Coś już napisał
    Miasto
    A, A

Domyślnie

sprzedawca zwróci mi $$, chcę kupić nowy adapter z af'em ale jaki? może mi ktoś polecić jakiś w cenie do 130zł?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja bym Ci polecił gruboziarnistą matówkę, jeżeli w Twoim aparacie można je wymieniać - cena podobna, efekty bardziej przewidywalne, a spełnia ten sam cel
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał
    Miasto
    A, A

Domyślnie

w 400d nie jest to takie proste z tego co czytałem. ale porozglądam się na alledrogo. chyba, że mógłbyś mi coś polecić
    edit: niestety nie znalazłem nic do 400d, są tylko do 40,50d
    Ostatnio edytowane przez giebe ; 07-07-2009 o 12:45

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań / Mogilno

Domyślnie

Podłączę się pod temat: orientujecie się, czy w Polsce da się dostać matówkę z klinami do 300D? Znalazłem temat o tym na forum, ale polskie kontakty niestety nieaktualne

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ja mialem inny problem z Dandylionem nie dawal sie wogole zapiac na BODY, ale potestowalem z innym body i doszlem do wniosku ze o D... sobie potluc takie potwierdzanie ostrosci. Ufaj oku a nie "bipaniu", matowka z klinem duzo by pomogla wiecej niz to miganie ;D kwadracika.

Swojego czasu na CB byla akcja sprzedazy matowek do 300D lacznie z opisami jak samodzielnie je wymienic.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów