W stosunku cena/jakość Tamron 17-50 jest najlepszym zakupem.....
Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro
Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
W stosunku cena/jakość Tamron 17-50 jest najlepszym zakupem.....
NIE WAŻNE CZYM SIĘ ROBI, LICZY SIĘ EFEKT
Do tego co chcesz focić najlepszy byłby C 17-55/2,8 (jedyna jego wada to cena) a tak to Tamron.
pozdrawiam
o, na CB też znajdziesz dzieci Neostrady...
No i w końcu wybrałemZdecydowałem się na Tamrona. Juz myślałem, że wstawię fotki w celu chwalipięctwa.... Zakupiłem.....prawie....
pojechałem odebrać do sklepu.
Pierwszy se ne da... drugi se ne da... trzeci, czwarty, piąty, szósty i siódmy też....
Wyszedłem załamany, żaden obiektyw nie ostrzył tak jak powinien, albo przed albo za albo w kosmos....
jeszcze jeden z innej dystrybucji i..... też bania...
Szukać dalej? Jak myślicie?
Sprzedawca powiedział, że przy 350D będzie to baaaardzo trudne żeby dobrać dobry egzemplarz. Niech ktoś poratuje i napisze czy da się dobrać do tego body? czy szukać? a może ktoś ma taki zestaw i może powiedzieć jak przeszedł zakup?
A może jednak zacząć szukać innego szkła....choć to mi naprawdę by pasowało....
Jakiego obiektywu/obiektywów obecnie używasz z tym 350D? Czy z tymi innymi obiektywami nie ma problemów z AF? W jaki sposób testowałeś te Tamrony, i jakie dokładnie były błędy AF?
pozsostaje kwestia kalibracji Tamrona... tylko nie mam pojecia jak to z terminami wygląda.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Polecam Cichego, na allegro szukaj pod nazwą foto-negatyw. On selekcjonuje Tamrony. Ja kupiłem miesiąc temu i jestem bardzo zadowolony. Zero problemów, świetna ostrość od f/2.8, cielny AF.
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
EF 24-85 3,5-4,5 jest bardzo dobrym, ostrym szkłem w całym zakresie kadru APS.
Warunek - musisz go przymknąć do 7,1-8, inaczej ostro będziesz miał na środku, brzegi będą nieco mydlane. Ma bardzo znikome winietowanie i pomijalne dystorsje. Bardzo szybki, bezgłośny AF.
Uważam, że wśród obiektywów amatorskich EF, to właśnie 24-85 jest najlepszym wyborem (w porównaniu z 28-105 i 28-135 IS).
Został zaprojektowany do analoga APS, w pełno klatkowym spisuje się bardzo dobrze, na matrycy APS jest jak już pisałem też bardzo dobry.
Niestety z APSem nie ma szerokiego kąta i to jest jedyna "wada" tego szkła.
Luzy są identyczne od nowości, konstrukcyjnie jest podobny do 28-105, 28-135 i nowego EF-S 17-85 (podwójnie wysuwany tubus zooma, układ pokrętła ogniskowej i ostrości, pierścieniowy USM z FTM, wewnętrzne ogniskowanie).
Podsumowując: bardzo dobre, tylko niestety ciut za wąskie szkło.
Zastanawiałem się nad sprzedaniem i zmianą mojego 24-85 na 17-85 ale to tak jakby zrobić krok wstecz.
Tylko patrzeć jak Canon wycofa go z oferty, podobnie jak 70-210 3,5-4,5 - szkło lepsze od tego co jest dzisiaj w sprzedaży.
W tej chwili używam m42 Helios 50 mm i MIR37mmz nimi nie ma problemu
Używałem do tej pory 18-200 Sigma DC, ale po tym szkle niczego się nie spodziewałem, a poza tym to była bardziej nauka w fotografii cyfrowej. Natomiast muszę przyznać, że i tak się nieźle sprawował poza tym, że ostrych fotek miałem ze 20% wszystkich. O dziwo robione na automacie wzrastały do 50% mniej więcej. Zależy oczywiście gdzie, światło itd.
Natomiast ostatnio jak pisałem na czele miałem na 2tyg Sigmę 17-70 2,8-4,5 Macro kupioną w Saturnie i dzięki Bogu, że tam bo kupowałem bez aparatu, więc nie miałem jak sprawdzić, i też wieelki FF i BF a im szerzej tym gorzej. Na 17 to już masakra była.
Testy robię na tablicach ISO coś tam...
teraz w sklepie gość wziął sam aparat odemnie i robił na swoich tablicach zrobionych na papierze milimetrowym. Na tej podstawie odrzucał każdy następny. Robił to (wydaje się) rzetelnie, a sklep bardzo znany z renomą i historią.
Na koniec powiedział sam, że mi nie sprzeda żadnego bo to się mija z celem, żeby sprzedawać światło 2,8 z mydłem wszędzie.
jednak na koniec powiedział, że środę czyli dziś będzie miał używaną (zostawioną na zamianę za jakąś "L"kę) sigmę 17-70 Macro. za 1000 zl
i sam nie wiem co o tym myśleć... :/