Zobacz wyniki ankiety: Obiektyw?

Głosujących
73. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: jako taki fajny obiektyw ... !?

Dopiero zaczyna Awatar Dominik K
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

W stosunku cena/jakość Tamron 17-50 jest najlepszym zakupem.....
    NIE WAŻNE CZYM SIĘ ROBI, LICZY SIĘ EFEKT

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Do tego co chcesz focić najlepszy byłby C 17-55/2,8 (jedyna jego wada to cena) a tak to Tamron.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

o, na CB też znajdziesz dzieci Neostrady...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    o, na CB też znajdziesz Neostrady...
    ??
    jaśniej coś?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i w końcu wybrałem Zdecydowałem się na Tamrona. Juz myślałem, że wstawię fotki w celu chwalipięctwa.... Zakupiłem.....prawie....
    pojechałem odebrać do sklepu.
    Pierwszy se ne da... drugi se ne da... trzeci, czwarty, piąty, szósty i siódmy też....
    Wyszedłem załamany, żaden obiektyw nie ostrzył tak jak powinien, albo przed albo za albo w kosmos....
    jeszcze jeden z innej dystrybucji i..... też bania...
    Szukać dalej? Jak myślicie?
    Sprzedawca powiedział, że przy 350D będzie to baaaardzo trudne żeby dobrać dobry egzemplarz. Niech ktoś poratuje i napisze czy da się dobrać do tego body? czy szukać? a może ktoś ma taki zestaw i może powiedzieć jak przeszedł zakup?
    A może jednak zacząć szukać innego szkła.... choć to mi naprawdę by pasowało....

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakiego obiektywu/obiektywów obecnie używasz z tym 350D? Czy z tymi innymi obiektywami nie ma problemów z AF? W jaki sposób testowałeś te Tamrony, i jakie dokładnie były błędy AF?

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

pozsostaje kwestia kalibracji Tamrona... tylko nie mam pojecia jak to z terminami wygląda.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Polecam Cichego, na allegro szukaj pod nazwą foto-negatyw. On selekcjonuje Tamrony. Ja kupiłem miesiąc temu i jestem bardzo zadowolony. Zero problemów, świetna ostrość od f/2.8, cielny AF.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Domyślnie

EF 24-85 3,5-4,5 jest bardzo dobrym, ostrym szkłem w całym zakresie kadru APS.
    Warunek - musisz go przymknąć do 7,1-8, inaczej ostro będziesz miał na środku, brzegi będą nieco mydlane. Ma bardzo znikome winietowanie i pomijalne dystorsje. Bardzo szybki, bezgłośny AF.
    Uważam, że wśród obiektywów amatorskich EF, to właśnie 24-85 jest najlepszym wyborem (w porównaniu z 28-105 i 28-135 IS).
    Został zaprojektowany do analoga APS, w pełno klatkowym spisuje się bardzo dobrze, na matrycy APS jest jak już pisałem też bardzo dobry.
    Niestety z APSem nie ma szerokiego kąta i to jest jedyna "wada" tego szkła.
    Luzy są identyczne od nowości, konstrukcyjnie jest podobny do 28-105, 28-135 i nowego EF-S 17-85 (podwójnie wysuwany tubus zooma, układ pokrętła ogniskowej i ostrości, pierścieniowy USM z FTM, wewnętrzne ogniskowanie).
    Podsumowując: bardzo dobre, tylko niestety ciut za wąskie szkło.
    Zastanawiałem się nad sprzedaniem i zmianą mojego 24-85 na 17-85 ale to tak jakby zrobić krok wstecz.
    Tylko patrzeć jak Canon wycofa go z oferty, podobnie jak 70-210 3,5-4,5 - szkło lepsze od tego co jest dzisiaj w sprzedaży.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    Jakiego /obiektywów obecnie używasz z tym 350D? Czy z tymi innymi obiektywami nie ma problemów z AF? W jaki sposób testowałeś te Tamrony, i jakie dokładnie były błędy AF?
    W tej chwili używam m42 Helios 50 mm i MIR37mm z nimi nie ma problemu

Używałem do tej pory 18-200 Sigma DC, ale po tym szkle niczego się nie spodziewałem, a poza tym to była bardziej nauka w fotografii cyfrowej. Natomiast muszę przyznać, że i tak się nieźle sprawował poza tym, że ostrych fotek miałem ze 20% wszystkich. O dziwo robione na automacie wzrastały do 50% mniej więcej. Zależy oczywiście gdzie, światło itd.
    Natomiast ostatnio jak pisałem na czele miałem na 2tyg Sigmę 17-70 2,8-4,5 Macro kupioną w Saturnie i dzięki Bogu, że tam bo kupowałem bez aparatu, więc nie miałem jak sprawdzić, i też wieelki FF i BF a im szerzej tym gorzej. Na 17 to już masakra była.
    Testy robię na tablicach ISO coś tam...
    teraz w sklepie gość wziął sam aparat odemnie i robił na swoich tablicach zrobionych na papierze milimetrowym. Na tej podstawie odrzucał każdy następny. Robił to (wydaje się) rzetelnie, a sklep bardzo znany z renomą i historią.
    Na koniec powiedział sam, że mi nie sprzeda żadnego bo to się mija z celem, żeby sprzedawać światło 2,8 z mydłem wszędzie.

jednak na koniec powiedział, że środę czyli dziś będzie miał używaną (zostawioną na zamianę za jakąś "L"kę) sigmę 17-70 Macro. za 1000 zl

i sam nie wiem co o tym myśleć... :/

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów