Witam wszystkich! To mój pierwszy post tutaj!

Mam pytanie natury ogólnej obiektywowej.
Siedzę nad tym tematem już 2 tyg. i nie mogę rozkminić tego problemu...

Czy ktoś ma doświadczenia z:

- Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
- Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM
- Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
- Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
- Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
- Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro
- Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

Wiem, że to dość sporo, ale przechodziłem z zamiarem kupienia od jednego do drugiego. Zmiana następowała po wyszukiwaniu na forum różnych testów i opinii na temat tych obiektywów. Tak więc sam próbuję założyć wątek i zapytać tym razem na "dobrym forum" ludzi, którzy mogą/mogli mieć coś wspólnego z powyższymi. Jestem człowiekiem, który wie za co płaci (pewnie jak większość z Was :-D) więc najpierw chciałbym poznać Wasze opinie.

Na początek powiem, jeśli ktoś na to wpadnie, że tak jestem w stanie poświęcić te kilka mm na szerokości (choć 24 na crop'ie to jeszcze też jakaś szerokość )

Trochę odnośnie sprzętu:
Mam Canon 350D, więc aparat, który podobno nie bardzo "lubi się" AF sigm. Do tej pory jechałem na szkle (to był początek zabawy z cyfrówkami) 18-200 3,5-6,6 DG Sigmy. Szkło pozostawiające wiele do życzenia, ale dzięki niemu wiem teraz mniej więcej czego potrzebuję.
Niedawno kupiłem 17-70 Sigmy 2,8-4,5 Macro, który też wstawiłem do oceny przez was, ale oddałem (na szczęście się dało - jednak Sat... to dobry sklep ) ponieważ miał obłędnego FF/BF.
Tak więc znów wróciłem do problemu.
Chwilę później miałem w rekach na 2h Tamron 17-50 2,8 i powiem, że "dość" szybki, bardzo precyzyjny i ostry! od dużej dziury! Taka moja ocena. No i światło 2,8 rewelka. Ale mało testowałem na drugim końcu.

W końcu dotarłem ale tylko w opisach na Sigmę 24-70. Dlatego jest w boldzie, bo tak na prawdę o nią głównie chciałem zapytać.
I na koniec jeszcze Canon 24-85. Stara konstrukcja ale z tego co czytałem, to naprawdę udana. tylko to światło...

Będę naprawdę niezmiernie wdzięczny za wszystkie konstruktywne podpowiedzi i szybki tym bardzie, że urlop się zbliża!

p.s. do czego potrzebuję? widoki, zdjęcia w pomieszczeniach, portret.... macro, moje dziecię

Aha, od razu powiem na starcie, że nie stać moją żonę na obiektyw "L".
- bo ja może bym coś znalazł jeszcze w portfelu