Zobacz wyniki ankiety: Obiektyw?

Głosujących
73. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: jako taki fajny obiektyw ... !?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Desperado: może problem leży w puszce a nie w obiektywie? Co prawda szkła które używałeś nie są najwyższych lotów jeśli chodzi o AF, ale z tego co czytam to z żadnym z nich AF nie działał Ci poprawnie... (poza manualami :P )

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    EF 24-85 3,5-4,5 jest bardzo dobrym, ostrym szkłem w całym zakresie kadru APS.
    Warunek - musisz go przymknąć do 7,1-8, inaczej ostro będziesz miał na środku, brzegi będą nieco mydlane.
    (...)
    Niestety z APSem nie ma szerokiego kąta i to jest jedyna "wada" tego szkła.
    Czyli fakt że trzeba go przymknąć do 8 nie jest wadą ;-)?

Bywalec Awatar BlueICE
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    No i w końcu wybrałem Zdecydowałem się na Tamrona. ...
    Pierwszy se ne da... drugi se ne da... trzeci, czwarty, piąty, szósty i siódmy też....
    Wyszedłem załamany, żaden nie ostrzył tak jak powinien, albo przed albo za albo w kosmos....
    jeszcze jeden z innej dystrybucji i..... też bania...
    o....
    Miałem to samo. Przetestowałem 8 tamronów i jedną Sigme 18-50 f2,8.
    Zero celności z moim 400D
    Podpiąłem Canona 17-85 IS i już z nim wyszedłem ze sklepu.
    Ma swoje wady ale zalet ma więcej.

Domyślnie

Nie wiem czy ja po prostu mam farta, ale moją Sigma 17-70 ostrzy w punkt z 450D.
    Bez kalibracji, pierwsza, którą podpiąłem w sklepie.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Potwierdzam, że c 24-85 3.5-4.5 to dobre szkło. Miałem, używałem, sprzedałem bo wymieniałem optyke, ale nie dlatego że był zły ale nie pasował mi zakres ogniskowych. Na 24mm jest niestety za wąski. Jeżeli planujesz kupno UWA to za ok.500 PLN wytargasz c 24-85 w dobrym stanie.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    Desperado: może problem leży w puszce a nie w ? Co prawda szkła które używałeś nie są najwyższych lotów jeśli chodzi o AF, ale z tego co czytam to z żadnym z nich AF nie działał Ci poprawnie... (poza manualami :P )

Czyli fakt że trzeba go przymknąć do 8 nie jest wadą ;-)?
    W zeszłym roku miał przegląd i było ok. Była matówka wymieniona i to źle bo lewy punkt AF dalej jest ciemny, ale dopiero w domu to zobaczyłem i nawet nie próbowałem do serwisu biegać znów bo mogli powiedzieć, że w powrocie do domu coś mi się stało... choć może źle zrobiłem...
    Ale z drugiej strony matówka to chyba tylko uwidocznienie AF więc samego wpływu na celność nie? Czy się mylę?

A z drugiej strony tak się zastanawiam co do ustawienia manualnego:
    jeśli ostrzę manualnie do potwierdzenia to w sumie AF mnie powiadamia o tym czy według niego jest ostro w danym punkcie czy też nie, więc w gruncie rzeczy też może mi powiedzieć jeśli obiektyw miałby FF/BF, żebym ustawił za lub przed miejscem, które chcę ostre? czy też nie? Więc jedynie co to zamieniam w manualu silniczek na rękę a system ustawienia do potwierdzenia ostrości się nie zmienia. Czy się mylę?
    Wiec idąc tym tropem, nieważne czy bym strzelił z AF czy Manual jeśli obiektyw ma FF/BF to i tak będzie nie ostro i tak...

Bywalec Awatar BlueICE
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    ... Więc jedynie co to zamieniam w manualu na rękę a system ustawienia do potwierdzenia ostrości się nie zmienia. Czy się mylę?
    Wiec idąc tym tropem, nieważne czy bym strzelił z AF czy Manual jeśli ma FF/BF to i tak będzie nie ostro i tak...

Jest dokładnie tak jak piszesz.

krris
    Guest

Domyślnie

Desperado, tak jak jakiś kolega powiedział po Tamrona uderz do Cichego na alledrogo, osobiście testuje te szkła i bubla raczej nie sprzeda.

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krris Zobacz posta
    Desperado, tak jak jakiś kolega powiedział po Tamrona uderz do Cichego na alledrogo, osobiście testuje te szkła i bubla raczej nie .
    Nie ma kłopotu w kupnie bubla, ponieważ trafiłem na naprawdę dobry sklep i sprzedawcę. Gdyby chciałby mi wcisnąć bubla to to zrobił ostatnio, a powiedział, że nie sprzeda żadnego z 8 bo się nienadają.
    Problem jest z dobraniem Tamrona do mojego body, więc pewnie i u Cichego byłaby ta sama kwestia: On ma dobre obiektywy, ale niekoniecznie muszą ostrzyć u mnie.... A jechać do Niego...cóż... 300 km x 2

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów