Zobacz wyniki ankiety: Obiektyw?

Głosujących
73. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: jako taki fajny obiektyw ... !?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Cool jako taki fajny obiektyw ... !?

Witam wszystkich! To mój pierwszy post tutaj!

Mam pytanie natury ogólnej obiektywowej.
    Siedzę nad tym tematem już 2 tyg. i nie mogę rozkminić tego problemu...

Czy ktoś ma doświadczenia z:

- Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
    - Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM
    - Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
    - Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
    - Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
    - Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro
    - Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

Wiem, że to dość sporo, ale przechodziłem z zamiarem kupienia od jednego do drugiego. Zmiana następowała po wyszukiwaniu na forum różnych testów i opinii na temat tych obiektywów. Tak więc sam próbuję założyć wątek i zapytać tym razem na "dobrym forum" ludzi, którzy mogą/mogli mieć coś wspólnego z powyższymi. Jestem człowiekiem, który wie za co płaci (pewnie jak większość z Was :-D) więc najpierw chciałbym poznać Wasze opinie.

Na początek powiem, jeśli ktoś na to wpadnie, że tak jestem w stanie poświęcić te kilka mm na szerokości (choć 24 na crop'ie to jeszcze też jakaś szerokość )

Trochę odnośnie sprzętu:
    Mam Canon 350D, więc aparat, który podobno nie bardzo "lubi się" AF sigm. Do tej pory jechałem na szkle (to był początek zabawy z cyfrówkami) 18-200 3,5-6,6 DG Sigmy. Szkło pozostawiające wiele do życzenia, ale dzięki niemu wiem teraz mniej więcej czego potrzebuję.
    Niedawno kupiłem 17-70 Sigmy 2,8-4,5 Macro, który też wstawiłem do oceny przez was, ale oddałem (na szczęście się dało - jednak Sat... to dobry sklep ) ponieważ miał obłędnego FF/BF.
    Tak więc znów wróciłem do problemu.
    Chwilę później miałem w rekach na 2h Tamron 17-50 2,8 i powiem, że "dość" szybki, bardzo precyzyjny i ostry! od dużej dziury! Taka moja ocena. No i światło 2,8 rewelka. Ale mało testowałem na drugim końcu.

W końcu dotarłem ale tylko w opisach na Sigmę 24-70. Dlatego jest w boldzie, bo tak na prawdę o nią głównie chciałem zapytać.
    I na koniec jeszcze Canon 24-85. Stara konstrukcja ale z tego co czytałem, to naprawdę udana. tylko to światło...

Będę naprawdę niezmiernie wdzięczny za wszystkie konstruktywne podpowiedzi i szybki tym bardzie, że urlop się zbliża!

p.s. do czego potrzebuję? widoki, zdjęcia w pomieszczeniach, portret.... macro, moje dziecię

Aha, od razu powiem na starcie, że nie stać moją żonę na obiektyw "L".
    - bo ja może bym coś znalazł jeszcze w portfelu

Zablokowany

Domyślnie

....canon 17-55 IS ale drogi
    wiec moze tamron 17-50 2,8...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    Aha, od razu powiem na starcie, że nie stać moją żonę na obiektyw "L".
    - bo ja może bym coś znalazł jeszcze w portfelu
    hehe... wszyscy mamy widac podobne problemy...

tak od siebie: wez sobie Tamrona i rob zdjecia. od siebie zycze powodzenia, a malzonce(!) zdrowia... i wiekszego budzetu :-D
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

p.s. do czego potrzebuję? [ciach] zdjęcia w pomieszczeniach [ciach]
    W tym momencie juz, jak dla mnie, wiadomo, ze ma byc szeroko, wiec szkla od 24 mm wzwyz odpaja...

BTW tez mialem BF z Sigma 17-70 na 350D, ale po kalibracji w serwisie dziala bardzo fajnie - zarowno na 350D jak i 40D.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Coś już napisał

Domyślnie

Jak pasuje ci tamron to go bierz !
    C 17-85 dyskwalifikuje przedewszystkim światło
    C 24-85 za szeroko juz ;/
    Sigma 17-70mm , mam ten obiektyw , ale juz mysle nad zmianą ;p

Domyślnie

ja mam tamrona i jestem zadowolonym uzytkownikiem - troche slabiej radzi sobie w ciezkich warunkach i AF nie jest tak szybki jak 17-55IS ale cena jest polowe mniejsza

mi osobiscie brakuje czegos dlugiego do portretow przymierzalem sie do 85 1.8 ale tez zapragnalem miec 70-200 (wydal mi sie bardziej uniwersalny) tylko przegapilem moment niskiego dolara i teraz musze dozbierac - chyba bedzie wersja 4.0 is lub 2.8 zdecydowac sie nie moge :/

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja z Sigmy 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro nie byłem zadowolony.
    Światło dobre ale AF czasem nie trafiał. Jest duża i ciężka. Mam cropa więc jest za wąska. Teraz chodzi mi po głowie tamron 17-50 i chciałbym przetestować sigmę 17-70.

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Question

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
    Ja z Sigmy 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro nie byłem zadowolony.
    dobre ale AF czasem nie trafiał. Jest duża i ciężka. Mam cropa więc jest za wąska. Teraz chodzi mi po głowie tamron 17-50 i chciałbym przetestować sigmę 17-70.
    No właśnie....

Odnośnie zakresu, dla mnie w sumie b. dobrze ( i tak jakiś szeroki kąt mam kupić w ), Ale przede wszystkim światło! 2,8 !
    natomiast co do AF to w optyczne.pl test na af wyszedł wyjątkowo dobrze. Jak czytałem opinie na innych forach, to w sumie wychodziło, że ten AF nawet jeszcze będzie, ale...
    czy masz może jakieś doświadczenia z dziurą 2,8? właśnie to jest to co mnie zmartwiło najbardziej, bo podobno dość mocno mydli... A jeśli mydli na 2,8 (i to podobno przy szerszym końcu), to po co mi światło 2,8? którego w sumie nie ma po co używać. Gdzieś ktoś napisał, że dopiero 4-5,6 daje radę i to nieźle już wtedy.

BTW Tamron jak na razie górą...
    ale jeszcze poczekamy

A może jeszcze ktoś o > Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM <
    Szcerze mówiąc to dość mocno mnie zainteresowało to szkiełko. Z tego co do tej pory znalazłem to baaardzo wyraźne, ostre...a jak do tej pory na "-" to po kilku latach niestety luzy i traci ostrość (w sumie zależy u kogo).
    Tylko światło... ? Wie ktoś czy daje radę?
    Ostatnio edytowane przez Desperado ; 06-07-2009 o 13:03

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie....

właśnie to jest to co mnie zmartwiło najbardziej, bo podobno dość mocno mydli... A jeśli mydli na 2,8 (i to podobno przy szerszym końcu), to po co mi światło 2,8? którego w sumie nie ma po co używać.
    Żebyś miał jasno w wizjerze ;-)

A może jeszcze ktoś o > Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM <
    Szcerze mówiąc to dość mocno mnie zainteresowało to szkiełko. Z tego co do tej pory znalazłem to baaardzo wyraźne, ostre...a jak do tej pory na "-" to po kilku latach niestety luzy i traci ostrość (w sumie zależy u kogo).
    Tylko światło... ? Wie ktoś czy daje radę?
    Ale w jakim sensie ma "dawać radę"? Zależnie od ogniskowej będzie ciemniej o 0,5 do 1,5 w działki niż w Tamronie - będziesz musiał wydłużyć czas lub podnieść ISO.

Generalnie nie widzę sensownego powodu by kupować tego 24-85 zamiast Tamrona do 350D:

- na cropie Tamron daje poręczniejszy zakres
    - będzie lepszy optycznie

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na 2.8 była większa loteria ale jak trafił to ostrość była wystarczająca. Rozwijała skrzydła przy f8 ale od pełnej dziury była używalna. Nie było to złe szkło ale w tej cenie można trafić lepiej. Dla mnie odpadła przez wagę, brak szerokości i AF gorszy niż w Canonie 50 1.8.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów