O własnie! Nie wiesz co to jest 8? W niedzielę takiego zrobiłem i nie wiem czy to motyl czy ćma czy jeszcze coś innego![]()
O własnie! Nie wiesz co to jest 8? W niedzielę takiego zrobiłem i nie wiem czy to motyl czy ćma czy jeszcze coś innego![]()
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Wydaje mi się że jest to Kraśnik sześcioplamek (Zygaena filipendulae) - motyl![]()
makro na CB - zapraszam!
Ja teżtakie spotkałem
Dzięki za link do opisu. Fajne te Twoje makrofotki
![]()
.
makro na CB - zapraszam!
ostatnie mi sie nie podoba,tak jakby ostrosc poleciala,za to dwa pierwsze,bardzo zacne! zwlaszcza 12...podobaja mi sie kolorki...
Dzisiejsza żabka
makro na CB - zapraszam!
Oooo... skądś znam to zdjęcie. Jak widzę sporo fajnej twórczości, która jakoś na TCP mi umknęła (jeśli się pojawiła)
To przy okazji:
22 - Pisaura mirabilis
19 - Erophrys frontalis
20 - Dermacentor reticulatus
12(skakun) - E. arcuata
12-13(prostoskrzydły) - Meconema sp.
10 - jakiś modraszek
9 - tak, bujanka. Gatunku nie oznaczę.
8 - raczej ok
7 - Adscita sp.
6 - Ochlodes sp.
Do oznaczeń motyli, ważek i innych owadów polecam www.entomo.pl Jest tam spore grono specjalistów.
Chyba wesołej twórczości... na TCP nie mam żadnej galerii
Dzięki! Nie ma to jak entomolog
Już dodałam do ulubionychja wcześniej korzystałam z motyle.info.
A mam pytanie (jak się już tutaj pojawiłeś): bo jeżeli mi się wydaje to Ty eksperymentowałeś z różnymi obiektywami odwrotnie mocowanymi i na pierścieniach. Mógłbyś przybliżyć pracę z takim zestawem, jakie miałeś największe trudności itp?
Jak sobie ostatnio przeglądałam zdjęcia w necie (m.in. na DA i Flickr) to fajne wyniki wychodzą z odwrotnie mocowanych obiektywów. Ja mam zamiar przetestować kit'a tak zamocowanego![]()
makro na CB - zapraszam!
He, he... padło forum Nikona, to sobie serfowałem po forach foto. A, że mam pamięć do zdjęć...
Ostatnio ludzie zadziwiają mnie tym co potrafią z odwrotnie zamocowanym obiektywem. Np. ten user:
http://www.flickr.com/photos/abikeod...7620781617068/
Odwrócony kit Nikkora 18-55. Aż dziw, co można zrobić tak tanim sprzętem.
Aktualnie odwracam tylko Takumar'a 28/2.8 (z mocowaniem Pentaxa z drugiej strony raczej sobie nie poradzę). Daje ogromne zbliżenia, zwłaszcza z pierścieniami, ale niestety dystans roboczy to czasem 2 cm.
Największy problem to poza dystansem przysłona robocza ustawiona na zadaną wartość. W dedykowanym makro ustawiam wszystko na 2.8 i naciskając spust przymyka mi do f8-f16. Tu niestety, zwłaszcza przy wyciągu (mieszek, pierścienie) w wizjerze jest ciemno jak... no... wiadomo. Wzrok można stracić
Osobiście doradzałbym jakieś stałki, nawet M42. Można je wyrwać za grosze, a jakością biją kitowe obiektywy.