Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
He, he... padło forum Nikona, to sobie serfowałem po forach foto. A, że mam pamięć do zdjęć...
Hehehe... to szczęście w nieszczęściu mam nadzieję, że jak już ruszy ponownie to mimo wszystko będziesz wpadał czasem i dawał dobre rady (zarówno techniczno-fotograficzne jak i entomologiczne )
Ostatnio ludzie zadziwiają mnie tym co potrafią z odwrotnie zamocowanym obiektywem. Np. ten user:
http://www.flickr.com/photos/abikeod...7620781617068/
Odwrócony kit Nikkora 18-55. Aż dziw, co można zrobić tak tanim sprzętem.
No właśnie między innymi ten gość mnie zainspirował. Fajne zdjęcia robi również ten użytkownik
Aktualnie odwracam tylko Takumar'a 28/2.8 (z mocowaniem Pentaxa z drugiej strony raczej sobie nie poradzę ). Daje ogromne zbliżenia, zwłaszcza z pierścieniami, ale niestety dystans roboczy to czasem 2 cm.
Największy problem to poza dystansem przysłona robocza ustawiona na zadaną wartość. W dedykowanym makro ustawiam wszystko na 2.8 i naciskając spust przymyka mi do f8-f16. Tu niestety, zwłaszcza przy wyciągu (mieszek, pierścienie) w wizjerze jest ciemno jak... no... wiadomo. Wzrok można stracić
Osobiście doradzałbym jakieś stałki, nawet M42. Można je wyrwać za grosze, a jakością biją kitowe obiektywy.
Ale stałki to chyba im krótsze tym lepsze a ja mam na razie tylko 50'tki. A ten kit leży i się kurzy, więc jak już jest to można go wypróbować . Tylko teraz kurcze śnieg i nie ma jak