hmm chyba jednak jest tak jak Cichy mowilZamieszczone przez Cichy
![]()
hmm chyba jednak jest tak jak Cichy mowilZamieszczone przez Cichy
![]()
350D
300d + Sigma EF 500 Super NA PEWNO JEST
300d + Canon 550,580 - NIE WIADOMO, TRZEBA BY SPRAWDZIĆ
O obiektywach wiem prawie wszystko
dziekuje wszytkim za pomoc - zamoilem wczoraj sigme i o dziwo juz dzisaj dzwonil do mnie kurier ze jest do odebrania - czas testo nastanie- jeszcze raz dzieki
Nie.Zamieszczone przez Cichy
Nigdzie tego nie negowalem. Stwierdzilem tylko ze blysk lampy na druga kurtyne jako jej wlasna funkcja jest zaleta kiedy body tego nie ma - czyli dokladnie to co piszesz. W 20D jest ta opcja w body wiec ta funkcja przestaje byc zaleta, bo i z Sigma i z 380EX czy 420EX uzyskasz blysk na druga kurtyne (oczywiscie przy odpowiednich ustawieniach), podczas gdy w 300D by miec blysk na druga kurtyne musisz uzyc lampy z ta funkcja (Sigma 500 DG Super, 550EX, 580EX).300d + lampą sigma 500 Super można SPOKOJNIE zrobić zdjęcie na 2 kurtynę, co właśnie uczyniłem
Nie byloby to takie dziwne gdybys czytal instrukcjeCo dziwne, jak ustawię aparat (tym razem 20d) na 2 kurtynę, to lampa strzela na pierwszą. Dopiero jak w lampie ustawię 2 kurtynę to strzela na 2 kurtynę, niezależnie od tego, co jest ustawione w body i jakie jest to body (300d, 350d czy 20d).. Lampa ma priorytet nad ustawieniami aparatu - zarowno w trybie blysku na odpowiednia kurtyne jak i w korekcie sily blysku i paru innych wspolnych funkcjach.
Trzeba było od razu jasno napisać.
To ja dodam jeszcze że błysk na drugą kurtynę ma jeszcze nowa 430EX. Czyżby miała usytuować się gdzieś pomiędzy 420EX a Sigmą 500 super.
Ostatnio edytowane przez Yablon ; 26-08-2005 o 14:13 Powód: Cichy wie ;)
Usytuować ..
Dokladnie tak bo nie ma manuala ani strobo, ale za to ma dopasowanie do wielkosci matrycy co przy niektorych ogniskowych ma spore znaczenie.Zamieszczone przez Yablon
I to bedzie dopiero dylemat (juz widze te posty na forum) - bo trzeba bedzie wybrac wlasnie albo kilka zalet Sigmy 500 Super (manual, strobo), albo kilka zalet 430EX (szybsze ladowanie, oszczednosc energii, dopasowanie do cropa - to wszystko wziete z 580)... chyba ze Sigma da odpowiedz na 430EX
![]()
Chyba, że sigma da odpowiedź dla 580![]()
ale 1.5 razy tansza ;]![]()
350D